Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (3)

Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırları içine kurulması planlanan kömürlü termik santrale karşı  halkın tepkileri devam ediyor.  Bu konuda herkes bölgeye termik santral yapımına karşı olduklar

Çerkezköy 31.01.2018 21:34:00 0
Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (3)

SAĞLIKLI YAŞAMAK İSTİYORUZ

 

Kasım Korkmaz(Çerkezköy Pazarcılar Derneği başkan yardımcısı); Kömürlü termik santral bölgemizi bitirir. Günümüzde çevre ve insan sağlığına verdiği birçok zarar nedeniyle termik santral kullanımından vazgeçmeye çalışan ve başka enerji yönüne yönelen ülkeler  çoğalırken biz de kömürlü termik santrallerinin kurulmasına bir anlam veremiyorum. Bizler burada yaşıyoruz. Sağlıklı yaşamak ve nefes almak istiyoruz. Doğamızın heba olmasını insanlarımızın zehir solumasını istemiyoruz. Geleceğimizin kararmasını istemiyoruz ve bölgemize termik santral kurulmasını istemiyoruz.”dedi.

 

ÇEVREYE AĞIR METALLER YAYILACAK

 

Hikmet Arslan(emekli);“Yıllarca Fransa’da çalıştım ve termik santrallerin ne derece zararlı olduğunu o zaman orada gördüm.  Termik santrallerden çıkan gazlar çevresindeki tarım ürünlerine, ormanlara, hayvanlara, suya ve suda yaşayan canlılar dahil, büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Özelliklede zehir soluyan insanlar hastalanmakta ve ayrıca suda ya da karada yaşayan canlıları tüketen insanlara da  hastalık geçmektedir. En hassas konu ise  santrallerin çevreye vermiş olduğu kükürtdioksit, partikül maddeleri ve ağır metaller içeren maddelerin insanlara ulaşması ve bunun insanlar üzerindeki sinir sistemi değişikliği yaratmasıdır. Bölgemize böyle bir tesis kurulduğunda herkes şunu iyi bilmeli ki bugünkü yaşadığımız ortamı çok ararlar ama iş işten geçmiş olacak bu nedenle ne geleceğimiz kararsın ne de çevremiz yok olmaması için termik santral yapılmasına karşıyım” dedi.

 

ANORMAL DOĞUMLAR OLUR

 

Erol Kartal(emekli); “Bölgemize termik santral yapıldığında, öncelikle insanlarımızın sağlıkları çok bozulacak. Şu anda bölgemizde akciğer kanser hastalığı artmakta ve daha da artacak. Buna paralel olarak astım, boranşit gibi hastalıklarda çoğalacak. Yeni doğan çocukların doğumu anormal olacak. Bebeklerin gelişimi büyük ölçüde olumsuz etkilenecek. Öğrenim çağındaki çocuklarda zihinsel gerileme olacak. Bizler böyle bir yaşama maruz kalmamak için bölgemize termik santral yapılmasını kesinlikle istemiyoruz. Enerji ihtiyacı kömürlü termik santralle değil bölgemiz yılın 12 ayı rüzgarı eksik olmayan bir bölge ya rüzgar gülleri yada güneş panelleri kurulsun” dedi.

 

BACASINDAN ÇIKAN KÜL VE GAZ İNSAN SAĞLIĞINI VE YEŞİL ALANLARI ETKİLEYECEK

 

