Kozuva: Arabulucuk ile iş dünyasına yeni bir soluk gelecek

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olan 7036 Sayılı İş mahkemeleri Kanunu ile iş uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabulu

Çerkezköy 27.12.2017 20:26:00 0
Kozuva: Arabulucuk ile iş dünyasına yeni bir soluk gelecek

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”

 

Dava Şartı arabuluculuk ile iş dünyasına yeni bir soluk geldiğini ifade eden ÇTSO Başkanı Süleyman Kozuva, yeni düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür ederken, camia olarak sistemin başarısı için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya devam edeceklerini vurguladı.Kozuva “ Arabuluculuk görüşmeleri sonunda anlaşmaya varan işçi ve işverenin, üzerinde anlaşılmış olan hususları tekrar dava konusu yapması mümkün olmayacak. Ayrıca düzenleme iş dünyası için önemli bir zamandan tasarruf sağlayacaktır. İşçi de işveren de ihtiyacını karşılarken bu sorunla uğraşmayı bırakacak, enerjisini, potansiyelini ve zamanını başka işler için kullanabilecektir” diye konuştu.

 

“ARABULUCULUK İLE SON BULACAK”

 

Arabuluculuk sürecindeki gizlilik emsal kararlar oluşmasını engelleyeceğini kaydeden Kozuva “ Klasik yargılama usulleri ile iş dünyası için büyük sorun haline gelen emsal kararlar; işçi ve işverenin aralarındaki arabuluculuk anlaşma metni gizli olacağı ve tüm taraflar ile arabulucu bu gizliliğe uymak zorunda olduğu için sorun olmaktan çıkacak ve emsal oluşturmayacak. Bu değişikliklerin iş dünyası tarafından ayrıntılarıyla öğrenilmesi gerekecek. Uzun yargılama süreleri nedeniyle yıllarca uğraşılan iş davaları arabulucuk ile son bulacak” dedi.

 

“MAHKEMEYE BAŞVURABİLECEKLER”

 

Arabuluculuğun genel avantajlarının yanı sıra iş dünyasına olan büyük etkilerinin bu kadarla da kalmadığını kaydeden Kozuva, Arabuluculuk sürecinde işçi ve işverenin çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması halinde arabulucunun bir çözüm önerisi getirebileceğini de kaydetti. Kozuva “ İşçi işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talepli iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğun dava şartı haline gelmesi ile birlikte taraflar artık ilk oturumda arabuluculuk yolunu deneyecekler, arabuluculukta anlaşılmaması halinde mahkemeye başvurabilecekler. Sistem adliyelerdeki arabuluculuk büroları üzerinden işleyecek. Arabulucu yapılan arabuluculuk başvurusunu 3 hafta içinde sonuçlandıracaktır. Tarafların anlaşamaması halinde ilk iki saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. Taraflardan birinin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilecek ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacaktır” açıklamasında bulundu.

 

Haber / Sevay KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10