Toprak: Termik santral falan istemiyoruz

Son yıllarda Türkiye'de bir termik santral krizi yaşanıyor. Güncel haberlere çok fazla konu olmasa da ülkenin dört bir yanında çevreciler başta olmak üzere bölgelerine termik santral kurulacak olan vatandaşlar ter

Çerkezköy 26.01.2018 20:49:00 0
Toprak: Termik santral falan istemiyoruz

Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırları içine de kurulması planlanan ve kurulması planlanan yerin kesinleştiği bildirilen kömürlü termik santralin bu bölgeye yapılmaması konusunda Çerkezköy ve Kapaklı halkı olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve temacılar savaş açtı.

 

1 Şubat 2018 tarihinde Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda  yapılması planlanan termik santral konusunda bakanlık yetkilileri tarafından verilecek olan bilgilendirme toplantısı  nedeniyle önceki gün Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak’ı ziyaret eden TEMA Çerkezköy İlçe Sorumlusu Nilüfer Ceylan, TEMA Kapaklı İlçe  Sorumlusu Ali Ülger ve Kapaklı Belediye Meclisi Üyesi Nalan Çolak, Başkan Hasan Toprak’a termik santral konusunda ne düşündüğü sordular.Toprak,Çerkezköy ve Kapaklı çiftçileri olarak bölgede termik santral istemediklerini ve bu görüşünün de oda üyesi tüm çiftçilerin görüşü olduğunu dile getirdi.

 

BÖLGEMİZDE TARIM TAMAMEN BİTER

 

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak, termik santral kurulup faaliyete geçmesiyle birlikte Çerkezköy, Kapaklı ilçeleri başta olmak üzere Trakya’nın büyük bir bölümünde tarımın biteceğini ve doğanın yok olacağını belirterek, “Özellikle şunu belirtmek istiyorum. Çerkezköy ve Kapaklı ilçeleri bir sanayi kenti ve bu iki ilçe sınırları içinde nereden bakarsanız bakın 900’e yakın sanayi kuruluşu mevcut. Sanayi ile birlikte bu iki ilçemizde zaten tarım can çekişir halde. Yıllar önce 200 bin dönümlük bir alanda ekim yapıyorduk. Şimdi ise ekilebilir alanımız 70-80 binlere indi. Bu da ekilebilir alanlarımızın sanayi yeri olmasıdır.Şu anda gerek buğday ekimi gerek ayçiçeği ekimi ve diğer tarımsal ekim yapan çiftçilerimiz bu dar alanda üretim yapmakta ve zar zor geçinmektedir.Bir de termik santral kurulur ise bu bölgemizde tarımın tamamen bitmesi demek. Ben bu konuyu daha ilk termik santral gündeme geldiğinde oda üyelerimizle görüşmeler yaparak fikirlerini sordum ve hiçbiri kurulması yanında bir fikir beyan etmedi. Çerkezköy şu anda 200 binin üzerinde bir nüfusa sahip. Kapaklı da 130 bine yaklaşan bir nüfusa sahip. Bu ilçelerimize Saray ve Çorlu’yu da eklediğimizde 700 bin nüfus öncelikle etkilenecek. Bölgemizdeki bazı sanayi kuruluşlarının zehir saçmasıyla kanser vakaları bölgemizde her geçen gün artış göstermekte. Termik Santral ile birlikte bu en az 30 kat yada daha çok artmış olacak.Bu konuda kimse kusura bakmasın Termik santral falan istemiyoruz.” dedi.

 

TOPRAK KİRLİLİĞİ

 

Torak, termik santral konusunda edindiği bilgileri de paylaşarak “Kömürlü termik Santrallerinde kullanılan linyitlerde önemli miktarda radyoaktif madde ile zehir etkisi olan elementler bulunmaktadır. Bu elementler ve radyoaktif maddeler yıkanma ile kömürün bileşiminden uzaklaştırılamadığı ve de  kömürün yakılmasıyla söz konusu radyoaktif maddeler baca gazları arasında partikül halinde yada kazandan çıkan diğer küllerle birlikte atıldığını öğrendim. Ayrıca bu elementler sadece yüzey ve yer altı sularınıda  ve toprağıda oldukça  kirlettiğini öğrendim.yani toprak tamamen verimsiz hale geliyor.yer altı suları hem yok oluyor hemde zehirli atıklara kirlendiği için içilmez oluyor.Çerkezköy’e sanayi gelmezden önce ilçenin dört bir yanında en fazla 30 metreden su çıkarken şimdi 350-450 metreden su çıkıyor yarın öbür gün bu iki yada üç kat daha aşağıda olacak.Evet enerjiye ihtiyacımız var. Bölgemiz her mevsim rüzgarı eksik olmayan bir bölge buraya en uygunu Rüzgar güllerinin kurulması zaten son iki üç yıl içinde bölgemizde rüzgar gülleri çoğalmaya başladı.Hem yenilenilebilir enerji hem de zararsız.’’ dedi.

