Nereye baksan baca, nereye baksan duman

Kapaklı Belediyesi'nin organizasyonunda termik santral bölgesinde inceleme yapmak ve bölge halkından termik santralin getirilerini götürülerini birinci ağızdan dinlemek amacıyla gerçekleştirilen Zonguldak gezisin

Kapaklı 1.03.2018 20:28:00 0
Nereye baksan baca, nereye baksan duman

“SAĞLIĞIN SİYASETİ OLMAZ”

 

Çatalağzı’na giden heyeti Belediye Başkanı Adnan Akgün karşılarken, belediye düğün salonunda termikle alakalı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşma gerçekleştiren Başkan Akgün “Çok kapalı bir havada geldiniz. Açık bir havada gelmiş olsaydınız Zonguldak’ın, Çatalağzı’nın yaşadığı sıkıntıyı çok daha net görme imkanınız olurdu. Bu işin siyasetinin olmadığını ifade etmek istiyorum. Ne güzel sağlık noktasında hepiniz bir araya gelip buraya geldiniz. Her partiden, her renkten insanlarla bir heyet halinde ilçemize geldiniz.Sağlığın siyaseti olmaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sosyal bir devlet. Sağlıklı bir çevrede yaşamak anayasal bir hak” dedi.

 

“BUNU NASIL BAŞARDIKLARINI GÖRDÜK”

 

Partilerin bir araya gelmesiyle birlikte Samsun Terme’de yapılması iptal edilen termik santral örneğini Katılımcılarla paylaşan Akgün “ Terme’de termik santral projesi Danıştay kararıyla iptal edildi. Terme’de AK Partili belediye başkanı var. Kendisine ulaştık, bunu nasıl başardıklarını sorduk. AK Parti, CHP ve MHP olmak üzere 3 partinin milletvekilleri ortak hareket etmişler, karşı duruş sergilemişler ve olayı iptal ettirmişler. Halkı, sivil toplum örgütlerini, siyasileri bir araya getirmek gerekiyor. Bu birliktelik sağlanmazsa sonuç almak çok zor” diye konuştu.

 

“HALK İSTEMEZSE SANTRAL OLMAZ”

 

Akgün “ Termik santraller insanlara dayatılıyor. Türkiye’nin 80 bin megawatt’ın üzerinde kurulu gücü var. Ama talep 40 bin küsülerdedir.  Talebin 2 katı kurulu güç var. Neden termik santralleri dayatıyorsunuz? Yönetenler kolaycı yaklaşıma kaçıyor. Kimse üretime karşı değil. Ama kolaycı yoldan, çevreyi kirleterek, insan sağlığına zarar vererek yapılacak üretime vicdanı olan herkesin karşı çıkması lazım. Termik santralden önce nüfusumuz 12 bin iken, şimdi ise nüfusumuz 7 bin 200’lere düştü. Termik santral işsizliğe bile çözüm olmadı. İşsiz gençlerimiz var. Bölge  1990’lı yılların sonu ve 2000’li yılların başında planlarda termik santral bölgesi olarak ilan edildi. Zamanında kararlar alınırken, buradaki insanlar termik santrali biliyordu, termik santralin yanında yaşıyordu. Bir tane daha olsa ne olur mantığıyla baktılar. Burada insanlar ekonomik anlamda sıkıntıya itilmiş. Buradaki insanları bir çoğu ekonomik sıkıntılardan dolayı Çatalağzı’nda termik santralde çalışıyorlar. Santral istemiyorlar ama iş kaygısı, işten çıkarılma korkusu nedeniyle bunu dile getiremiyorlar. Çatalağzı iki arada bir derede kalmış. Siz bir adım öndesiniz, avantajlısınız. Halk istemezse termik santral olmaz” açıklamasında bulundu.

 

 

“YAĞMUR ASİT ŞEKLİNDE YAĞIYOR”

 

Termik santrallerin yapılmasıyla birlikte kanser vakalarının arttığını kaydeden Akgün “ Bilimsel anlamda kanserden ölenler termik santraldendir diye bir araştırma yok. Kurumsal anlamda üniversiteler yanaşmıyor. Ama Avrupa’da yapılan araştırmalar termik santralin kanseri tetiklediğini ortaya koymuş. Yukarıda karar verenler o kararı alırken, burada yaşayanlara sormuyorlar, burayı analiz etmiyorlar. Bir şeyi eleştirirken, çözümünü de onun yanına koyun. Sahayı onlara bırakmayın. Burada bir öğretmenimiz bir araştırma yapmış. 2017 Eylülünden itibaren yağan yağmurlardan numuneler almış ve bu numuneleri asil ölçüm cihazıyla ölçmüş. Maalesef gördüğümüz değerler yağmurlar asil şeklinde yağıyor. Bu tarımsal her türlü faaliyeti birebir etkiliyor” dedi.

 

“İTİRAZ ETTİK”

 

Çatalağızına girişten itibaren soluma konumunun değiştiğini kaydeden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “ Hemen ağzınız kurumaya başlıyor. Sık sık su içme ihtiyacı duyuyorsunuz. Bildiğiniz gibi bilhassa kıyı bölgelerdeki belediyeler 1/100000’lik planlar, 1/25000’lik planlar, 1/5000’lik planlarla ilgili tamamıyla bakanlık yetkili. Bize sorulduğunda biz itiraz ettik. Buraya termik santral yapılmasını istemiyoruz dedik. Uygun değil kesinlikle yapılmamalı dedik. Çerkezköy Belediyesi, Kapaklı Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi itiraz etti. Fakat itirazımız kabul görmedi” dedi.

