Toprak: "Bir ülkenin bel kemiği tarımdır"

Batı Marmara Gazeteciler Derneği ev sahipliğinde yapılan Afşin Termik Santral inceleme gezisinde, termik santralin tarıma ne getirdiğini, ne götürdüğünü gördüğünü belirten Çerkezköy Ziraat Odas?

Çerkezköy 2.03.2018 20:44:00 0
Toprak: "Bir ülkenin bel kemiği tarımdır"

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak; ‘’Afşin ziyaretimizde ben bir tarımcı olarak buradaki termik santralin tarıma ne vermiş, ne götürmüş, ben bu konularda inceleme ve araştırmalarda bulundum. Maalesef yaptığım istişarelerde ne acı ki Afşin’de tarımın yok olduğunu gördüm. Bu nedenle Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırları içine kurulması planlanan kömürlü termik santrali bölge çiftçileri olarak kesinlikle istemiyoruz ve buna karşıyız. Biz çiftçiler olarak hiçbir zaman milli enerjiye karşı değiliz. Bizim tek karşı olduğumuz kömürlü termik santral kurulmasınadır. Bunun alternatifleri varken neden ülke genelinde kömürlü termik santrallerin kurulması ısrar ediliyor? Çiftçiler olarak bunu anlamış değiliz. Sanayi kenti olan Çerkezköy, Kapaklı, Çorlu ve Ergene ilçeleri başta olmak üzere Saray İlçesi termik santral kurulduğunda ilk etkilenecek yerleşim yerleri ve bu yerleşim yerlerinde toplam 700 bin kişi yaşıyor. İlk önce bu insanlar etkilenecek bu bölgede tarım tamamen bitecek. Zaten bölgemiz bir sanayi bölgesi olması nedeniyle fabrikalar da etkilenecek. Bölgedeki bazı fabrikalar zaten yeterince zarar veriyor. Ama termik santral fabrikaların verdiği zarardan milyon kez fazla zarar verecek. Bunu Afşin’de gördük’’ dedi.  

 

FASÜLYE ÜRETİMİ BİTMİŞ

 

Toprak; ‘’Afşin Termik Santrali inceleme gezisi sırasında bölgedeki çiftçilerle yaptığım bir dizi istişarelerde ülkemizin bir numaralı fasulye üreticisi olan bölge de termik santral çiftçiliği bitirmiş. Ayrıca diğer tarım alanlarında da artık ekim yok denecek kadar az ve ekilen yerlerden bile dekarına 25 kilo mahsul alıyorlarmış. Bu da tarımın bittiğini gösteriyor. Çünkü elde edilen mahsul yaptığın birçok masrafı karşılamadığı gibi boşuna kürek çekmeye benziyor. Ayrıca yine bölgede termik santral kurulmadan önce hatırı sayılır şekilde ayçiçeği üretimi yapılıyormuş, ancak termik santralin faaliyete geçmesiyle birlikte ayçiçeği üretimi de yapılmaz olmuş. Çünkü kömürlü termik santral bu üreticileri de etkilemiş’’ dedi.

 

BEN SİYASETÇİ DEĞİLİM

 

