Kapaklı meclisi ikinci oturumu tamamladı

Kapaklı Belediyesi Mart ayı ikinci oturumu Cuma günü saat 16.00'da Kapaklı Belediye meclis salonunda gerçekleştirildi.

Kapaklı 12.03.2018 08:22:00 0
Kapaklı meclisi ikinci oturumu tamamladı

“BAŞLAMIŞ İŞ BİTMİŞ İŞTİR”

 

Komisyonlara havale edilen gündem maddeleri öncesi konuşma gerçekleştiren Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “ Kapaklı’da engelli vatandaşlarımıza güzel bir bina kazandırmak istiyoruz. Bizdeki iki amaca hitap edecek. Bir tanesi engellilere bir tanesi de kadın sığınma evi olacak. O yüzden bu proje için ileriki yıllarda kamulaştırma bedeli yapılacak. Kamulaştırma bedeli çıktıktan sonra projesi hazırlanacak. Sonrasında İnşallah temellerini hep birlikte atmış olacağız. Başlanmış is bitmiş iştir. Hepimize hayırlı uğurlu olsun diyorum.  Teknik anlamda da ne yapılması gerekiyorsa yapılacaktır” diye konuştu.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Kapaklı’ya kazandırılacak olan yerle ilgili oy birliği kararı alınmasından duyduğu mutluluğu ifade eden AK Parti Grup Sözcüsü Akın Yılmaz “ Hepimiz bir engelli adayı olduğumuzu unutmayalım. Bu kardeşlerimize yaşam şartlarını daha rahat daha kolay yasayabilecekleri ortamları en iyi şekilde geliştireceğimize yerel yönetim olarak inanıyorum. Ve belediye meclis üyesi arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum” dedi.

 

“DİYALİZ MAKİNESİ ALACAKLAR”

 

Plan ve Bütçe komisyonuna havale edilen Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü görev ve çalışma yönetmeliği 7.maddesine ilave 8 maddenin eklenmesi komisyon tarafından oy birliği ile kabul edilirken, mecliste komisyonun aldığı kararı oy birliği ile kabul etti. Mecliste plan ve bütçe komisyonuna havale edilen ödüllendirme konuları da görüşüldü. Yapılan bilgilendirmede “ Kapaklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin 2017-2018 Eğitim öğretim yılında Tekirdağ Genç Erkekler Futbol maçlarında şampiyon olan 22 sporcusunun ve karate branşında Türkiye ikincisi olan Hayri Usta Arzu’nun ödüllendirilmesi talebi daha ayrıntılı incelenebilmesi için komisyon çalışmalarının devamına oy birliği ile karar verildi” komisyonun aldığı bu karar meclis tarafından da oy birliği ile kabul edildi.

 

Gündemin bir diğer maddesinde Türkiye Böbrek Vakfı konulu yazı görüşüldü. Türk Böbrek Vakfı Kadriye-Kenan Tunalı Diyaliz Merkezine kampanya çerçevesinde Kapaklı Belediyesinin diyaliz makinesi alması için Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’ya yetki verilmesi komisyon tarafından oy birliği ile kabul edildi. Gündem maddesi hakkında konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “ Türk Böbrek vakfının kampanyasına Kaymakam Mehmet Yüzer kendi bütçesinden bir makine aldı. Bizde belediye olarak vakfa söz verdik. Alacağız ve bağışlayacağız. Resmiyetle ilgili şuanda siz bana yetki veriyor musunuz? " dedi. Komisyonun aldığı bu karar meclis üyeleri tarafından da oy birliği ile kabul edildi.

 

“SON TEKNOLOJİ SANTRALER GEZİLMİYOR”

 

Plan ve Bütçe komisyonuna havale edilen 13-18 Nisan tarihleri arasında 5 gece 6 gün olarak düzelenen Moskova-St. Petersburg termik santrallerinin çevreye etkileri ve İmar Şehircilik Belediye hizmetleri inceleme ve tetkik gezisine gidecek isimler belirlendi. Gündem maddesi hakkında konuşan AK Parti Grup Sözcüsü Akın Yılmaz “ Ama takdir edersiniz ki kapanmış termik santraller kullanılmayan termik santraller geziliyor. Kaldı ki belediyemizin bütçesi yok. Parası yok. Bu giderleri hep bütçeden kullanıyoruz. Burada son teknoloji ve modern bir şekilde yapılan termik santraller ise gezilmiyor” dedi.

 

“BÖLGENİN DOĞASI ÇÖKMÜŞ “

 

Yılmaz’ın açıklamalarına cevap veren Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “Biz ilk olarak Kahramanmaraş’a gittik. Orada yaşayanlar vatandaşlarımız 13 bin nüfustan 2 bin nüfusa düştüğünü söyledi. Devlet daha sonra buradaki yerleri 2-3 lira gibi rakama kamulaştırma bedeli karşılığı almış.