 

TERMİK SANTRAL YERİNE GÜNEŞ ENERJİSİ YA DA RÜZGAR GÜLÜ OLABİLİR

 

Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Nalan Çolak da, geçtiğimiz aylarda Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Muzaffer Yıldıran ile Almanya’ya giderek termik santraller ve diğer enerji üretim tesislerinde incelemelerde bulunduklarını dile getirerek, “Belediye meclis üyesi arkadaşım Muzaffer Yıldıran ile Almanya gezimizde termik santrallerini, rüzgar güllerini ve güneş enerji panellerini inceledik. Yaptığımız incelemeler sırasında Almanya mevcut termik santrallerden vazgeçmeye başlamış ve ülkemizden çok daha az güneş almasına rağmen Almanya güneş enerjisine yönelerek oldukça ağırlık vermiş ve aynı zamanda rüzgar güllerini de çoğalmaya yönelmiş. Oysa ülkemiz yaz kış güneş eksik olmuyor. Aslında güneş enerjisinden bizlerin  çok daha yararlanması gerekmektedir. Güneş panelleri sayesinde aynı zamanda daha ucuz enerji elde edilmekte ve tabii ki bu da vatandaşa daha ucuz enerji satılması demektir. Bölgemize termik santral kurulması demek bu bölgede yaşayan en az 400-500 bin insanın yaşamı için bir tehlikedir. Kanser vakaları artacak insanlar daha genç yaşta ölecek. Bölgemizde termik santral kurulması konusunda kararlı olan iktidara soruyorum. Sizin için termik santral mı yaksa insan hayatımı önemli. Biz bölgemize termik santral yapılmasına karşıyız ve istemiyoruz. Termik Santral ile geleceğimiz karartmak istemiyoruz. Bölgemizin ve Trakya’nın yok olmasını istemiyoruz.”dedi.

 

BÖLGE HALKI ÖLÜRÜZ DE YAPTIRMAYIZ DİYOR

 

TEMA Çerkezköy İlçe Sorumlusu Nilüfer Ceylan da termik santral sorununun Türkiye genelinde olduğu gibi Trakya Bölgesi’nin de ortak sorunu olduğunu belirterek, “Termik santral konusu Çerkezköy, Kapaklı ve tüm Trakya halkı olarak tüm ülke insanlarımızla birlikte  hepimizin ortak sorunudur. Sizlerin de belirttiği gibi termik santrallerin zararları saymakla bitmiyor. Termik santral kurulması yönünde her ne kadar insanlara iyi olduğunu söyleseler de insanlarımızı yanıltmaktır. Bile bile insanlarımızın geleceğini kararmak için bir dizi sözlerle santral kurulmasına destek arıyorlar. Ama termik santrallerin ne kadar zararlı olduğunu artık halkımız bilinçlenmeye başladı. TEMA olarak bizlerde termik santrallerin zararları konusunda halkımızı bilinçlendiriyoruz. Bölgemizde termik santralin henüz ne olduğunu bilmeyen insanlarımız bile var anlattığımızda bize ölürüz de yaptırmayız. Biz sağlıklı yaşamak istiyoruz diyorlar” dedi.

 

CANLILAR ÜZERİNDE YARATTIĞI ETKİLER

 

Ceylan; “ Termik santrallerde özellikle baca gazı desülfürizasyon tesisi olmayan ya da arızalanarak devre dışı kalan tesislerden, büyük oranlarda kükürt dioksit  havaya çıkmaktadır. Bu gaz canlılar üzerinde birçok olumsuz etki yaratmaktadır. Tarım ürünleri gibi birçok bitkiler etkilenmektedir. Kömürle çalışan termik santrallerin aktif hale geçmesiyle  birlikte ormanların da kirleneceğinden ve devamlı karbonmonoksit tüketeceğinden ormanlar ve diğer yeşil alanlar yok olacak. Bölgemizdeki mevcut ormanlık alan en fazla iki üç yıl içinde tamamen kuruyacak. Yeşillik diye bir şey kalmayacak. Orman yok olunca ne olacak yağmurda yağmayacak. Çünkü bir termik santralin  havaya saldığı sıcaklık en az 150 kilometrelik bir alanı etkilemekte. Orman kalmayınca  doğadaki yaşayan canlı hayvanlarda yok olacak. Tarım hayvancılık bitecek. Sonuç olarak zararlı gaz etkisi hem bitki örtüsünün gelişimini yavaşlatarak yok etmekte olduğu gibi insan sağlığını da tehdit ederek ölümlerin artmasına yol açacaktır. Termik santrallerin ne denli zararlı olduğu konusunda halkımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Halkımız 1 Şubat’ta yapılacak olan termik Santral bilgilendirme toplantısında yetkililer gereken cevabı vereceklerdir.”diye konuştu.

 

 ARAZİ KULLANIMI ÜZERİNDEKİ DEPOLAMA ALANLARI BİLE TEHLİKELİ

 

TEMA Kapaklı Sorumlusu Ali Ülger ise termik santrallerin arazi kullanımı üzerinde de büyük etkilerinden söz ederek, “Elektrik üretimi için kurulan kömürlü termik santralleri arazi kullanımı üzerinde de büyük etkileri var. Termik santralde kullanılan kömürün depolanması için en az Çerkezköy’ün bir ucundan bir ucuna kadar bir açık depolama alanı olacak. Açıkta olan bu depolama alanı içindeki kömür cürufu devamlı esen rüzgarla insanların ciğerlerine girecek. Bitki örtüsü de yok olacak. Bunun en güzel örneği Yatağan İlçesi. Yatağan’a artık hastalıklar artmış, doğa yok olmuş, sebze meyve yetişmez olmuş, suları içilmez olmuş,insanlar ilçeyi terk eder olmuş, genç yaşta ölümler artmış. Termik santrallerde çıkan büyük miktardaki küllerin imhası da her zaman sorun olmaktadır. Günlük olarak çıkan kül miktarının fazla olması geniş alanların devamlı olarak kül depolama alanı olarak kullanılmaktadır. Küllerin ağır metal ve radyoaktif elementlerce kirlenmiş olma olasılığı da oldukça yüksektir. Ayrıca devamlı su kullanıldığı içinde yer altı suları tamamen bitecektir. Yaptığımız araştırmaya göre bir termik santralık bir günlük su ihtiyacı Çerkezköy İlçesi’nin bir ay kullandığı suya tekamül etmektedir. TEMA olarak biz bölgemize termik santral yapılmasına karşıyız. İnsanlarımızı da bilinçlendirmeye çalışıyoruz.” dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10