'Öz malımız araçların yaş sınırının25'e çıkarılmasını istiyoruz'

Tekirdağ S ve J plakalı Servisçiler Derneği Başkanı Aşkın Gündoğdu "Servis araçlarına getirilen 19 yaş sınırı uygulamasının halen kullanılan mevcut araçlarda 25 yaşa çıkarılmas?

Tekirdağ 13.12.2017 20:27:00 0

Tekirdağ S ve J plakalı Servisçiler Derneği Başkanı Aşkın Gündoğdu dün Gazi Osman Paşa Mahallesi Yekeler İş Merkezi’ndeki dernek binasında saat 14.30’da yaptığı basın açıklamasında servis araçlarına getirilen 19 yaş sınırı uygulamasının halen kullanılan mevcut araçlarda bunun 25 yaş’a çıkarılmasını istediklerini belirtti.Servisçiler bu konuda UKOME’nin yetkisi olduğunu ve bu 19 yaş sınırı uygulamasının yeniden gözden geçirilerek 25’e çıkarılması durumunda hem servisçilerin mağduriyetini ortadan kaldıracağını hem de sıkıntı yaşanmayacağını belirtti.

 

SERVİS ARAÇLARIMIZ TÜRKİYE STANDARTLARINDA

 

Aşkın Gündoğdu konuşmasına şöyle başladı: “Servisçiler olarak gerçekten sıkıntılıyız.UKOME bizim sorunlarımızı çözümleyeceği yerde bizleri zora sokmaya devam ediyor.Araçlardaki 19 yaş sınırı uygulaması ise bu yıl 1998 model araçlardan başlayacak ve yol belgesi alamayacaklar. Her yıl model düştükçe de  bu sayı giderek artacak. Şu an hizmetteki araçlarımız Türkiye standartlarında hizmet veren araçlar.Bu gün hala 98 model araçlar turizmde bile hizmet veriyor.UKOME yeni araç alacaklara bu 19 yaş sınırı uygulamasını tabi tutsun.İlçe belediyeleri 25 yaşı tabi tutarken Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Kurulu yani UKOME bu konuda 19 yaş sınırında ısrar ediyor”dedi.

 

25 YAŞ SINIRINA ÇIKARILMASINI İSTİYORUZ

 

Başkan Aşkın Gündoğdu, “Biz bu konuda sıkıntımızı daha öncede UKOME yetkililerine söyledik.Yalnız Çerkezköy’de 19 yaş sınırına takılan 500 araç var.Bu araçlar bu sınıra takılırsa biz nereden araç bulacağız.100 bin liradan aşağıya araç alamazsınız. Bu parayı verdiğiniz zaman 2 yıl içinde dahi bu parayı garanti etme şansımız yok. Uzun yola çalışan 2001 model araç bu gün 200-400 bin TL. Bu paraya servisçi nasıl araç alıp çalıştıracak.Biz servisçiler olarak yerel yönetimlerimizin ve yetkili kurumlardan bunu yeniden gözden geçirmelerini ve bu yaş sınırını 19 değil de hiç olmazsa halen çalışan araçlarda  bu sınırın 25 yaş’a çıkarmalarını istiyoruz.Bu konuda bizleri temsil eden siyasi partilerin il ve ilçe temsilcilerinin bizlere bu konuda destek vermelerini önemle bekliyoruz.”dedi ve şöyle devam etti: “Servisçiler olarak araç hariç plakası bize 60 bin  liraya mal oluyor.Öz malı ile çalışan araçlara 300 bin lira’ya yol belgesi veriliyor. Servisçi yılda bu kadar para kazanmıyorki.Yıllık herkesten 5 bin lira alınsın. Korsanlarlada gerekli mücadele yapılsın ve onlarıda ortadan kaldırsınlar.”

 

BİZ PERON ARABASI ÇALIŞTIRMIYORUZ

 

Tekirdağ S ve j Plaka  Servisçiler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Nazif Usta da, “Servisçiler olarak biz peron arabası çalıştırmıyoruz. Biz servisçiler perondan düşen araçları çalıştırıyoruz.Servisçiler olarak biz 500 bin liralık aracı nasıl çalıştıralım? 500 bin lira paraya hiçbir servisçi araç alamaz, alma gücü de yok.UKOME’nin aldığı 19 yaş uygulaması kararı tamamen servisçi esnafını  bitirmektir.Servisçi esnafı şu anda zar zor geçimini sağlıyor.Üstelik bir de korsan çalışanlar var esas onlarla mücadele edilmesi gerekirken vergisini ödeyen hizmetini yasalar kapsamında sürdüren servisçi esnafını zora sokulması ve ekmeğiyle oynanması bizleri üzüyor.UKOME yetkilileri aldıkları 19 yaş sınırı kararını yeniden gözden geçirsinler. Gerekirse bu konuda yapacakları toplantıda bizde temsilci verelim ve toplantıda bizi temsil edecek arkadaşımız bizim sıkıntımızı onlara detaylı şekilde dile getirsin. UKOME bu kararı kime göre yada nasıl aldığını bilmiyoruz ancak gerçekten burada 500 servisçi esnafı mağdur olacak. Şu anda bile korsanlar nedeniyle  zorlanan servisi esnafının bir çoğu evine çok zor  ekmek götürü hale geldi.Sıkıntımız büyük. Bizim tek isteğimiz en azından halihazırda çalışan servis araçlarının çalışma süresini 25 yıl olarak belirlenmesi yönündedir.”dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10