 

Kalanlara siz neden gitmediniz diye sorduğumuzda bizim herhangi bir kamulaştırılacak alanımız tarlamız yoktu dediler. Oraya yeni bir termik santral kurulmuş. Yer altı suyunun çekilmesiyle bin dekarlık alanda obluklar oluşmuş. İnsanlar göç etmiş, canlı varlıklar çiçekler yetişmiyor. Kısacası o bölgenin doğası çökmüş. Daha sonra ise Zonguldak’a gitti. Bu konuda pınarçalı vatandaşlarımız çok duyarlı oldu. Çatalağız’da nüfus 7 binlere düşmüş,

 

Kendilerine sorduğumuzda biz termik santral ne bilmiyorduk. İşe ihtiyacınız vardı gelsinler buraya kursunlar dedik dediler. Birinci termiği kurmuşlar daha sonra devamı gelmiş. 1,5 kilometre alana 7 tane termik santral kurmuşlar. Hemen yanında nehir suyu var. Su soğutmalı teknoloji var.  Bazıları çok eski kabul ediyorum ama 8-9 aylık olan termik santralde var. İki dağ arasına kül barajı yapılmış. Oradaki kömür tozları oraya atılıyor. Rüzgar hızı 15- 20 kilometre ise oradaki binalar olduğu gibi kömür tozu altında kalıyor. İnsanların sağlık durumunu ise araştırdığımızda yüzde 85’inin kanser olduğunu öğrendik. Bölgede artan kanser vakaları için onkoloji hastanesi yapılmış” dedi.

 

“GELİN BİRLİK OLALIM”

 

Samsun Terme’de de böyle bir olayın yaşandığını kaydeden Mandalı, bütün partililerin, milletvekillerinin bir araya gelerek termik santralin yapılmasına engel olduklarını ifade etti. Mandalı “ Bizim şuanda birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Siyasi görüş gözetmeksizin bir araya gelmeliyiz.İnsan sağlığı konusunda birleşmeliyiz. İnsanlar iş için bunu kabul etmişler. Bizim buna ihtiyacımız yok. Şuanda oraya sekizinci termik santral için proje düzenliyorlar. Bu çok üzücü. İnsanlar diyor ki biz yandık siz yanmayın. Bizde bu konu ile ilgili güneş enerjisi ve rüzgar gülünden faydalanabilirsek termik santrale ihtiyacımız kalmaz. Kapaklı ve Çerkezköy yıllık ortalama yüzde 10 ila 12 civarı göç alıyor. Her yıl nüfusumuz artıyor. Eğerki termik yapılırsa tersi olacak. Göç alırken göç vereceğiz. Siyasi konum içerisinde olmadan hepimiz bir çatı altında toplanmalıyız” dedi.

 

“HEPSİ ZEHİR SAÇIYOR”

 

İnsan sağlığının öneminden bahseden Akın Yılmaz” Takdir edersiniz ki kendi enerjimizide kendimiz üretmeliyiz. 45-50 sene önceki santrallerden bahsediyorsunuz. Bunlar seneler önce yapılmış. Son dönemlerde denetimde daha sıkı bir şekilde yapılıyor. Artık daha modern Çanakkale Çan’a gidip oradaki termik santrali de hep birlikte görelim” dedi. Yılmaz’ın bu sözlerine cevap veren Mandalı Termik santral son teknoloji diyorsun. Biz yerine gittik ve gördük. Bir tanesi daha 9 ay önce yapılmış. Oradaki hava dumanını görmediğiniz çin bu şekilde konuşabiliyorsunuz. Ben sizlerin de gelmesini isterdim. Gidip görün. Biz yeni teknolojiyide eski teknolojiyide gördük. Hepsi zehir saçıyor” dedi.

 

“YER ALTI SULARIMIZA NASIL ZARAR VERİLMEYECEK”

 

Bölge açısından sıkıntılı bir süreç geçirdiklerini kaydeden AK Partili meclis üyesi Mustafa Çetin “ Ben 1990’lı yıllarda Berlin’de yaşadım. Berlin merkezinde de bir termik santral vardı. Termik santralin filtre sistemi geliştirilerek bir şekilde çevreye olan zararı azaltılabiliyor. Ancak benim özellikle hassasiyet gösterdiğim konu termiğin soğutma işlemi için suya ihtiyacı var. Bizim bölgemiz su yoksunu bir bölgedir. Eğer yer altı sularından bu gereksinim giderilecekse ciddi bir sıkıntı yaşayacağız. Mesele şu, termik santralin yeri ve bu yere olan mesafedeki su kaynaklarının neler olduğudur. Zaten yer üstü suyumuz yok. Özellikle yer altı sularıyla ilgili sıkıntı yaşayacağız. Buradan yola çıkarak çözüme bağlamalıyız. Yer altı sularımıza nasıl zarar verilmeyecek. Bizi önce buna ikna etmeleri gerekiyor. "

