Yüceer: Trakya'nın geleceğini karartacak

Cumhuriyet Halk Parti Meclisi üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çerkezköy'de yapılması planlanan termik santrali Meclis gündemine taşıdı.

Çerkezköy 3.11.2017 18:57:00 0
Yüceer: Trakya

Termik santralin bölgeyi yaşanmaz hale getireceğini ifade eden Yüceer “İktidarın Trakya’da, Ergene havza koruma planı ile başlayan sözde korumacı yaklaşımının ne kadar samimiyetsiz olduğu bir kez daha ortaya çıktı” dedi.

 

SORU ÖNERGESİ VERDİ

 

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çerkezköy ve Kapaklı arasında Pınarça Mahallesi’nde yapımı planlanan termik santrali Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Yüceer, Trakya’nın geleceğini karartacak projeyi özetledi. Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan plan değişikliği ile 60 hektarlık bölümü Çerkezköy sınırları içinde yer alan 500 hektarlık bölgenin “Enerji Üretim Alanı” ilan edildiğini, tarım ve orman alanlarına termik santrallerin yapılmasının önünün açıldığını, halkın, yerel yönetimlerin ve STK’ların tüm itiraz ve karşı çıkışlarına rağmen proje sürecinin başlatıldığını kaydetti.Yüceer “Bakanlar Kurulu Kararı ile Çerkezköy’de termik santral yapılması planlanan bölgelerde acele kamulaştırma kararı alınarak yangından mal kaçırırcasına uygulamaya geçtiler. Yapılan itirazlar sonucu 'Acele Kamulaştırma' kararı Eylül ayı itibariyle Danıştay 6'ncı Dairesi tarafından durduruldu. Danıştay Daire, ÇED raporunun bulunmadığı, acele kamulaştırma işlemine konu termik santral için yapılan çevre planı değişikliğinin kesinleşmediği, Bakanlar Kurulu kararında hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle, yürütmenin durdurulmasına oy birliği ile karar vermiştir” dedi.

 

250 BİN AĞAÇ KESİLECEK

 

Danıştay kararı sonrası Çerkezköy ile Silivri arasında yapılması planlanan Termik Santralle ilgili yer değişikliğine gidildiğini yeni alan olarak Pınarça Mahallesindeki eski askeriyenin üst kısmının belirlendiğini kaydeden Yüceer “ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu yer 17 Ekim tarihinde onaylanmış, halkın bilgilendirilmesi için 19 Ekim tarihi itibariyle askıya çıkarılmıştır. Yaklaşık 500 hektar alanı kapsayacak olan proje ormanlık alanın içini kapsamaktadır. Söz konusu proje hayata geçerse az 250 bin ağacın kesileceği belirtilmektedir. Termik santrallerin insan sağlığını olumsuz etkilemesinin yanında çevre üzerinde de geri alınamaz tahribatlara yol açmaktadır.  Tarım alanlarına verdiği zararın yanında termik santraller su kaynaklarımızı kirletmesi, doğal bitki ve hayvan varlığına verdiği zararlar, küresel ısınma ve bunun yarattığı iklim değişikliğine bağlı ağır toplumsal ve çevresel yıkım görmezden gelinmektedir. Trakya’nın akciğerlerinde halkın, sivil toplum örgütlerinin ve belediyemizin tüm tepkilerine rağmen yapılmak istenen termik santrale bölge halkı izin vermeyecektir” açıklamasında bulundu.

 

BAKAN’A SORULAR YÖNELTTİ

 

Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye cevaplaması istemiyle “ Bakanlığınızca söz konusu santralin faaliyete geçmesi durumunda çevrenin ve insan sağlığının nasıl etkileneceği konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Termik santral için ÇED raporu alınmış mıdır?  Termik santral ile ilgili Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirilmiş midir? Böyle bir toplantı yapılmadı ise yapılmama gerekçesi nedir? Hayatlarını etkileyecek termik santral kurulması konusunda bölge halkının görüşüne neden başvurulmamıştır? Çerkezköy’ü de içine alan 545 hektarlık bölgenin “Enerji Üretim Alanı” ilan edilmesi ve Çerkezköy’e termik santral kurulması kararının iptali için açılan Bakanlığınızın muhatabı olduğu kaç dava mevcuttur? Söz konusu termik santralle ilgili askı süresinde Bakanlığınıza kaç şikayet gelmiştir?

 

Çerkezköy’e kurulması planlanan termik santralin insan sağlığı üzerinde yaratacağı olası yıkım konusunda Sağlık Bakanlığı ile ortak herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Termik santralin zararları konusunda herhangi bir sivil toplum kuruluşundan görüş alınmış mıdır? Termik santral için ormanlık alanda  250 bin ağacın kesileceği iddiası doğru mudur?” sorularını yöneltti.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10