Grev ve lokavt ertelendi

Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal İşçileri Sendikası ve Çelik-İş Sendikası tarafından alınan grev kararı ve Türk Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından aynı işyerleri için alınan l

Çerkezköy 26.01.2018 20:46:00 0
Grev ve lokavt ertelendi

RESMİ GAZETE’NİN DÜNKÜ SAYISINDA YAYIMLANAN KARARDA ŞÖYLE DENİLDİ

 

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan karara göre  “Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal İşçileri Sendikası ve Çelik-İş Sendikası tarafından işyerlerinde alınan grev kararı ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından aynı işyerleri için alınmış lokavt kararının, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmesi, 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayılı Kanunun 63’üncü maddesine göre Bakanlar Kurulu’nca 24/01/2018 tarihinde kararlaştırılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

 

TÜRK METAL’DEN AÇIKLAMA GELDİ

 

Bu kararı özgür toplu sözleşme düzenine vurulmuş bir darbe olarak nitelendiren Türk Metal Sendikası; “Grev hakkımızın, çeşitli gerekçelerle yasal olarak kullanılmasını engellemek, özgür toplu sözleşme düzenine vurulmuş bir darbedir. İşçi sınıfını bu hakkının elinden alınması, onları işverenler karşısında güçsüz ve eli kolu bağlı bırakmak anlamına gelmektedir” açıklamasında bulundu.

 

18 OCAKTA GREV KARARI ALINMIŞTI

 

Türk Metal Sendikası Yönetim Kurulu’nda yapılan açıklamaya göre “İşveren Sendikası MESS ile Sendikamız üyesi yaklaşık 117 bin işçimiz adına 5 Ekim 2017 gününden bu yana sürdürdüğümüz toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri sonucunda, sendikamız 18 Ocak 2018 günü grev kararını, 2 Şubat 2018 günü için de grev uygulama kararını almıştır. Ancak grevimiz, Bakanlar Kurulu tarafından 24 Ocak 2018 tarihinde alınan kararla 60 gün süreyle ertelenmiş ve karar 26 Ocak 2018 Cuma günü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Grev hakkı, Anayasamızın 54. maddesiyle, ülkemizin imzaladığı uluslararası sözleşmelerle ve yasalarımızla güvence altına alınmış kutsal bir haktır. Bu hak, işverenler karşısında iktisaden güçsüz durumda olan işçi sınıfını işverenlere karşı koruyacak en güçlü silah, özgür toplu iş sözleşmesi düzeninde işçi sınıfının elindeki en önemli kozdur” sözlerine yer verildi.

 

“ÖZGÜR SÖZLEŞME DÜZENİNE VURULMUŞ BİR DARBE”

 

Açıklamada bu hakkın, çeşitli gerekçelerle yasal olarak kullanılmasını engellemenin, özgür toplu sözleşme düzenine vurulmuş bir darbe olduğu belirtilerek “İşçi sınıfının bu hakkının elinden alınması, onları işverenler karşısında güçsüz ve eli kolu bağlı bırakmak anlamına gelmektedir. Ülkesi ve milleti için her türlü fedakarlığı yapan, kriz dönemlerinde sorumluluk alan, vatansever on binlerce metal işçisi, hak için, ekmek için verdiği mücadelede, grevlerinin “milli güvenliği bozucu” olduğu gerekçesiyle ertelenmesini de içine sindirememektedir. Türk Metal Sendikası, gelinen bu durum karşısında, temsil ettiği üyelerinin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmeleri, alınterlerinin karşılığını alabilmeleri ve bu süreçten en az zararla çıkmaları için verdiği mücadeleye kararlılıkla devam edecektir” ifadelerine yer verildi.  

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10