Termik-17-

Çerkezköy ve Kapaklı sınırları içine yapılmak istenen kömürlü termik santrale bölge halkı endişelerini dile getirmeye devam ediyor.

Çerkezköy 25.03.2018 20:12:00 0
 Termik-17-

Vatandaşlar enerjiye karşı olmadıklarını kömürlü termik santral istemediklerini söylüyorlar. Bu konuda herkesimin bir araya gelerek elbirliği yapması gerektiğini yoksa kömürlü termik santral kurulduğunda her şeyin bitmiş olacağını da belirtiyorlar.

 

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLERİN ZARARLI OLDUĞUNU BİLİYORUZ

 

Cemal Buzkuş-(Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi)-“Çerkezköy bir sanayi kenti olması nedeniyle zaten yeteri kadar sanayi kuruluşu var. Üstelik Çerkezköy’ün tek nefes aldığı yer kuzeyindeki Istranca Ormanları kömürlü termik santral uğruna bu ormanlarda yok olacak. Hava kirlenecek, tarım bitecek, kanser hastalığı çoğalacak. Kısaca burada yaşam bitecek. Biz bunları söylerken birileri de sanki biz enerjiye karşıymışız gibi ileri geri birtakım laflar üretiyorlar. Bizler enerjiye kaşı değiliz, biz kömürlü termik santrale karşıyız. Avrupa bile artık mevcut kömürlü termik santrallerden güneş enerjisine dönmeye başlamışken bizde bu kömürlü termik ısrarı nedir? Ülkemizin bir çok bölgesinde termik santraller nedeniyle artık kar bile yağmıyor, iklim değişiklikleri yaşamaya başladık.Bir de kömürlü termik santral olduğunu düşünün hava kirleneceği gibi değişimi de çok daha farklı olacak. Bacalardan çıkan gaz bizleri zehirleyeceği gibi yağan yağmurlar bile asit yağmuru olarak düşecek. Artık bölge insanı olarak kömürlü termik santrallerin ne kadar zararlı olduğu konusunda araştırmalar yaptık. Artık bölge insanımızın birçoğu bu konuda bilinçli” dedi.

 

NEDEN GÜNEŞ VE RÜZGARDAN YARARLANILMIYOR?

 

Kemal Buzkuş,-(Esnaf)-  “Termik  santrallerdeki partikül maddelerin solunması sonucunda, içerisinde astım atakları, akciğer dokusunda hasar, inme, kalp atakları ve erken ölümlerin de bulunduğu çok geniş bir yelpazede, sağlık sorunlarının ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu nedenle Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırları içine yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşıyız ve yapılmasını istemiyoruz. İnsanların yoğun yaşadığı yerlere böyle enerji tesislerinin kurulması çok sakıncalı olmasına rağmen neden ısrar edilmekte olduğuna bir anlam veremiyoruz. Bizler bu bölgede yaşayanlar olarak enerjiye karşı değiliz, biz kömürlü termik santrale karşıyız. Neden güneş ya da rüzgardan yararlanılmıyor, bunlardan yararlanılsın.  Termik santrallerin oluşturduğu, asit gazları, cıva ve kükürt dioksit gibi kirleticiler kömürlü termik santral çevresinde yaşayan insanlarda, etkilerini hemen göstermeye başladıkları gibi doğayı da yok etmektedir. Edindiğim bir bilgiye göre de kömürlü termik santraller karbondioksitler ve metaller gibi, çok çeşitli kirleticiler çıkararak doğayı olduğu gibi su kaynaklarını havayı kirletmektedir. Bu kirleticilerin ince parçacıkları, havada bir haftadan uzun süre kalabilmekte ve rüzgârlarla, uzak yerleşim yerlerini de etkileyecek.Termik santrallerden salınan hava kirleticileri, hem santral çevresinde, olan yerleşim yerlerini  hem de daha uzaktaki yerleşim yerlerinde  yaşayanların, sağlığı ve doğası açısından da tehlikelidir.”dedi.,

 

YARINLARIMIZA UMUTSUZ BAKMAYA BAŞLADIK

 

Ali Kaya-(Esnaf)- Kömürlü Termik santral kurulmak istenen Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerimiz zaten bir sanayi bölgesi ve termik santral kurulduğunda bu sanayi kuruluşları da etkilenecek. İnsanlar zehir solumamak kanser olmamak için burayı terk etmeye başlayacak yani buradan göç edecekler ve bu nedenle fabrikalar çalışacak insan bile bulamayacak. Ülkemizin dördüncü büyük sanayi kenti olan ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan Çerkezköy ve  sanayisi  çok etkilenecek. Üstelik bölgede yaşayan insanların sağlığı da bozulacak, tarım bitecek, doğa, ormanlarımız ve su kaynaklarımız yok olacak. Bunları düşünen yok. Kömürlü    Termik santralin faaliyete geçmesiyle birlikte santralin kükürtlü dumanları  ve gazları atmosferi de etkileyecek yağan yağmurlar asit yağmuru olarak yağacak ve bölgemizde kanser olayları da büyük çapta artacak. Biz geleceğimizin yok edilmesini ve doğamızın yok olmasını istemiyoruz bu nedenle kömürlü termik santrale karşıyız. Bölgemize yapılacak olan termik santral ayni zamanda tüm Trakya Bölgesi’ni de etkileyecek olması Trakya’da yaşayan tüm insanlarda da tedirginlik başladı. Kömürlü termik santrali gündemimize geldiği günden bu yana yarınlarımıza bile umutsuz bakmaya başladık.”dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10