Aile içi iletişim sevgi saygıdan oluşur

Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Marmara üniversitesi ilahiyat fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın'ın konuşmacı olarak katıldığı 'Aile Ä

Çerkezköy 29.03.2018 21:51:00 0
Aile içi iletişim sevgi saygıdan oluşur

Önce ki gün saat 19:30’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan konferansa Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, İlçe milli eğitim şube müdürü Yusuf Hayri, Çerkezköy Müftüsü Veli Vehbi Bardakçı, Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Necmi Akman ve vatandaşlar katıldı.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Konuşmasına teşekkür ederek başlayan Marmara üniversitesi ilahiyat fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın; bu yağmurlu havada bizi bir araya getiren milli eğitim müdürüme, çalışanlarına ve öğrencime teşekkürlerimi sunuyorum. Özellikle sizler aile bireyleri olarak televizyonu bırakıp geldiğiniz için ayrıca teşekkür ediyorum dedi.

 

MUTLU BİR AİLE İÇİN, AİLE BİREYLERİNİN BİRBİRLERİYLE OLAN İLETİŞİMİNİN İYİ OLMASI ŞARTTIR

 

Aile içi iletişimin nasıl olması gerektiği ile ilgili detaylı bilgi veren Aydın; ‘’ İletişim kişiler arasındaki karşılıklı bilgi, duygu tutum, beceri yani davranışların paylaşılması demektir. İletişim ayrıca ne söyleyeceğini bilmek, ne zaman söylemenin daha uygun olacağına, nerede söylememenin doğru  olduğuna  karar vermek, en iyi nasıl söyleyeceği hususunda fikir yürütmektir. Ev ile yuva arasındaki fark nedir? Ev yapı, yuva ise içindekilerdir. Aile içi iletişim denilince eşlerin birbirleriyle varsa çocuklarla ve diğer aile bireyleriyle bilgi ve duygu alışverişini anlıyoruz. Mutlu bir aile için, aile bireylerinin birbirleriyle olan iletişiminin iyi olması şarttır’’ dedi.

 

EVLER GİTTİKÇE OTELE DÖNMEYE BAŞLADI

 

Evlerin gittikçe otele dönmeye başladığını belirten Aydın; ‘’Artık kimse kimseyi görmüyor. Aile olmaktan uzaklaşmaya başladık. Bir de akıllı telefonlar gelince iyice birbirimizden kopmaya başladık.  Çözüm nedir? Evde bir tane televizyon olmalı. Paylaşmayı bilmeliyiz.  Mümkünse akşam yemeği birlikte yenmeli, televizyon birlikte izlenmeli. Aile bir araya mutlaka gelmeli’’ dedi.

 

‘’NASIL BİR EŞ, ANNE BABA VE BİR ÇOCUK OLMALIYIZ’’

 

Nasıl bir eş, anne baba ve bir çocuk olmamız gerektiğini de belirten Aydın; ‘’ Bireyler; güler yüzlü, anlayışlı, sevecen, fedakar, yardımsever, nazik, kibar, yumuşak, neşeli olmalıdır. Aile bireyleri birbirlerini üzen bitiren kusurlarını gören küçük düşüren mi? Yoksa birbirlerini mutlu eden geliştiren kusurlarını örten, yücelten, destekleyen midir? Bunun cevabını bulmak için kendimize nasıl babayım, nasıl anneyim, nasıl eşim, nasıl çocuğum diye sormalıyız. Aile bireylerinin birbirlerinin dostu, sevgilisi, arkadaşı, sırdaşı, yardımcısı, destekçisi, kendisiyle onur duyduğu, eşi, çocuğu, anne, babası olmalıdır.

 

SEVGİ GÖNÜLDE OLUR

 

Mutlu bir yuvanın temellerinin sevgi, saygı, sorumluluk, şefkat, merhamet, nezaket, kibarlık, anlayış , sabır, sadakat, haddini bilmek olduğunu kaydeden Aydın; ‘’ Aile içi iletişim sevgi saygıdan oluşur. Sevgi gönülde olur. Sevgi hem davranış hem de söz olarak gönülden çıkar. Sevgi sıradan bir hoşlanma değildir. Sevgide saygı vardır’’ dedi.

 

EN BASİT OLAYLARDA BİLE BOŞANMALAR OLUYOR

 

Öfkeyle kalkan zararla oturur deyimini hatırlatan Aydın; ‘’ Kavga etmeden anlaşmanın yolu var mıdır? Elbette ki yolu vardır. Şimdi psikologlardan yardım alıyorlar. En basit olaylarda bile boşanmalar oluyor. Eşlerin birbirine kızmaya hakkı vardır. Fakat  hakaret etmeye hakkı yoktur’’ dedi. Genelde sorunlu ailelerin ve işten eve geç gelen ailelerin çocuklarının daha asi olduğunu dile getiren Aydın; Evde bulunamayan sevgi sokakta bulunmaz. Anne ve babalar çocuklarını sevgiye doyurmalıdır’’ dedi.

 

Haber / Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10