Termik santral bölge için felaket olur

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Kapaklı Belediyesi tarafından Yatırımlar ve Tekirdağ'da Termik Santral konulu toplantı gerçekleştirildi.

Kapaklı 1.11.2017 20:03:00 0
Termik santral bölge için felaket olur

Kapaklı Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleşen toplantıda Başkan Kadir Albayrak'ın yanı sıra Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çerkezköy eski Belediye Başkanı Mehmet Uz, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile Kapaklı Belediyesi’nin teknik ve idari personeli yer aldı.

 

"TERMİK SANTRALLERE YABANCI DEĞİLİZ”

 

Toplantıda, termik santralin neden olabileceği zararlar ile ilgili bir konuşma gerçekleştiren Mehmet Uz, " Termik santraller gaz, sıvı ve katı yakıtla çalışan santrallerdir. Bu yakıtların kimyasal enerjisini önce ısı enerjisine daha sonra da mekanik enerjiye ve elektrik enerjisine çeviren santraller termik santrallerdir. Biz Kapaklı ve Çerkezköy olarak termik santrallere yabancı değiliz. Daha önce de bölgemizde doğalgaz kullanan 3 tane santral vardı. Sorun kömür yakan bir termik santral planlanıyor olması. Umarız bu plan iptal olur ama olmazsa bölgemizi bir felaket bekliyor. Bu bir tahminin ötesinde Türkiye'nin değişik bölgelerinde kurulan termik santrallerin sonuçlarının bize anlattıklarıdır. Kömür yakan termik santrallerden çıkan kükürt dioksit, azot oksit gibi maddeler tarım ürünleri, hayvanlar, ormanlar ve su kaynakları üzerinde kalıcı zararlar yaratmaktadır. İçerisindeki cıva, kurşun gibi ağır metaller insanlarda merkezi sinir sistemini etkilemekte, anormal doğum, gelişim bozukluklara neden olmakta ve öğrenme yeteneğinde azalmalara neden olmaktadır. Santrallerden çıkan küllerde radyoaktif özellik taşıyan radon gazı vardır. Radyoaktif gazların kanser vakalarının artmasındaki özelliği de bilinmektedir. Termik santral bacalarından çıkan gazlar yağışlarla birleşip asit yağmurları oluşturmakta, asit yağmurları da toprağın kimyasal ve biyolojik yapısını bozarak ağaçların kurumasına, tarımsal verimin düşmesine, hayvancılık, arıcılık, balıkçılık gibi faaliyetlerin olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır." dedi.  Mehmet Uz'un konuşmasının ardından Çevre Mühendisi Hüseyin Özel tarafından termik santrallerde kullanılan yakıt cinsleri, santrallerin sağlığa, çevreye olan zararları ile ilgili sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından toplantı katılımcıları tarafından santralden etkilenecek bölgeler ve ilçe merkezlerine ne kadar mesafede olduğu görüşüldü.

 

"GÜNEŞ YA DA RÜZGAR ENERJİSİ TERCİH EDİLMELİ"

 

Toplantıda konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı termik santral yerine güneş ya da rüzgar enerjili sistemlere geçilmesi gerektiğini, termik santrallerin ciddi sorunlara yol açacağını belirtti.

 

Toplantıda son konuşmayı gerçekleştiren Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Tekirdağ'ın doğal kaynaklar bakımında Türkiye'nin en güzel bölgelerinden birinde yer aldığını belirterek bu kaynakların yok olmasına izin vermeyeceklerini, insan sağlığının ve doğanın korunmasının her şeyin üstünde olduğunu belirterek termik santralin yapılmamasına yönelik mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10