Şahin: 2018 yılı atılım yılı olacak

Trakya Kalkınma Ajansı ve Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Derneği (TÜDEP) işbirliği tarafından düzenlenen ve iki gün süren Trakya 2.Savunma ve Havacılık Yerlileştirme Zirvesi Tekirdağ'da son b

Tekirdağ 29.12.2017 21:19:00 0
Şahin: 2018 yılı atılım yılı olacak

Zirvede Trakya Bölgesi’nde savunma ve havacılık sanayinin ihtiyaç duyduğu makine ve teçhizat üretimi için gerekli ekipmanın mevcut olduğu ve bu anlamda bölgenin avantajlı bir konumda olduğu vurgulandı.

 

KİMLER KATILDI?

 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Tekirdağ Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün, Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş Genel Müdür Başdanışmanı Halil Tokel, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, sanayiciler ve vatandaşlar katıldı.

 

KATILIMCILAR BİLGİLENDİRİLDİ

 

İki gün gerçekleştirilen zirvede Aselsan, Havelsan, Roketsan gibi firmaların temsilcileri savunma ve havacılık sanayinin Türkiye’de geldiği noktaya değinerek, firmalar yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

 

AVANTAJLAR VE DEZAVANTAJLARA DA YER VERİDİ

 

Yapılan zirvede özellikle Trakya Bölgesi’nde savunma ve havacılık sanayinin ihtiyaç duyduğu makine ve teçhizat üretimi için gerekli ekipmanın mevcut olduğu ve bu anlamda bölgenin avantajlı bir konumda olduğu vurgulandı. Ayrıca savunma ve havacılık sanayine ham madde üreten firmalar daha çok Ankara ve Kırklareli’nde kümelenmiş olmasının da bir dezavantaj oluşturduğuna da dikkat çekildi.

 

BİZ DE TRAKYA BÖLGESİ OLARAK BU YARIŞIN İÇİNDE VARIZ DİYORUZ

 

Bu yıl zirvenin sene ikincisini yaptıklarını ve  Faydalarını gördükleri için yapmaya devam edeceklerini belirten; TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin Bölgemizde savunma sanayi ve havacılık alanında çalışan 6-7 firmamız var. Hedefimiz ilerleyen yıllarda bu sayıyı 100’e çıkartmak. Bu firmaları 100’e çıkarttığımız takdirde savunma sanayine, havacılığa ve nükleer sanayiye 100-150 milyon Dolar değerinde iş yapan firmalar sadece Türkiye'ye değil dünyadaki diğer firmalara da ürün verebilecek. Biz de Trakya bölgesi olarak bu yarışın içinde varız diyoruz.2023 yılına kadar 100 tane firmamızı, savunma sanayi, havacılık ve nükleer alanında mal verebilir hale getirmek istiyoruz. Bu anlamda 2018 yılı atılım yılı olacak’’ dedi.

 

ASLINDA DAHA ÖNCEDEN OLMASI GEREK ŞEYLER ŞİMDİ GÜNDEME GELİYOR

 

Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş. Genel Müdür Başdanışmanı Halil Tokel konuşmasında ise, "Türkiye bir yol ayrımında, aslında daha önceden olması gerek şeyler şimdi gündeme geliyor. Bu toplantıdan önce Vekilimiz şöyle bir şey dedi. ‘Neden savunma sanayinin gelişmesi bu kadar gecikti? 1960’larda 1970’lerde olması gereken faaliyetler, üretimler, ARGE’ler neden tamamlanmadı?’ Bu gayet önemli ve kıymetli bir soru. Bizim toplum olarak Türkiye olarak, özeleştiri yapmamız gereken bir konu. Yıl 2017 ve Türkiye’nin savunma sanayinde geldiği nokta, tamamen kabul edilemeyecek derecede yetersiz. Cumhuriyet tarihi ile birlikte geçirdiğimiz 90 senelik bir zaman dilimi var. Bu sürenin özleştirişinin yapmak zorundayız. Biz bu süreyi değerlendiremedik, bu gayet açık, tabi bundan sonra değerlendireceğiz. Şu anda Savunma Sanayi Müsteşarlığımızda çok ileri düzeyde hızlı ve yoğun çalışmalar olduğunu yakinen takip ediyoruz"

 

HATIRA FOTOĞRAFI İLE SON BULDU

 

Konuşmaların ardından protokol üyeleri stand alanını gezerek, firmaların ürünleri ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldı. "Trakya 2. Savunma Havacılık ve Uzay Sistemleri Alt Sanayi Yerleştirme Zirvesi ve Sergisi" katılımcıların toplu hatıra fotoğrafı çektirmesiyle son buldu.

 

Haber / Hilal ÇARIKÇI

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10