Yüceer; Yağmurdan kaçarken doluya tutulduk

Çerkezköy ve Kapaklı sınırları arasında 500 hektarlık alan yapılmak istenen kömürlü termik santral isyanını meclis gündemine taşıyan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Marmara Ereğlisi, Å

Tekirdağ 16.02.2018 20:01:00 0
Yüceer; Yağmurdan kaçarken doluya tutulduk

Yüceer, Trakyalılar’ın cennet doğasında, toprağını ekip biçerek, huzur içerisinde yaşamak istediğini ancak gözünü rant bürüyenlerin bu dünya cennetini, cehennem haline çevirmek istediğini ifade ederek Trakya’yı imha planının geçtiğimiz yıllarda Çerkezköy ve Silivri arasında yaklaşık 500 hektarlık bölgenin  “Enerji Üretim Alanı” ilan edilmesiyle başladığını, bu kararla birlikte tarım ve orman alanlarına termik santrallerin yapılmasının önünün açıldığını bildirdi.

 

ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI VERİLDİ

 

Bakanlar Kurulu’nun ÇED raporu ortada bile yokken, yangından mal kaçırır gibi, acele kamulaştırma kararı verdiğini ifade eden Yüceer, ‘’Danıştay, acil kamulaştırma kararını hukuka uygun bulunmadığı ÇED Raporu olmadığı, çevre planı değişikliği kesinleşmediği için yürütmeyi durdurdu. Ancak bu karar da Trakya’nın geleceğine göz dikenleri durdurmadı. Bakanlık, yapboz tahtasına çevirdiği Trakya Bölge Planlamasında bir kez daha değişikliğe gitti.  Projenin yeri değiştirildi. Hemşerilerim yağmurdan kaçarken doluya tutuldu. Çerkezköy ve Kapaklı arasında en yaşanılır bol oksijenli yerleşim yeri olan Pınarça Mahallemizde meşe ormanın olduğu bölgeye kaydırıldı” ifadelerini kullandı.

 

TRAKYALILARIN AKCİĞERİNİ KÜKÜRTLE, KÜLLE DOLDURACAKLAR

 

Projenin yapılması durumunda 250 bin ağaca kıyılacağını, Kapaklı, Çerkezköy, Çorlu, Saray’ın yanı sıra yaklaşık 1 milyon insanın etkileneceğini kaydeden Yüceer, Bölgemizin geçim kaynaklarında biri olan hayvancılık ve çiftçilik de tamamen yok olacak. Kömür, bütün kullanım alanlarında tehlikeli ve kirletici bir enerji kaynağıdır. İklim değişikliğinin bir numaralı sorumlusudur. Çerkezköy ve Kapaklı’ya kurulması planlanan termik santral projesi hayata geçirilirse, 1 yılda yakılacak kömür miktarı: 7 milyon ton. Bölgeye dağılacak kül: 2 milyon tonun üzerinde.  Atmosfere salınacak karbondioksit: 12 milyon metre küp. Trakya’nın Trakyalıların akciğerini kükürtle, külle dolduracaklar. Trakya’ya kül yağacak, toprağımızın verimini düşecek,  çiftçilerimizin mahsulü yok olacak’’ dedi.

 

SADECE KÖMÜR DEĞİL, CAN DA YAKACAK

 

Yalnızca doğanın, ormanların katledilmeyeceğini, aynı zamanda insanların sağlığını da tehlikeye atacağını kaydeden Yüceer, “Bu santraller sadece kömür değil can da yakacak. Çünkü termik santrallerin kanser demek, hastalık demek, ölüm demek olduğunu herkes biliyor. Mevzubahis doğaysa insan sağlığıysa bu sizin kar zarar hesabınızın ötesindedir” dedi.

 

BİZ BU ÖLÜM FERMANINA SONUNA KADAR KARŞI ÇIKACAĞIZ

 

3 milyon metrekarelik meşelik ormanı tehdit eden projenin iptali için binlerce imza ile itiraz edildiğini kaydeden Yüceer, Bakanlık’tan gelen yanıt:  “Trakya Havzasındaki termik santral bölgenin havasına olumlu katkı yapacak” oldu.  Hadi itirazları hukuku uluslararası sözleşmeleri dikkate almıyorsunuz. Milletin aklıyla alay etmeye utanmıyorsunuz? Bu bizim çevremiz, bizim doğamız,  bizim Trakyamız. Biz bu toprakları birileri 3 kuruş fazla para kazansın diye kirlettirmeyeceğiz. Bu doğa katliamına, bu ölüm fermanına sonuna kadar karşı çıkacağız” dedi.

 

Haber / Hilal ÇARIKÇI

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10