Hem duygulandırdılar, hem eğlendirdiler

3 Aralık Dünya Engeliler Günü dolayısıyla Çerkezköy Kaymakamlığı'nın düzenlediği Müjgan-Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi tarafından Halk Eğitim Merkezinde kutlama programı

Çerkezköy 4.12.2017 20:42:00 0
Hem duygulandırdılar, hem eğlendirdiler

Programda özel çocukların gösterileri ayakta alkışlanırken, down sendromlu Ömer Eren Ulucak’ın annesi Neziha Ulucak’ın konuşması ise tüm salonu gözyaşlarına boğdu. Serkan-Müjgan Karagöz Anaokulu öğrencileri de biriktirdikleri para ile engeli arkadaşlarına akülü tekerlekli sandalye hediye etmesi de güne ayrı bir anlam kattı.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Dün saat 11.00’de Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, Çerkezköy Merkez Komutanı Binbaşı Tufan Yıldız, Çerkezköy Jandarma Komutanı Yüzbaşı Volkan Torun, İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, MHP İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, okul müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.

 

“SEFERBERLİK RUHUYLA HAREKET ETMESİ GEREKMEKTEDİR”

 

Program Okul Müdürü Mustafa Sevinç’in konuşması ile başladı. Sevinç “ Birleşmiş Milletler öncülüğünde bütün dünyaca kabul gören ve 1992 yılından bugüne engelli insanların topluma kazandırılması, haklarının tam ve eşit şekilde sağlanması noktasında ciddi bir farkındalık oluşturmakta olan 3 Aralık Engelliler Günü kutlama programına hoş geldiniz. Birleşmiş milletler verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 10’u engellidir. TÜİK verilerine göre ülke nüfusumuzun yüzde 12’sini engelli vatandaşlarımız teşkil ediyor. Aileleriyle birlikte ele alındığında 80 milyonluk nüfusumuzun yaklaşık 30 milyonunu yakından ilgilendiren bir konu engellilik. Hiç kimsenin her üç kişiden birini ilgilendiren bir mesele karşısında kayıtsız kalması, gözünü kapaması mümkün değildir. Bu yüzden ki engelli bireylerimiz ile ilgili her meselenin kamu ve özel sektör kuruluşlarımızın, belediyelerimizin, sivil toplum örgütlerimizin, üniversitelerimizin, iş adamlarımızın, hayırseverlerimizin en öncelikli meselesi olması gerekiyor. Onların sorunları, mücadeleleri, sevinçleri, mutlulukları hepimizin önceliği olmalıdır. Engelli kardeşlerimizin yaşadıkları sorunların çözümü için toplum kesimlerinin adete bir seferberlik ruhuyla hareket etmesi gerekmektedir” dedi.

 

“NE OLDUM DEMEYELİM, KALPLERİMİZİ ENGELLEMEYELİM”

 

Özel eğitim ile engelli vatandaşlar için yapılan çalışmaların adanmışlık gerektiren misyon faaliyetleri gibi görülmesi gerektiğini kaydeden Sevinç “ Engelliler zaten engelleri aşmanın bir inanç meselesi olduğunu ve başarının anahtarının öncelikle kişinin buna inanması olduğunu her gün ispat ediyorlar. Bizlerin de bu inanç ve kararlıkla bu kutsal mücadeleye dahil olmamız gerekmektedir. Bizler Serkan-Müjgan Karagöz Özel Eğitim Uygulama merkezi öğretmen ve idarecileri olarak engel durumlarıyla ilgili ön yargıların  ve olumsuz tutumların ortadan kalkması için öğrencilerimizi sürekli toplamla bütünleştirmeye çalışmakta ve onların sosyal ortamlarda akranlarıyla bir araya getirmekteyiz. Onları iş hayatında üreten pozisyonuna getirebilmek için projeler üretmekteyiz. Ancak okulumuzda olduğu gibi ülkemizde her yıl özellikle özel eğitim kurumlarından mezun olan gençlerimizin pek çoğu istihdam edilememekte, iş hayatında kendine yer bulamamakta ve kendi hallerinde evlerinde kalmaktadırlar. Aranızda olup da aramıza gerçekten katılmak isteyen binlerce gencimizin ‘Bende varım’ çağrısına kulak verelim. Unutmayalım, biz ne yapabiliyorsak onlar da yapabilir. Hayatımıza dahil edelim engellerimizi ve hayatlarımızı aktifleştirelim. Ne oldum demeyelim, kalplerimizi engellemeyelim” açıklamasında bulundu.

