Dünya Diyabet Günü'ne özel seminer verildi

Çerkezköy Belediyesi ile Optimed Hastanesi iş birliği ile 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olması dolayısıyla Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Recep Çalışkan, Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. İsa Kaman ile ?

Çerkezköy 14.11.2017 19:41:00 0
Dünya Diyabet Günü

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Prof. Dr. Türkan Saylan Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, Çerkezköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ümit Zengin ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şeker hastalığı hakkında genel bilgiler veren Optimed Hastanesi Başhekimi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Recep Çalışkan; Şeker hastalığında ortaya çıkan bulguların damarlardan ve sinir yapısından ortaya çıkmaktadır. Ben size en kötüsünü anlatıyorum ki sizin aklınızda kalsın siz de daha fazla dikkat edin.  Ayaklarda oluşan damar tıkanıklılarının fazla olması ayakların kesilmesine neden oluyor. Diyabetlilerin % 5-15 ‘i hayatlarında bir ya da daha çok ameliyat geçirirler. İlk ayak kesiminden 1-3 yıl sonra %40 3-5 yıl sonra %55 diğer ayak kesimi gerekmektedir. Eğer siz iyi bir şeker hastası iseniz normal şeker hastalarından daha uzun yaşayabilirsiniz’’ ifadelerini kullandı.

 

‘’AYAK BAKIMI ÇOK ÖNEMLİ’’

 

Ayak bakımının nasıl olması gerektiğini de anlatan Op. Dr. Çalışkan; Ayaklar her gün ılık suyla yıkanmalıdır. Parmak araları dışında özellikle ayak tabanına nemlendirici krem sürülmelidir. Yumuşak bir havlu yardımıyla başta parmak araları olmak üzere iyice kurulanmalıdır. Tırnaklar ayak temizliği yapıldıktan sonra henüz yumuşak iken düz bir şekilde kesilip tırnak kenarları kontrol edilerek sivri kalan yerleri törpülenmelidir. Ayaklarınızı her gün mutlaka kontrol edin. Önlemlerden bir tanesi de ayakkabı seçimidir. Ayaklarınız şiştiği için ayakkabılarınızın içi yumuşak düz tabanlı olmalıdır ve aynı ayakkabıyı en fazla 2 gün giymelisiniz’’ dedi.

 

‘’HERŞEYDEN ÖNCE KENDİNİZE ÖZEN GÖSTERMELİSİNİZ’’

 

Şeker hastalarının damar problemlerinden bir tanesinin de sigara olduğunu söyleyen Op. Dr. Çalışkan; Zaten bir probleminiz var bir de üstüne yeni bir problem yüklüyorsunuz sigara içerek.  En önemli şey kendinize özen göstermelisiniz ve kendinizi hoş kullanmalısınız. Tabii şeker hastaları buna daha çok dikkat etmeli’’ dedi.

 

‘’TÜRKİYE’DE 10-15 MİLYON ŞEKER HASTASI VAR’’

 

Toplantının amacının Şeker hastalığını öğrenmek, nasıl teşhis konduğunu, tedavide nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve tedavi edilmediğinde ne gibi sonuçlar ortaya çıkabileceğini öğretmek olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Dahiliye Uzmanı Dr. Ömer Yapıcı; ‘’Diyabetle ilgili problemler şeker hastalığı konusunda toplumun bilinçsizliği, sağlıksız yaşam ve şeker hastalarının diyabeti ciddiye almamalarıdır. Şeker hastalığı her 10 kişiden 6-7 sinde görülüyor. İyileşen bir hatalık değildir bu yüzden ilaçların düzenli kullanılması gerekir.  Eskiden sadece diyetle tedavi ediliyordu şimdi ise ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Dünya’da 250, Türkiye’de 10-15 milyon şeker hastası var. Diyabetin görülme sıklığı hareketsiz yaşam, artan obezite ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları ile artıyor.  Bunlara bağlı olarak diyabet  görülme sıklığı artarsa göğüs ağrısı, kalp krizi, körlük, böbrek yetmezliği, bacağın kesilmesi gibi sorunlar oluşur. Diyabetin belirtileri ise sık idrara çıkma, ağız kuruluğu çok su içme, açlık hissi, çok yemeye rağmen kilo kaybı, cilt yaralarının geç iyileşmesi ve kuru ve kaşıntılı bir cilttir. Yağ oranının artması obeziteye yol açarak şeker hastalığı olma riskini arttırıyor. Yürüyüş insülin direncini dengeleyen en önemli tedavidir ancak ana tedavi ilaç tedavisidir’’ şeklinde konuştu.

 

‘’YEDİĞİMİZ BESİNLERİN SAĞLIKSIZ OLMASI HASTALIKLARI ARTTIRIYOR’’

 

Son olarak şeker hastalığında genel cerrahi yöntemlerini anlatan Dahiliye Uzmanı Dr. Ömer yapıcı; Sanayileşme ve endüstrileşme ile birlikte yediğimiz besinlerin sağlıksız olması hastalıkları da çoğaltıyor. Şeker ameliyatı tesadüfen bulunan bir yöntem. Doktorun gelen hastada ince bağırsağını almasıyla hastanın şeker hastalığı yok oluyor. Bunu hastanın doktoruna söylemesiyle doktor araştırmalar yaparak artık ameliyat yapılabiliyor. Tabii biz bunu ince bağırsağı kesmeden yapıyoruz. Şeker ameliyatı aslında ince bağırsağın aktifleştirilmesidir. Sadece Tip2 ve obez hastalarda ameliyat seçim olabiliyor’’ açıklamasında bulundu.

 

ÇİÇEK TAKDİM EDİLDİ

 

Konuşmaların sonunda doktorlar katılımcıların sorularını yanıtladı. Ardından Çerkezköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ümit Zengin tarafından doktorlara çiçek takdim edildi.

 

Haber / Hilal ÇARIKÇI

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10