Yüceer, Silikozis'i meclis gündemine taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyesi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, kumlama yöntemini kullanan sektörlerde rastlanan ölümcül akciğer hastalığı silikozisi meclis gündemine taşıdı.

Tekirdağ 11.01.2018 20:48:00 0
Yüceer, Silikozis

Kumlama yönteminin sadece kot taşlamada yasaklandığını kaydeden Yüceer, bu yöntemin tüm sektörlerde yasaklanması gerektiğini ifade etti.

 

KALICI HASARLAR VERDİĞİNİ SÖYLEDİ

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, tespit edilmesi çok zor olan meslek hastalıklarının uzun bir dönem sonunda ortaya çıktığını ve kalıcı hasarlar verdiğini söyledi. Yüceer, bu hastalıkların en ölümcüllerinden olan Silikozisin, bir mineral olan silika tozunun solunması sonucunda meydana geldiğini ve uzun yıllar boyunca hiçbir belirti vermeden ortaya çıktığını bildirdi.  Yüceer, Sağlık Bakanlığının 2009 yılında çıkartmış olduğu bir genelge ile tedavisi olmayan silikozise yol açtığı nedeniyle kot taşlamada kum kullanımını yasakladığını söyledi.

 

BAZI SEKTÖRLERDE HALA KULLANILIYOR

 

Yüceer, kumlama yönteminin cam, seramik, diş teknisyenliği, madencilik, inşaat, tersaneler, tekstil, dökümhaneler, tünel ve yol yapımı işleri başta olmak üzere pek çok sektörde uygulandığını ifade etti. Cumhuriyet Halk Partili Yüceer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle “ Silikanın, havada solunacak şekilde serbest kullanımının tüm sektörlerde yasaklanmamasının gerekçesi nedir? Tekirdağ genelinde silika kullanılan iş yerlerinde, slikozis taraması yapılmış mıdır? Hangi aralıklarla yapılmaktadır? Tekirdağ ve ülke genelinde slikozis hasta sayısı kaçtır? Hastaların sektörlere göre dağılımı nedir? Silika minerali kullanılan işyerlerinde kaç işçi çalışmaktadır? Bu işçilerin kaçında silikozis hastalığı tespit edilmiştir? Tekirdağ’ın yoğun istihdam gücü ve göç alan bir il olması göz önüne alındığında meslek hastalıklarına yönelik bir hastane kurulması yönünde bir çalışma var mıdır? “ sorularını yöneltti.

 

Haber / Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10