"Bağımlılıklarla mücadeleyi birlikte başaracağız"

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Tekirdağ Şube Başkanlığı ile Çerkezköy Kaymakamlığı ortaklaşa "Bağımlılıklarla Mücadeleyi Birlikte Başaracağız" konulu toplantı düzenledi. Yerel ak

Çerkezköy 16.11.2017 20:23:00 0
"Bağımlılıklarla mücadeleyi birlikte başaracağız"

Bağımlıkla mücadele konusunda önemli çalışmalar yapıldığını kaydeden Türkiye Yeşilay Cemiyeti Tekirdağ Şube Başkanı Şener Çelikayar “ El birliğiyle bu sürece katkı vermek zorundayız.  Çünkü katkı vereceğimi süreç geleceğimizdir, yarınlarımızdır, bizim,  evlatlarımızdır, bizim ülkenin geleceğidir” diye konuştu.

 

“20 MİLYON ÖĞRENCİYE ULAŞILMASI HEDEFLENİYOR”

 

Programda bağımlılıklarla mücadelenin önemine vurgu yapan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Halit Eren “ Bağımlı olmayan bireylerin bağımlılık sürecine girme riskini en aza indirecek evrensel temelli bir önleme eğitim programı olarak adlandırabileceğimiz Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi Projesi “ Büyük değişimler küçük dokunuşlarla başlar” sloganıyla hayata geçirilmiştir. Memnuniyetle gözlemliyoruz ki 2014 başında başlayan bu küçük dokunuşlar aradan geçen yaklaşık dört yıllık zaman zarfında gerçekten de büyük değişimlerin müjdelerini vermeye başlamıştır. 3 Ocak 2014 tarihinde bakanlığımız Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında imzalanan uygulama protokolü ile startı verilen projeyle, toplumun bağımlılıkla mücadele sürecindeki bilinç düzeylerinin artırılması yoluyla ülkemizde yaşayan çocuk, genç ve yetişkinlerin güveni ve mutlu bir hayat sürmelerine katkıda bulunulması amaçlanmaktadır. Projenin ilk döneminde amaçlanan hedeflere ulaşılmış, 23 Haziran 2017 tarihi itibariyle Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi Projesi Uygulama protokolü beş yıl daha uzamıştır. Projenin yeni döneminde, yetiştirilen formatör öğretmenler eliyle daha çok sayıda rehberlik öğretmenine, 20 milyon öğrenciye ve toplumun geneline ulaşılması hedeflenmektedir” dedi.

 

“HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK”

 

Eren “ Geleceğimizin teminatı sevgili çocuklarımızı ve toplumumuzu tehdit eden sigara, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı ile mücadeleyi amaçlayan ve bu yolda çok önemli başarılar elde eden Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi Projesi genç neslin sağlıklı yetişmesi için emin adımlarla ilerlemektedir ve bundan sonraki nesillerinde daha sağlıklı bir hayat sürdürmelerine katkı sunmaya devam edecektir. Projenin ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de başarıyla yürütülmesinde büyük emek ve gayretleri olan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Tekirdağ Şube Başkanı Şener Çelikayar’a ve herkese çok teşekkür ediyoruz ve başarılı çalışmalarının hız kesmeden devam etmesini diliyoruz” diye konuştu.

 

“BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

 

Programda konuşan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban “ Tekirdağ Yeşilay Şube Başkanlığının düzenlediği programda sizlerle birlikte bu salonda olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bağımlılıkla mücadele, teknoloji ve madde bağımlılığı daha çok çocuklarımızı ve gençlerimizi ilgilendiriyor. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki çocuklarımız ve gençlerimiz bizim geleceğimizdir.  Onlar üzerindeki bu zararlı bağımlılığı yok etmek, etkilerini azaltmak bizlerin elindedir. Çocuklar öncelikle aile içinde yetişiyor. Anne ve babaların da çocuklarıyla ilgilenmesi gerekiyor. Daha sonra okulda,  yönetici ve öğretmen arkadaşlarımız ve özellikle rehber öğretmenlerimiz  bu konuya değinmelidir.  Bağımlıkla mücadele de özelikle uyuşturucu ile mücadele de  emniyet güçlerimiz ve jandarma  elinden gelenleri yapıyor, fedakarca çalışıyorlar.  Uyuşturucu ile mücadele de topyekün mücadele şarttır. Toplumun bütün kesimleri,  özellikle bu salonda oturan,  hanımefendi ve beyefendilerin mutlaka bu mücadele de yer almaları  ve çaba sarf etmeleri gerekiyor.  Bağımlıkla mücadele de elimizden gelen çabayı göstereceğimize inanıyorum” diye konuştu.

 

“BİR IŞIK VAR”

 

Tekirdağ Yeşilay Şube Başkanı Şener Çelikayar Yeşilay'ın tarihi gelişimi ve faaliyetleri ile ilgili bir sunum yaptı. Sunum da Yeşilay'ın şimdiye kadar olduğu gibi şimdiden sonra da her türlü bağımlılık yapan madde ve alışkanlığa karşı mücadelesini devam ettireceğini ve toplumun el ele vermek suretiyle bu salgından kurtulabileceğini kaydetti. Çelikayar “ Türkiye Yeşilay Cemiyeti farklı projeler ve çalışmalarla gündemde. İlk defa bu tarz bir çalışma yapıyoruz. Bunu Türkiye’de Tekirdağ’da denedik.