 

“ONLARIN BİZDEN BİR FARKI YOKTUR”

 

Okul Müdürü Mustafa Sevinç’in ardından Okul Aile Birliği Başkanı Hayırsever Müjgan Karagöz konuşma gerçekleştirdi. Karagöz “ Özürlülük doğuştan ya da uzun süren hastalıklar sonucu bedensel, zihinsel meydana gelen kişinin hayatında engeller oluşturabilen duygusal, zihinsel veya diğer yeteneklerinin kaybedilmesi olarak anılabilir. Evet, belki bizler, sizler şuan özürlü değiliz. Ancak bu olmayacağımız anlamına gelmiyor değil mi ? Engelleri olan insanlara bir engel de biz olmayalım. Onların bizlerden bir farkı yoktur. Unutmayalım en etkili dil beden dilidir. Dilimiz söylemese de insanoğluyuz. Çoğu zaman beden diliyle kendimizi ele veririz. Beden diliyle samimi olduğumuzu onlara acımadığımızı gösterelim. Onlara verilecek en güzel hediye bir tebessüm, bir selam, bir kucaklamadır. Hep birlikte tüm engellerin aşılması dileğiyle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlar, tüm engelli vatandaşlarımızın, aileleriyle, yakınlarıyla ve sevdikleriyle sağlıklı, mutlu bir ömür geçirmelerini dilerim” diye konuştu.

 

“ELİMİZDEN NE GELİYORSA YAPIYORUZ”

 

Programda konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, bütün engelli vatandaşlarımıza engelsiz bir hayat temennisinde bulundu. Yerel yöneticiler olarak, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ile birlikte 3,5 yıldır Tekirdağ'a hizmet verdiklerini sözlerine ekleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “ Hizmetlerimizi hiçbir ayrım gözetmeden, sosyal belediyeciliği esas alarak yapmaya çalışıyoruz. Türkiye gibi nüfusunun yüzde 13'ünü engellilerin oluşturduğu bir ülkede yerel yönetim olarak, engelli kardeşlerimiz için hayatı kolaylaştırmak adına elimizden ne geliyorsa yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

 

MİNİK ÖĞRENCİLERDEN DUYGULANDIRAN HEDİYE

 

Müjgan-Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğretmenleri ve öğrencileri işbirliğiyle hazırlanan kamu spotu davetlilere izletildi. Programda 3.kademe öğrencilerinin hazırlamış olduğu ‘erik dalı’ oyunu ve birinci kademe öğrencilerinin ‘Tavşanlar rondu’ büyük beğeni ile izlendi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla hazırlanan kutlama programında, Müjgân-Serkan Karagöz Anaokulu öğrencilerinin 4-A sınıfı öğrencisi Emir Körel için aldıkları akülü sandalye, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban tarafından engelli öğrenciye takdim edildi. Okul öğrencilerinden Ömer Buğra Başoğlu yazmış olduğu ‘Ben Miyim Engelli’ şiirini okurken, öğrenci velilerinden Ömer Eren Ulucak’ın annesi Neziha Ulucak’ın oğlu Ömer Buğra Başoğlunu anlatması salonda duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu. Program ise 3’üncü kademe öğrencilerinin hazırlamış olduğu Balkan dansları gösterisinin ardından sona erdi.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10