''Bu vebale ortak olamam''

Ak Parti Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve AK Parti Çerkezköy Belediye Meclis Üyesi Ömer Kılınç, meclis üyeliğinden ve AK Parti üyeliğinden istifa ettiğini düzenlediği basın toplantısı il

Çerkezköy 21.03.2018 13:00:00 0

Çerkezköy ve Kapaklı arasında yapılması planlanan termik santrale karşı daha iyi mücadele verebilmek için istifa ettiğini kaydeden Ömer Kılınç“ Çerkezköy-Kapaklı arasındaki santrale kamuoyu oluşturmak ve dikkat çekmek için istifa ediyorum. Kimseye de kızgınlığım ve kırgınlığım da yoktur. Bu konunun tehlikeli ve yanlış olduğunu söylüyorum. Bu iş politikacıların işi değil. Bu iş yerel vatandaşlarımızın işidir. Bugün torunlarımı da yanıma aldım. Torunlarım istikbalini düşünerek termik santrali istemiyorum. Bunu düşünerek hassasiyet gösterelim. Bunu Büyükşehir Belediye meclis toplantısında da dile getirdim. Konuşmamda “ Arkadaşlar gelin üç parti birleşelim ortak bir komite kuralım. Bu komitenin hazırladığı bildirgeyi basına okuyalım” dedim” diye konuştu.

 

“AKP DEMEM DOLAYISIYLA ARANDIM”

 

Termik santralle ilgili Büyükşehir meclisinde gerçekleştirdiği konuşmadan ötürü partiden tepki görüp görmediği konusundaki soruya da cevap veren Kılınç“ Toplantı öncesinde de beni aradılar. Konuşmamı beğenmediklerini söylediler. Konuşmamda ise AK Parti değil de AKP demişim. Bundan dolayı beni arayıp düşüncelerini söylediler. Ben kalp krizi geçiren birisi olsam doktor bey desem ben başhekimim diye düzeltme yapar mı? Bunlar küçük işlerdir. Ülkemizin birlik ve beraberliğe ihtiyacı vardır” diye konuştu. Kılınç” Ben herhangi bir partiye kayıtlı değilim. Ben felsefe itibariyle istifa ediyorum. Benim bir particiliğim yok. Meselede ordadır. Partilerin de disiplini olmalıdır. O disipline partiye mensup kişiler uymalıdır. Ama benim gibi rahat konuşmasını seven insanlar o disipline giremiyoruz” dedi.

 

“BEN TERMİK SANTRALE KARŞI DEĞİLİM”

 

Türkiye için termik santral konusunda yerli enerjide de ihtiyaç olduğunu kaydeden Kılınç“ Çerkezköy ve Kapaklı ve Çerkezköy nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu yerdir. Bugün termik santrale karşı basın açıklaması yapmıyoruz. Termik santrali yapın ama Kapaklı ve Çerkezköy gibi her yıl yüzde 8 büyüyen bir yerin burnunun dibine yapmayın. Bazıları Çerkezköy’ün havasına olumlu katkı bulunacağını söylüyorlar. Fabrikaları görüyorsunuz hangi duman faydalı olur. Silivri’de kalsaydı. Orası turistlik yer ama burası da sanayi bölgesidir. Anadolu’dan insanlar buraya çalışmak için geliyor. Termik santrali kurun ama yerleşim yerinden 25-30 kilometre uzağa kurun. Ben termik santrale karşı değilim” dedi.

 

“TUZ BİBER EKMEYİN”

 

Kapaklı’da gerçekleştirilen termik santral mitingine vatandaşların katılım göstermediğini kaydeden Kılınç“ O gün Kapaklı’da bir dostumuzun düğündeki kalabalık mitingdeki kalabalıktan daha fazlaydı. Parti gözetmeksizin her birlikte olalım. Hepimizin akciğerleri bu dumanları çekecek. Büyükşehir meclisinde de termik santrale karşı olmadığımı ve Çerkezköy Kapaklı arasında yapılacak alana karşı çıkmamız gerektiğini ifade ettim. Çerkezköy’ün havası nemli, sanayinin kirliliği var. Bunun üzerine tuz biber ekmeyin. Fizibilitesi konusunda bilgi verin” diye konuştu.

