Özen: Teknoloji bizi aptal insan yapıyor

Yazar Ferhat Özen 54. Kütüphane Haftası nedeniyle dün Çerkezköy Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle Çerkezköy Halk Kütüphanesi'nde bir araya geldi.

Çerkezköy 27.03.2018 20:37:00 0
Özen: Teknoloji bizi aptal insan yapıyor

Öğrencilerin mutlaka okuma alışkanlığı edinmelerini ve özellikle televizyon, tablet, internet ortamından uzaklaşmaları gerektiğini belirten Yazar Ferhat Özen; “Günümüz de teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte dijital hastalığına yakalandık. Özellikle televizyon, internet, tabletlerden vazgeçemez olduk. Oysa bunlar ne kadar zararlı. Teknoloji bizi aptal insan yapıyor. Fatih Sultan Mehmet bile günde en az 3 dört saat kitap okuyordu. Cumhuriyetimizi kuran büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ise 57 yıllık yaşamı boyunca dünyada en çok kitap okuyan liderdir. Her gün 3 kitap okuduğu bilinmektedir. Günümüzde bizler birer teknoloji kölesi olduk ve başı öne eğik gençlik yetişmeye başladı. Akıllı telefon, akıllı televizyon bizi aptal insan yapıyor. Bu nedenle bunlardan hızla vazgeçeceğiz. Bunlar bizi düşünmekten iş yapmaktan ve başarılı olmamızı engellemektedir. Okuyan bir nesil her alanda başarılı olandır. Fikir üreten, proje yapan dışarıya bağımlı olmayan insandır. Bugüne kadar 920 okulda okuyan Kültür projesi ile okuma alışkanlığımızı çoğaltmaya ve verimli üretken nesil yetiştirme yolunda önemli bir adım attık. Atatürk’ün dünya liderleri içinde başarısının büyük olması bol kitap okuması ve her alanda bilgi sahibi olmasından  kaynaklanmaktadır. Atatürk’ün üstün zeka sahibi olmasında onu kurtarıcı yapan kitaplardır. Okuduğu  4 bine yakın kitap 24 ciltte toplanmıştır’’ dedi.  

 

TELEVİZYON ÖLDÜREN EĞLENCE

 

Yazar Ferhat Özen, televizyonun insanları öldüren eğlence olduğunu da ileri sürerek, “Günümüzde hepimizde bir televizyon hastalığı, internet hastalığı var. Aslında bu ikisi de insanları öldüren birer eğlenceden ibaret. Eskiden bunlar yok iken evlerde ninelerimiz annelerimiz bizlere masallar anlatırdı. Bazıları yaşanmış hikayelerdendi. Bazıları da gerçeğe yakın olarak uyarlanmış hikayelerdi. O zaman onların anlattığı masalları dinlerken aklımızdan bir takım düşünceler meydana geliyordu. Şimdi öyle mi televizyona daldık mı  ya da internete girdik mi aklımıza bir şey gelmiyor. Neden çünkü kafamızı oraya odaklamışsız. Örneğin bir televizyon seyreden kişi kendini olduğu gibi oraya odakladığı için başka bir şey düşünemiyor yalnızca oradaki görselle yetiniyor. Kitap okuyan kişi ise okuduğunu hayal edebiliyor fikir üretebiliyor. Kitap kesinlikle insanı bozmaz. Aksine daha bilgili daha üretken ve çalışkan yapar. Kitap yüksek kültürlü ve nedenselliğe dayalı düşünebilme yeteneğini temsil eder. Televizyon ise düşünceye, yoruma önem veren kültür anlayışını temelden yok eden bir eğlence denizini simgeler. Üstelik televizyon ile bilgisayar gençlerin dikkat sürelerini hem çok kısaltmaktadır. Gençlerin çoğunda ruhsal bozukluklar meydana gelmektedir. Kuran’ın ilk ayeti nedir? Oku.  Bu nedenle çok kitap okumalıyız. Kitap okuyan her yönden iyi düşünebilen kültürlü bilgili ve üretken insandır. Bu nedenle ekran bağımlılığından ve internetten bir an önce vazgeçeceğiz ve bol bol kitap okuyarak kitap okuma alışkanlığı kazanacağız.”diye konuştu. Özen konuşmasını örnekler vererek de destekledi. Söyleşisinin ardından Özen öğrencilerin sorularını da yanıtladı ve daha sonra öğrencilere hediye ettiği ‘Kitaplarımız Kanatlarımız’ kitabını öğrencilere imzaladı.

 

Öte yandan Çerkezköy kaymakamlığı 54. Kütüphane Haftası nedeniyle basın bildirisi yayımladı. Bildiride; ’’Okuma isteği uyandırılmamış, kitaplar barışamamış daha çok öğrenciye; yanlış rol model veliye, elektronik dadılar elinde yetişmiş elektronik bir kuşağa, kitabı nasıl sevdirebilirim diyen daha çok öğretmene ulaşabilmek için, elinizdeki kitap bir ilk çözüm, ilk yardım olarak düşünülmüştür’’ denildi.
 

KÜTÜPHANE HAKKINDA GENEL BİLGİLER

 

Çerkezköy İlçe Halk Kütüphanesi hakkında bilgi verilen bildiride; ‘’1992 yılında kurulmuş, 3 binin üzerinde üyesi ve 14 binden fazla kitabı bulunan Çerkezköy İlçe halk kütüphanesi 550 metrekare kullanım alanı ve 80 kişilik oturma kapasitesi ile halkımıza hizmet vermektedir. Kütüphane hizmetlerinden yararlanabilmek için basit ve hızlı bir şekilde üye olmak yeterlidir. Üye olmak için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.Üye olduktan sonra vatandaşlarımız kütüphanemizden 15 gün süre ile 3 kitap ödünç alabilirler. Halk kütüphaneleri öğrencilere ve çalışan ki,şilere ulaşabilmek ve onların kütüphaneye gelebilmelerini kolaylaştırmak için Cumartesi günleri açıktır.Detaylı bilgi almak için 0282 726 54 46 nolu telefon numarasını arayabilirler yada kutuphane@kulturturizm.gov.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz” denildi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10