 

“BERABER OLAMAZSAK TREN KAÇAR”

 

1986 yıllarda Kapaklı’da 60 metreden su aldıklarını kaydeden Mandalı “ Şuanda 450 metrelere inmiştir. Marmarada çukurların oluşması ise an meselesidir. Şuan Meriç nehrinden su alınacağı söyleniyor. Ama bu nereye bırakılacak. Külleri nereye boşaltılacak. Bu 500 dekarlara da kalmayacak. 5 bin dekar olacak. Ak parti arkadaşlarımızda bizimleyse ve samimiyse bunu başarabiliriz. Biz beraber olamazsak. Biz beraber olamazsak bu tren kaçar.  Bu siyaset işi değil. Birlik olursak Ankara bizi mecburu dinleyecek. Samsun Terme’de bu engellendiyse biz neden engelleyemeyelim. Gelin buraya hep beraber sahip çıkalım” diye konuştu.

 

“PROJENİZ YOK”

 

Toplantıda konuşan AK Partili meclis üyesi Metin Kanat “ Termik santralle ilgili geziye gidiyorsunuz. Büyük bir rakam harcanmış oluyor. Fakat o geziden döndüğünüzde bir proje ortaya koymuyorsunuz. Geldiğinizde bizler için yararlı bir proje görmek isterdik. Gittiğinizin de anlamı olsun. Yurt içi yurt dışı gezilere gidiliyor sürekli. Ama bir projeniz yok” dedi. Yoğun tartışmaların yaşandığı gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi.

 

“İÇKİLİ YERLER KROKİSİNDEN ÇIKARTILDILAR”

 

İmar komisyonuna havale edilen Zabıta Müdürlüğünün içkili yerler konulu yazısı görüşüldü. Yapılan bilgilendirmede “ Cumhuriyet Mahallesi Yıldız Caddesi, Atatürk Mahallesi Pınar Bulvarı, Aatatürk Mahallesi İstiklal Caddesi, İnönü Mahallesi Pınar Bulvarı, Bahçelievler Mahallesi Manolya Sokak, Bahçelievler Mahallesi Halide Edip Adıvar Caddesi, Bahçelievler Mahallesi Karanfil Sokak adresinde bulunan işletmelerin hakkında çok sayıda şikayetin olduğu bildirilerek bu adreslerin içkili yerler krokisinden çıkarılmasına ilişkin talep değerlendirilerek, 9207 sayılı işyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 29.maddesi “ İçkili yer bölgesi mülki idare amirinin genel güvenlik ve asayiş durumu hakkındaki görüşü doğrultusunda belediye sınırları ve mücavir alanlar içersinde belediye meclisi bu sınırlar dışında il genel meclisi tarafından tespit edilir içkili yer bölgesi haricined içkili yer açılamaz” hükmü gereği belirtilen adreslerin içkili yerler krokisinden çıkarılmasının uygu olduğu komisyonca oy birliği ile kabul edilmiştir” ifadeleri yer aldı. Komisyonun aldığı bu kararda meclis tarafından oy birliği ile kabul edildi.

 

NAZMİ UZUN’UN İSMİ VERİLDİ

 

İmar komisyonuna havale edilen Cumhuriyet Mahallesi Ali Baba Parkı ile 498 ada 1,2,3 parseller arasında bulunan isimsiz yola Türk Silahlı Kuvvetlerinin düzenlemiş olduğu Zeytin Dalı harekatının isminin verilmesi talebi görüşüldü. Komisyon isimsiz yola Zeytin Dalı harekatının isminin verilmesi talebinin daha detaylı incelenebilmesi için komisyon çalışmalarının devamına oy birliği kararı alırken, mecliste komisyonun kararını oy birliği ile kabul etti. Bir önceki mecliste İmar Komisyonuna havale edilen isim verilmesi konusu da karara bağlandı. Komisyon tarafından yapılan bilgilendirilmede “1969 yılında Edirne Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Türkiye Baş pehlivanı Nazmi Uzun’un isminin isimsiz sokaklardan birine verilmesi talebine istinaden Cumhuriyet Mahallesi 1997 ada ile 1695 ve 1696 ada arasında kalan ve mükerrer isim verilen Güzelay sokağının isminin değiştirilerek Nazmi Uzun isminin verilmesi, 1188 ada ile 1794 ada arasında bulunan isimsiz yola Sefa isminin verilmesi talebinin red edilerek, bu isimsiz sokağa Zeytin Dalı operasyonunun ilk şehidi olan Astsubay Üstçavuş Musa Özalkan isminin verilmesi komisyonca oy birliği ile kabul edilmiştir” ifadeleri yer aldı. Komisyonun aldığı oy birliği kararı meclis tarafından da oy birliği ile kabul edildi.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10