 

“BU İŞİN PARTİSİ YOK”

 

Mandalı “ Çerkezköy’de yapılması planlanan ÇED Halkın Katılımı toplantısının yapılamadığını, bakanlık yetkilileri tarafından ‘Toplantı açıldı. Halk bilgilenmek istemediği için toplantı kapatıldı’ şeklinde bir tutanak tutuldu. Kapaklı’da 81 ilden vatandaşımız var. Sivil Kuruluş erkanı ve tüm derneklerle toplantı yaptığımda vatandaşlarımızdan bir tanesi termik santrali desteklemedi. Ama şu var demokrasiden uzak korkak bir toplum olduk. Demokrasiyi biraz daha benimsemeliyiz. Birbirimizi tanımlamalıyız. Bu işin partisi yok. İnsan sağlığı odaklı birleştiğimiz tek nokta insan” dedi.

 

“KORKARSAK ÖLÜRÜZ”

 

Toplantının ardından heyet Çatalağzı’nı gezerek yetkililerden bilgiler aldılar. Gezide konuşan Çerkezköy Belediyesi Eski Başkanlarından Mehmet Uz, kötü ibret alınması gereken manzaralarla karşılaştıklarını kaydederek  “Umarım bu mesajı yetkililer görür ve projeden vazgeçerler. Vazgeçilmezse eğer iyi şeyler olmayacak, bu çok açık. Buraya gelirken bu kadarını tahmin etmemiştim. Tam bir felaket. Yazık gerçekten çok yazık. Bu milleti, bu güzelim vatanı mahvediyoruz. Belediye Başkanlarına mücadeleleri için teşekkür ediyorum. Fakat vatandaşın katkısının tam olarak olduğunu düşünmüyorum. Korkmasınlar korkacak bir şey yok. Korkarsak ölürüz” dedi.

 

“İNŞALLAH BİZİM BAŞIMIZA GELMEZ”

 

Heyette bulunan Çerkezköy Gazetesi İmtiyaz sahibi Tamer Avcılar’da çevre felaketi ile karşılaştıklarını kaydetti. Avcılar “ Umarım bu durum bizim başımıza gelmez. STK'lar, halkımız, hepimiz buradayız. Umudumuz önleyici olarak bu projeye engel olmak. Ulusal medyadan Çatalağzı’nı takip ediyordum. Ama bu kadarını beklemiyordum.  Ki söylenene göre bugün burasının havasının iyi olduğu bir günmüş. Diğer günlerde gelseydiniz çok daha kötü deniyor. Ben tasavvur edemiyorum. Bugün burası bu kadar kötüyse diğer günler nasıl. Zaten evleri görüyoruz. Nüfus 10 binden 7 bine düşmüş. Umuyoruz ki bizim başımıza gelmez” dedi.

 

“KANSER ÇOK FAZLA”

 

Kapaklı’dan ilçeye gelen heyete seslenen vatandaşlar ise “ Termik santralin kurulmasına kesinlikle izin vermeyin. Daha fazla konuşmak istemiyorum. Konuşursak başımız beladan kurtulmaz. Burada yürüyüşe katılan insanlar işten çıkarıldı. Sadece izin vermeyin diyorum” dedi. Tayfun isimli bir çocuk da “Biz burada yaşamıyoruz şuan tatile geldik. Daha önce burada yaşıyorduk. Tekirdağ'a taşındık. Burada santral olduğu için hava çok kirli ve kötü kokuyor. Burada yaşamak çok zor. Nefes alamıyoruz. Kanser oranı ve hastalık çok fazla” dedi.

 

“BUNU İSTEMİYORUZ”

 

Çatalağzı’nca vatandaşlarla görüşen ve Kül Barajı çevresinde Çerkezköy Haber Gazetesi sosyal medya hesabından canlı yayın yapan Batı Marmara Gazeteciler Derneği Başkanı Şaban Kardeş de “Termik santrallerin doğayı yerleşim yerlerini nasıl etkilediğini anlatmaya çalışırken zararlarından bahsederken birileri küllerin atılacağı kül barajlarının, kül sahalarının olacağını söyledi. Bizde buraya Çatalağız kül barajına bakmaya geldik. Burası bir vadi. Ülkemizin güzel vadilerinden bir tanesi. Fakat burası külle doldurulmuş. Suyun yarısı mavi yarısı çamur rengi. Atılan küller su ile birlikte bu vadiye basılıyor. Çökertiliyor. Çökertilen küller su ile karışıyor ve suyu kirletiyor. Durum çok kötü ve bildiğimiz çamur. Şuan hava soğuk ve karlı. Şuanda burası böyle ise sıcak havalarda nefes almak mümkün olamayacaktır. Nereye baksan baca, nereye baksan duman. Bu manzara ne Çerkezköy'e, ne Kapaklı'ya, ne de Pınarça'ya yakışmayacak. Bunu istemiyoruz” diye konuştu.

 

BU OLAY HALKTAN GEÇER

 

Bölgeye 8 ve 9’uncu santralin kurulmasının planlandığını kaydeden Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün “Biz şuan burada halkın yaşam mücadelesini veriyoruz. Şuana kadar yapılan yapılmış ama bu zamandan sonra ne 8'inci nede 9'uncu bir santral daha istemiyoruz. Çatalağzı bu anlamda bir laboratuar. Santral yapılacak olan yörenin halkı gelip görsünler. Ülkede birileri buna karar veriyor. Termik santral yapılacak olan yerin gerçekleri bertaraf ediliyor. Halkla muhatap olunmuyor. Bu projenin yapılacağı alanlardaki önderler başkanlar, sivil toplum örgütleri halkı bilinçlendirerek bu tip yatırımlara gidilmemesi gerektiği şeklinde örgütlenmeleri gerekiyor. Bu olay halktan geçer. Halkın örgütlenip buna karşı durması gerekiyor” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ – Hilal ÇARIKÇI

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10