 

“İSTİFA NEDENİM TERMİK SANTRAL”

 

İstifasının nedeninin gerekçesinin sadece termik santral olduğunu kaydeden Kılınç“ Politikacıların dikkati için değil, vatandaşlarımıza dikkat çekmek için istifa ettim. Yapacaksanız gidin Karadeniz’de deniz kenarında yapın. Orada denizden suyunu da alırsın, nereye boşaltırsan da boşaltırsın. 200-300 bin insanlara bunu yapmayın. Bu tür mücadeleyi Silivri’de yaptı. Hadi gelin birlik olarak buna karşı duruş sergileyelim. Bu iş parayla pulla olmaz. Bu termik santral yüzlerce kişinin ölmesine neden olacak. Bunun pazarlığı bile olamaz. Bu işin kolayına kaçan arkadaşları duyuyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Ergene Nehri için ne kadar uğraştı. Cumhurbaşkanımız çevreye verdiği önemi gösterdi. Eminim Cumhurbaşkanımıza bu fotoğrafları ulaştırıp “ Ergene’yi boyahane suyundan kurtardık. Kömür tozu ile sıvayacağız” derlerse, derenin içinden geçen asitli su mu çok öldürücü olur yoksa atmosferimi kirletmemiz çok öldürücüdür. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bunu duysa mutlaka mani olur” dedi.

 

“KONUŞAMAYANLARIN SESİ OLDUM”

 

“AK Parti içerisinde sizin gibi düşünen çok insan var. Fakat çekindiği için konuşamıyor” sorusunu cevaplayan Kılınç“ AmacımÇerkezköy halkına bilinç uyandırmaktır. AK Parti, CHP, MHP tabanını içinde benim gibi düşünenlerin çok büyük oranda olduğunu düşünüyorum. O sessiz çoğunluğunda sesini duyurmaktır.  Her taraftan mesajlar ve telefonlar alıyorum. Vatandaş söylemek istiyor ama söyleyemiyor. Niye söylemiyorsun diyerek irdelemeyelim. Bazıları elimi sıkıp çok iyi yaptın diyor ama söyleyemiyor. Onun için ben her üç partinin tabanlarının büyük çoğunluğunun sesini sizlere arz etmek istedim” diye konuştu.

 

“BİRLİK OLALIM”

 

Samsun Terme’de termik santral projesi iptal edildi. AK Partili Belediye Başkanı milletvekillerinden ricada bulunup, bir bütün olarak termik santralin yapılmasına engel olmuşlar. Bunun aynısı bu bölgede yapılabilir mi ?“ sorusunu cevaplayan Kılınç “ Bunun için tabana yalvarmak gerekiyorsa yalvaralım. Rica etmek gerekiyorsa rica ederiz. Amacımız bizim bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir. Çerkezköy-Kapaklı halkı olarak burnumuzun dibinde böyle termik santral istemiyoruz. Ama bizim termik santrale karşı olduğumuz anlamına da gelmez. Bu suyu nerden bulacaksınız. Bu kül nereye gidecek. Bunun açıklamasının da yapılması gerekiyor. Bu gerçekten siyaset üstü bir durumdur. Bunun içinde birlik ve beraberlik gereklidir. Bu sorun ülkenin değil, yerel bir sorundur. Yerelde hep beraber olalım. Anlaşamayacağımız bir konu değildir. Neden partililerle didişelim. Yerelde buluşalım. O gün mitinge gönlümden geçen kalabalık göremedim. 3-5 misli kalabalık düşünüyordum” dedi.

 

“BURADAN GÖNDEREBİLİRİZ”

 

Termik santral projesini geri çevirme şansımız var mı ?” sorusu üzerine konuşan Kılınç “ Ben çok ümitli değilim ama Silivri’den atılıp buraya gelmesi ise iyi bir örnek oldu. Aynı duruşu bir sergilersek bu termiği Karadeniz kenarında ıssız bir yere gönderebiliriz. İnsan canıyla T cetveli yapamazsınız. Milyonlar kazanacağım diyerek de hesap yapamazsınız. İnsan ve vicdan sığmayan konuda siyaset olmaz. Siyaset insanları refaha ve mutluluğa ulaştıracak bir araçtır. Siyaseti kullanarak insanları bu duruma düşüremezsiniz. Bu işi hiçbir zaman politik siyaset malzemesi yapmadık. Ona da karşıyız. Bölgede birliği sağlayamazsak kim yardım edecek” diye konuştu. Kılınç“ Sivil bir inisiyatif kurulmasına öncülük eder misiniz? “ sorusuna da çok ısrarlı bir şekilde gayret edebileceğini kaydetti.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10