Toprak, Afşin termik santral gezi incelemelerine çiftçi kuruluşu olarak oradaki tarımın durumunu görmek ve çiftçilerden bilgi edinmek için gittiğini de belirterek, “Ben siyasetçi değilim. Afşin’e siyaset içinde gitmedim. Edindiğim bilgilere göre bölgemizden çıkan ya da çıkarılacak olan kömür kurulması istenen kömürlü termik santralde kullanılacakmış. Büyüklerimize şunu söylüyorum. Bizden çıkan ve çıkacak olan kömür daha uygun yerlerde kullanılsın ya da başka ülkelere satılsın. Termik santral uğruna bölgemizde herkesim olduğu gibi çiftçi kesimi de en büyük zarara uğrayacak. Afşin’deki çiftçi kardeşlerimiz orada termik santral kurulmadan önce kendilerine hiçbir zararı olmayacağını ballandıra ballandıra anlatarak onları ikna etmişler. Bizler biz yandık siz yanmayın ve sonuna kadar direnin yaptırmayın dediler. Termik santralin yanında bulunan Çoğalhan Beldesi 12 bin nüfusa sahipmiş şimdi bin 700’e inmiş.  Çarşısındaki dükkanlar kapalı. Dört camiden biri açık. 8 kahvesinden bir tanesi açık. İki tane küçük bakkal dükkanı kalmış. Buranın insanları Kahramanmaraş’a göç etmiş. Maddi durumu iyi olmayıp gidemeyen buradaki insanlar biz artık ölümü bekliyoruz dediler. Kömürlü termik santral kurulduğunda aynı şey bizde de yaşanacak. Bir ülkenin bel kemiği tarımdır. Tarım bittiğinde ekonomi de çöker. Dışarıdan devamlı alınacak şey değil. Çünkü biz her şeyden önce bir tarım ülkesiyiz. Ama son yıllarda sanayimizin gelişmesiyle birlikte dünyada tarımda kendi kendine yeten ülke olan ülkemiz tarımda gerilemeye başladı. En azından bu kalan tarım alanlarını işleyelim. Termik santrallerle de bunları bitirmeyelim” dedi.

 

AFŞİNDEKİ ÇİFTÇİLERİN ZARARI YÜZDE 50-60’LARA VARIYOR

 

Afşin termik santral inceleme ziyareti sırasında tarım alanlarını Afşinli çiftçilerle gezerek yaptığı incelemelerinde gördüklerini de anlatan Toprak;  “Bu tarım alanlarında yaptığım gözlemler ve incelemelerde oradaki çiftçi kardeşlerimizin zararlarına şahitlik ettik. Buradaki çiftçilerimizin zararı yılda dekar başına yüzde 50-60 dolayında olduğunu gördüm. Buraları görmeseydim inanmazdım. Ama görünce oradaki çiftçilerimizin ne kadar mağdur olduğunu gözlerimle gördüm. Artık oradaki tarım alanlarında yetişen az sayıdaki mahsulün bile kalite değeri yok olmuş. Tarım bitince buranın çiftçileri yoksullaşmış olduğunu gördüm. Onlardan bir dinledik bin ah işittik” dedi.

 

‘’DEVLET TERMİK SANTRALİN ÇİFTÇİYE ZARAR VERDİĞİNİ KABUL ETMİŞ’’

 

Toprak, devletin Afşin çiftçisine kömürlü termik santralin zarar verdiğini kabul ettiğini de belirterek, “Afşin termik santrali Afşin tarım alanlarına verdiği zarar nedeniyle Afşinli çiftçilerin termik santrali mahkemeye vermişler ve zararlarının ödenmesini talep etmişler. Devlet çiftçilerin kömürlü termik santralin tarıma zarar verdiğini kabul etmiş ve davayı çiftçiler kazanmış. 5-6 yıl zararları devlet tarafından ödenmiş. Ancak sonra kesilmiş’’ dedi.

 

BİZİM KAÇACAK YERİMİZ YOK

 

Toprak, Kömürlü termik santral kurulursa Çerkezköy, Kapaklı, Ergene, Çorlu ilçelerinde nüfus iki yıl ikinde yüzde elli daha sonrada kalan nüfusun yüzde yetmiş beşi göç eder yani bulundukları yeri terk eder. Çünkü Afşin ve Yatağan gibi örnekleri var. Ne olacak bölgedeki sanayimizde etkilenecek. Ama bizlerin gidecek yari ve kaçacak yeri yok. Bizler burada doğduk, burada büyüdük, burada yaşayacağız ve burada öleceğiz. Bizler çiftçiler olarak ne zehir solumak ne tarım alanlarımızın yok olmasına izin vermeyeceğiz. Büyüklerimiz herkesimin ve çiftçilerimizin termik santrale sıcak bakmadığını göz önüne almalı ve termik santral sevdasından ivedilikle vazgeçmelidirler’’ dedi.  

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10