Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (13)

Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırları içine kurulmak istenen kömürlü termik santral konusunda bölge halkı görüşlerini söylemeye devam ediyor.

Çerkezköy 21.02.2018 19:41:00 0
Esnaf da halk da istemiyoruz diyor (13)

Bölge halkı kömürlü termik santral kurulması gündeme geldiği günden bu yana uykularının kaçtığını ve geleceğe kaygılı bakmaya başladıklarını söylediler.

 

TERMİK KURULDUĞUNDA DİĞER BÖLGE İNSANLARININ AKİBETİNİ YAŞARIZ

 

Rahim Tunçel (Emekli); ‘’ Bölgemize kömürlü termik santral kurulması gündeme geldiği günden bu yana bölge halkı olarak büyük bir tedirginlik yaşamaya başladık. Uykularımız kaçtı ve geleceğe kaygı ile bakmaya başladık. Çünkü buraya yapılması istenen kömürlü termik santral bölgede yaşamı etkileyecek. Özellikle de insanların yoğun yaşadığı yerlerde bu gibi tesislerin kurulması bence çok yanlış. Ülkemizde bu santrallerin kurulduğu bölgelerdeki insanlarımız ne halde? Çoğunun yaşadıkları yerleri bu santraller yüzünden terk etmiş. Doğa bozulmuş tarım bitmiş, insanlar zehri solumaya başlamış ve kanser hastalığı artmış. Eğer bölgemizde de kurulursa aynı akıbeti bizlerde yaşayacağız. Geleceğimiz yok olacak. Bir Çernobil bile ülkemizden kilometrelerce uzak olmasına rağmen termik santral faciasında ülkemiz insanları ve tarımımız zarar gördü. Özelliklede Karadeniz Bölgesi’nde bu yüzden bir çok insanımız radyasyondan etkilenerek kanser oldu ve yaşamını yitirdi. Trakya halkı olarak bizler enerjide karşı değiliz.  Biz ne bölgemize ne de ülkemizin başka bir yerine kömürlü termik santral yapılmasına karşıyız. Enerji illaki bu termik santralden mi üretiliyor? günümüzde bu yönde birçok alternatifleri var” dedi.

 

BÖLGENİN ARAZİ YAPISI VE HAVA KOŞULLARI DEĞİŞECEK

 

Hakan Kayacan (Genç FM sahibi ve müzik organizatörü); “Termik santral ile birlikte bölgedeki insan sağlığı ve çevre büyük ölçüde etkilenecek. Bu olumsuz etkiler sonucunda asit yağmurları olacak. Bacalardan atılan kükürt ve azot oksitler, rüzgarlarla çevreye yayılacak insanlar zehir soluyacak. Ayrıca bu baca gazları daha geniş Trakya’nın etki ederek bölgenin arazi yapısı ve hava koşullarını değiştirecek. Bölgemizde tarım ve  hayvancılık da bitecek. Kanserden binlerce insan ölecek. Bu yalnızca canlılar için değil, hakla gelen canlı cansız her şeyi etkileyecek. Bu nedenle termik santraller çok tehlikeli olduğu için bölgemize termik santral kurulmasını istemiyoruz. Biz rahat nefes almak istiyoruz. Kömürlü termik santral ile elimizden yaşam hakkımızın alınmasına karşıyız. Artık Avrupa ülkelerinde olduğu gibi dünyanın birçok ülkesi bu kömürlü termik santrallerden vazgeçiyor ve yerine güzel enerjisi ve rüzgar gülleri kurarak enerji üretimine yöneliyor. Ülkemizde bu kömürlü termik yönündeki ısrar nedendir anlamıyoruz. Günümüzde enerji tüm ülkelerin can damarı. Biz enerjiye karşıyız demiyoruz. Alternatifleri varken neden kömürlü termik santral? Buna karşıyız” dedi.

 

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLERİN OLDUĞU BÖLGELER NE HALDE OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ

 

Emrullah Ataçay ( Kuzey Kafkas Derneği başkanı); ‘’Bölgemiz ülkemizin önde gelen bir sanayi bölgesi olması nedeniyle Çerkezköy ve Kapaklı’ya 81 ilden çalışmaya gelen insanlarımız var. Çerkezköy ve Kapaklı arasına kurulması düşünülen kömürlü termik santral bu bölgede olduğu gibi yaşamı bitirir. Ayrıca fabrikalarda çalışan kesimin yüzde sekseni  zehir solumamak hasta olmamak içi işi bırakıp bu bölgeyi terk eder. Bölgedeki yüzlerce sanayi kuruluşu kapanır ve ülke ekonomimizde büyük ölçüde zarar görür. Ülkemizde  termik santrallerin kurulu olduğu yerlerde insanlarımızın tepkileri halen devam ediyor. O bölgeler büyük oranda göç vermiş. Tarım alanlarında bile artık bir şey yetiştiremez olmuşlar. Sağlıkları bozulmuş. Doğası bozulmuş,suları gitmiş,şu anda onca sanayi kuruluşunun bulunduğu bölgede rahatlıkla ekmeğini kazanan vatandaşlarımız ve üretimleri ile ülke ekonomisine katkı sağlayan fabrikalarımızın yaşamlarının devam ettirmesi için  enerjiye değil bölgemize kömürlü termik santral yapılmasına karşıyım” dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN 


0282 726 91 91
0282 747 65 10