Süleymanpaşa Kaymakamlığı 8 başvuruyu kaydetti

Süleymanpaşa Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu, 19.10.2017 tarihinde Nüfus Hizmetleri Kanununda yapılan değişiklik ile geçici bir süre ile bazı durumlarda isim ve soyad değişikliklerinin dava açılma

Süleymanpaşa 12.01.2018 21:48:00 0
Süleymanpaşa Kaymakamlığı 8 başvuruyu kaydetti

KİMLER KATILDI?

 

Süleymanpaşa İlçe Kaymakamı Arslan Yurt başkanlığında yapılan toplantıya Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Demir, İlçe Sağlık Müdürü Dr.Aytekin Uluhan, İlçe Tarım Müdürü Ufuk İşcan, İlçe Malmüdürü Necati AKSU, İlçe Nüfus Müdürü Veysel Aydoğdu ve İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Mehmet Demirci katıldı.

 

8 BAŞVURU KABUL EDİLDİ

 

Süleymanpaşa Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu konu ile ilgili ilk toplantısında sekiz başvuruyu ele alarak vatandaşların taleplerini kabul ederek nüfus kayıtlarının düzeltilmesine karar verdi. Kararda “Selahatin” olan isim “Selahattin”, “Enez” olan isim “Enes”, “Ahmed” olan isim “Ahmet”, “Semaha” olan isim “Sema”, “Kahan” olan isim “Kaan”, ““Sakao” olan soyad “Saka” olarak değiştirilmesi talepleri uygun görüldü.

 

İSİM VE SOYAD DEĞİŞİKLİĞİNİN KAPSAMI AÇIKLANDI

 

Vatandaşların benzer talepleri İdare Kurulu tarafından haftalık yapılacak toplantılarda değerlendirilmeye devam edileceği belirtilerek dava açmadan isim ve soyad değişikliğinin kapsamı açıklandı; İsimde yanlış bir harfin kullanılması veya yanlış noktalama nedeniyle anlam kayması bulunması durumlarında bu hata mahkeme kararına gerek olmaksızın idari olarak düzeltilebilmektedir. Düzenlemede atıf yapılan Soyadı Kanunu 3. maddesinde iğrenç ve gülünç olan soyadların kullanılamayacağı belirtilmiştir. Buna göre,  toplumsal kabullere göre yapılacak bir değerlendirme ile objektif olarak isim veya soyadın iğrenç veya gülünç olduğu sonucuna varılabiliyorsa mahkeme kararı olmadan değişiklik yapılabilecektir. Bu durumda yeni bir isim veya soyisim alınacaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken konu, buradaki objektif değerlendirmedir. Kişinin kendi adı veya soyadı ile duygusal bir bağ kuramamış olması, kendisinde olumsuz çağrışımlar yapması, sosyal yaşamında başka bir isimle tanınması veya isminin yanına başka bir isim ekletmek istemesi gibi durumlarda mahkeme kararı olmadan isim veya soyad değişikliği mümkün olmayacaktır. Geçici madde ile dava olmadan isim veya soy isim değişikliği talebi Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden itibaren iki yıl içerisinde bu başvurunun yapılması gerekir. Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda değişiklik öngören geçici madde uyarınca isim veya soyad değişikliği talep eden kişi tarafından bizzat veya vasilerince yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması gerekir. Yazılı başvuru il veya ilçe idare kurulu tarafından incelenecek ve talebin haklı bulunması halinde nüfus kaydı düzeltilecektir.

 

Haber / Melek ELMA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10