Murat Yürük(BBP Çerkezköy İlçe Başkanı); Kömürlü termik santral bacalarından çıkan küller, bölgemizde yaşayan insanlarımız üzerinde kanser riskini arttıracak. Gazların yayılması ile de bölgeye asit yağmurları yağacak ve bu yağan yağmurlar toprağın yapısını bozacak. ormanlarımız etkilenerek yok olacak. Hayvancılık büyük ölçüde etkilenecek. Ayrıca santralin sıcaklığın soğutulması için soğuk su kaynağı olarak yer altı suları ve bölgedeki yer üstü suyu dediğimiz akarsular kullanacak ve bu sularda yok olacak. Ayrıca santralin çevreye sıcak su bırakılması sonucunda da bölgedeki canlılar ve bitkiler yok olacak. Suyun kirlenmesi demek  yeşillik alanın da tamamen  kurumasıdır. Bunları nerden bildiğime gelince bu konuda birçok araştırma yaptım bu nedenle bilgi sahibi olduğum için söylüyorum ve Çerkezköy ve Kapaklı sınırlarına termik santral yapılmasını istemiyorum” dedi.

 

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL YERİNE ZARAR VERMEYENENERJİ ALTARNATİFİ OLMALI

 

Ahmet Kamburoğlu (Kamburoğlu Otomotiv sahibi); Termik santrallerin yerleşim yerlerinin yakınına kurulmasına bir anlam veremiyorum. Termik santrallerin gerek insan sağlığına gerek hayvan sağlığına gerekse çevreye olan birçok zararları olduğunu biliyorum. Ülkemizde enerji açığı olduğu söyleniyor. Peki kömürlü termik santral yerine neden insan sağlığına ya da diğer canlılara ve çevreye zarar vermeyecek enerji alternatifleri düşünülmüyor. İlla da kömürlü termik deniyor. Biz bölgemize kömürlü santral kurulmasını istemiyoruz. Anadolu’da insanlardan uzak yeşil alanı olmayan bir yere yapsınlar. Kömürlü termik santrale karşıyız” dedi.

 

GELECEĞİMİZİN KARARMASINI İSTEMİYORUZ

 

Gürkan Kartal(Kartal Grup yönetim kurulu başkanı); “Kömürlü termik santral konusunda bir süre önce yaptığım araştırmaya göre hiç de iç açıcı olduğunu görmedim. Edindiğim bilgiye göre bu konuda uzmanların görüşleri, termik santrallerin sağlık etkisi daha çok hava kirliliği meydana getirir ve özellikle de solunum ve dolaşım sistemlerinde birçok rahatsızlıklara yol açar. Ancak termik santrallerin sağlıkla ilgili olumsuz etkisi daha birçok alanda da etkilidir ve yakınlarındaki alanlarda yaşayan insanlara, hayvanlara suda yaşayan canlıları büyük ölçüde etkiler ve birçok ölümler olur. Erken doğumlarda görülen artışlar olur. Bölgede yaşayan insanların sağlıkları bozulacak. Geleceğimizin kararmaması için termik santral istemiyorum” dedi.

 

TEK BİLDİĞİM ZARARLI OLUŞU

 

Soner Kalafat(bilgisayarcı); ‘’Tek bildiğim kömürlü termik santrallerin çevresine ve insan sağlığına  büyük zararı olduğu. Bu nedenle biz kentimizde bölgemizde rahat bir nefes almayı sürdürmek istiyoruz. Ne çevremizin ne doğamızın ve de nede tarım ve suyumuzun yok olmasını istemiyoruz  bu nedenle de termik santrale karşıyım.”dedi.

 

YATAĞAN ÖRNEĞİ ORTADA

 

Kamil Kasırga(Kasırga çay ocağı sahibi);“Yaşadığımız kentimiz zaten bir sanayi kenti yeterince fabrika var. Bu fabrikaların bazıları zaten gerek kentimizi gerek bölgeyi çıkardıkları baca gazları ile insan sağlığını tehdit ediyor hava kirleniyor. Bu yetmezmiş gibi. Bölgemize çok daha tehlike yaratacak bir kömürlü termik santral kurulması istenmesi demek bölge insanını, doğasını, tarımını, suyunu yok etmek demektir.Bu konuda bu santrallerin iyi olduğunu hiç kimse savunmasın.İşte Yatağan örneği ve buna benzer daha bir çok örnekleri var.istemiyoruz.”dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10