 

Alacağımız dönüşlere göre  bunu diğer ilçelerimizde de yapmayı düşünüyoruz. Bizim ana hedefimiz bir şehrin bütün yerel aktörlerini bir araya getirmektir. Bizim ortak akla ihtiyacımız var.   Bizim yanı başımızda duran sinsi tehlikeye karşı  ne zaman nerede zulmedeceğini bilmediğimiz  bu  azgın tehlikeye karşı  ortak aklı kullanmaya ihtiyacımız var.   Bazı milletlerin ikinci bir şansı olamayabilir ama çok şükür bizim o şansımız var.  Kültürümüz,  aile yapımız, kısacası her şeyimiz bize ümit veriyor.   Biz aynı salonu paylaşıyoruz.   Aynı şehri, aynı ülkeyi paylaşıyoruz.   Kimse kimsenin derdinden bir haber diyemezsin.  Bu beni ilgilendirmiyor diyemezsin.  Yandaki ev yanarken ben bunu görmedim diyemezsin.  Senide yakar.  Biz bu yanı başımızda bekleyen tehlikeyi sizin gibi gönlünü ve yüreğini vermiş insanlarla çözmeye kararlıyız. Çünkü  biz “insanların en hayırlısı insanlara en faydalı olandır” diyen bir gelenekten geliyoruz. Biz çünkü “insanı yaşat ki devlet yaşasın” diyen bir gelenekten geliyoruz.  Kimse kendini hafife almasın herkeste bu karanlığa tutacağı bir ışık var” diye konuştu.

 

“BU HEPİMİZİN ORTAK PROBLEMİDİR”

 

Çelikayar “ Bu piyasayı kontrol eden azgın bir yapı var. İnsanlığın selametini, hayrını, geleceğini karartmak için yapıyorlar bunu.  Bu süreci sağlıklı işlettiğimiz zaman duyarlılık gösterdiğimiz zaman,  inanın bu mesafede çok şey kat edeceğiz.  Her ne kadar aile de bu eğitimler alınsa da okulda da katkı verilse de bazen çocuklarımızın hayır diyememesi ve bu bağımlılık karşısında direnç gösterememesi  karşısında maalesef evlatlarımızı kaybediyoruz.  Bu noktada yapılacak çok şey var. Gün geçmiyor ki gözü yaşlı bir annenin feryadını duymayalım.   Gün geçmiyor ki fırtınalar koparan bir babanın, bir kardeşin feryadını duymayalım.  Bunlar olmasın istiyoruz.  Ama bu gerçekleri de görmemezlikten gelemeyiz.  Bu bir halk sağlığı problemidir.  Bu hepimizin ortak problemidir.  Hepimizin ortak akılla çözüm üreteceğimiz  bir irade.   Son yıllarda 8 bakanımızın katıldığı bir uyuşturucu ile mücadele üst kurulu var, oluşturulmuş bir eylem planı var. Bu süreçte de önemli çalışmalar yapılıyor. Ama çağdaş ve demokratik toplumlarda  sivil toplumu da özel sektörü de  bu sürecin içine katmak zorundayız.  El birliğiyle bu sürece katkı vermek zorundayız.  Çünkü katkı vereceğimi süreç geleceğimizdir, yarınlarımızdır, bizim,  evlatlarımızdır, bizim ülkenin geleceğidir.  Bu problem karşısında  herkes son zamanlarda bir şey yapmaya çalışıyor.    Biz bu işlerden para almıyoruz.   İki evladım var, ikisi de üniversite de okuyor. Her akşam arıyorum onları.  Bana kızsalar da arıyorum.  Merak ediyorum nerde ne yapıyor kiminle oturuyor. Evladım diyorsunuz , üzerine titriyorsunuz,  gece uykusuz kalıyorsunuz,  tırnağına zarar gelsin istemiyorsunuz değil mi?   Bu kadar gönlünüzden baktığınız evladınızı   hal ve hareketler de bir değişim olduğunu   fark etmemek mümkün mü?  Yol yakınken bu cadde çıkmaz sokak diyeceğiz.   Evlatlarımıza beraber sahip çıkacağız. Bu noktada çalışma yapan kuruluşlardan biride Türkiye Yeşilay Cemiyetidir. Bu projede 27 bin öğretmen eğitiliyor. Tekirdağ’da 225 eğitimci 165 bin öğrenciyi eğitecek. Çerkezköy’de 8 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu projede toplumun değişik kesimlerine de ulaşıp yaymayı düşünüyoruz. Şuan 51 kişilik uzman bir ekibimiz var. Yapacağınız, düşüneceğiniz, planlayacağınız her çalışmada arkadaşlarımız sahada evlatlarımıza el uzatacaktır” dedi.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Toplantıda son olarak Okul Psikolojik danışmanı Mehmet Metin, bir sunum yaparak bağımlılığın gelişimi, kişilerde belirtileri, tedavi yöntemleri ve alınabilecek tedbirlerle ilgili bilgiler verdi.  Toplantıya Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Volkan Torun, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Halit Eren,AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, Büyük Birlik Partisi İlçe Başkanı Murat Yürük, Tekirdağ Yeşilay Şube Başkanı Şener Çelikayar,Çerkezköy Mal Müdürü İlhami Taşkın, PTT Müdürü Ali Arslan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsa Altay, Çerkezköy Müftüsü Veli Vehbi Bardakçı, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Necmi Akman, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Tahsin Akgün ve muhtarlar,kurum müdüleri, STK temsilcileri, okul müdürleri ile öğretmenler katıldı.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10