Atilla Can Birleşmiş Milletlerde sergi açacak

Kültür Bakanlığı Türk Süsleme Sanatları Sanatçısı Atilla Can'ın çocuklara ithaf ettiği ''Göçmen Kuşlar'' adındaki kişisel sergisini 6-16 Şubat tarihlerinde Birl

Çerkezköy 22.01.2018 19:28:00 0
Atilla Can Birleşmiş Milletlerde sergi açacak

Sanatçı Can  "Sanat bir yüreğe dokunabiliyorsa anlamlıdır" diyerek, bundan tam 12 yıl önceki ilk kişisel sergisinin tüm gelirini çocuklar yararına UNİCEF'e bağışladığını kaydetti.

 

EBRU SANATINI ANLATTI

 

Kültür Bakanlığı Türk Süsleme Sanatları Sanatçısı ve aynı zamanda Çerkezköy Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü görevini de yapan Ebru Sanatçısı Atilla Can “ Yaptığım sanatın adı Ebru.  Ebru sanatı farklı bir teknikle su üzerinde yapılan çok özel bir sanat. Yıllardır yaptığım gözlemlerde ebru sanatının kişiyi ruhsal ve duygusal açıdan geliştiren, tedavi eden bir sanat olduğudur. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda, yaşamdan umudunu kesmiş hastalarda,mutluluğa ihtiyaç duyulan her platformda ebru sanatı bir mucize gibi her derde şifa  olmaktadır. Ebru sanatının, çocuklar için zihinsel anlamda katkıları olduğu gibi, sosyalleşmede de önemli rol oynar. Sosyalleşme ile ; çocukta kişilik inşası ,diğer insanlarla ortak hareket etme,paylaşım,saygınlık,sorumluluk bilinci gelişmekte ve bu yollarla da sosyal barışa katkı sağlanmaktadır.Sosyalleşmenin ve sosyal barışın olduğu bir ortamda ise bireyler arasında; hoşgörü,sevgi ,dayanışma ,huzur vardır” diye konuştu.

 

“FARKINDALIK YARATMAK İSTEDİM”

 

Düzenlenecek bu sergi ile göçe zorlanan masum çocukların var olduğunu hatırlatmak istediğini kaydeden Can “ Yaşadığım ülke, binlerce yıl birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Üzerinde yaşadığım toprağı kazdığınızda, geçmiş yüzyılların kalıntılarına tanık olursunuz.Bu topraklardan binlerce yıldır ,doğudan batıya,batıdan doğuya ticaret ile sadece baharat,değerli taşlar,ipek taşınmadı. Aynı zamanda; bilim, din, kültür,sanat gibi birçok zenginlik de  ülkeler arasında göç etmiştir. Günümüzde de halen bu insan sirkülasyonu ve göç devam etmektedir. İnsanlar; savaşlardan kaçma,iyi bir yaşam koşullarında yaşama istekleri, iyi bir eğitim ve sağlık hizmeti almak için göç ediyorlar.Şu an ülkemde savaştan kaçmış,iyi bir yaşama arzusu ile ülkelerini terk etmiş milyonlarca insan var.Bu göçün mağdurları ise çocuklardır. Çocuklar iyi bir yaşam uğruna,geride anılarını bırakarak,aileleri tarafından sürüklenerek farklı coğrafyalara taşınıyorlar.Bu sürüklemeler sonucunda çocuklar ,tarifi imkansız büyük bir travmanın etkisi altında kalabiliyor.Bu travmaların sonucu  ise, ruhları yara bere içinde,korku ve kaygının ele geçirdiği çocukların olduğu gerçeğidir. Unutmayalım ki bugünün çocukları geleceğin anne babalarıdır. Ben bir sanatçı olarak da, günümüzde göçe zorlanan çocuklara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak istedim. Bu sebeple Birleşmiş Milletler Cenevre de “Göçmen Kuşlar” adı altında göçmen çocuklara ithaf edeceğim bir sergi düzenledim. Eğer eser satışı yapılırsa da ,sergimin tüm gelirini Birleşmiş Milletlerin uygun gördüğü bir fona veya Unicef'e hibe etmek istiyorum.Bu gün dünya ülkelerinin birçok yerinde bu çocuklarla karşılaşmamız mümkündür. Bu çocuklar tıpkı bir göçmen kuş misali,iyi bir yaşama,umuda yolculuk ediyor” diye konuştu.

 

“BİRLEŞMİŞ MİLLETLERİ DÜŞÜNDÜM”

 

Can” Bu projede neden Birleşmiş Milletleri düşündüm. Çünkü Birleşmiş Milletler, insanlığın geleceğini düşünen  ve aynı zamanda Birleşmiş Milletler insan olma ortak paydasında belli  ilkeleri, kuralları ve idealleri olan güçlü bir örgüttür. .Birleşmiş Milletler antlaşmasında ilan edilen ilkelerde; insanlık ailesinin tüm üyeleri, doğuştan eşit ve devredilemez haklara sahiptir. İnsanın özgür ortamda, daha iyi koşullarda  yaşama hakkına sahip olduğu vurgulanır. Uluslararası İnsan Hakları Evrensel Bildirisinde, Birleşmiş Milletlerin, çocukların özel ilgi ve yardıma hakkı olduğunu bildirmiş, bu nedenle de çocuğa özel bir ilgi gösteren bir örgüttür. Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeye imza atmış bir örgüttür.Çocuğun kişiliğinin tam ve uyumlu olarak gelişebilmesi için mutluluk, sevgi ve anlayış kavramlarını bilerek yetişmesinin gerekliliğini savunan bir örgüttür. Eğer Birleşmiş Milletler projeme destek verir ,bu çocukların elinden tutarsa ,insanlığın geleceğinin de elinden tutmuş olacaklardır” açıklamasında bulundu.

 

“FARKINDALIĞI ÜST SEVİYEYE ÇIKARTACAKTIR”

 

Can “ Bu proje ile göç eden çocukların yalnız olmadıklarını onlara hissettirmemiz gerekiyor.Sanat yoluyla göçmen çocukların bu dünyada var olduğunu gözler önüne serip,  farkındalık yaratıp,onların ellerinden tutup,onlara destek verip,o çocukların her yönüyle geleceğe sağlıklı bireyler olarak ulaşmasını sağlamalıyız. Bu projedeki nihai hedef, göçün verdiği travmatik şartların olumsuz etkilerinden çocukların korunması gerektiği bilincini ön plana çıkartmak, bu çocukların topluma kazandırılması ,bu çocukların toplumlarla ve  kendileri  ile barışık olmalarının dünya için önemli olduğunu vurgulamaktır. İnanıyorum ki, Birleşmiş Milletler çatısı altında ''Göçmen Kuşlar” sergisinin düzenlenmesi  ,göçmen çocuklar için  toplumsal farkındalığı üst seviyeye çıkartacaktır” açıklamasında bulundu.

 

“BİR YILDIR HAZIRLANIYORUM”

 

Bir yıldır sergiye hazırlandığını kaydeden Can “ Sergiye 20 eserle katılacağım. Her eserimde farklı konular var. Sergiye Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisinin Genel Sekreteri Michael Moller, Türkiye Cumhuriyeti Birleşmiş Milletler Türkiye Daimi Temsilciliği Büyükelçisi Naci Koru ve uluslar arası kuruluşların üst düzey temsilcileri katılacak. İyi bir yaşam uğruna göç etmek zorunda kalan göçmen çocuklara ithaf ettiğim ‘Göçmen Kuşlar’ adındaki kişisel sergime üst düzey bir katılım olacak.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10