Halkımız ile kol kola vererek mücadele edeceğiz

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, termik santralle ilgili derneklerde bilgilendirme toplantılarına devam ediyor.

Kapaklı 30.03.2018 20:23:00 0
Halkımız ile kol kola vererek mücadele edeceğiz

Toplantıda konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı enerjiye karşı olmadıklarını kaydederek “Enerji olsun ama yenilenebilir olsun. Her sabah doğan güneşimizle olsun, esen rüzgârlarımızla olsun. Zonguldak Çatalağzı’n da arkadaşlarımızla birlikte termik olduktan sonraki yaşamına tanık olduk. Görmek bile istemezsiniz. Zehirli havasıyla insanını da yok ediyor, doğasını da yok ediyor” dedi.

 

Termik santral ile ilgili bilgilendirmek amacıyla dernek ziyaretlerine devam eden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı önceki gün de saat 14:00’da Trakya Edirneliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri ile buluştu.

 

SAYIDA SAĞLIK SORUNUNA NEDEN OLUR

 

Düzenlenen toplantıda konuşan Kapaklı Belediyesi Çevre Yüksek Mühendisi Hüseyin Özel, “Kömürün yakılması sonucu ortaya çıkan Kükürt dioksit (SO2) ve Azot oksitler (NOx) asit yağmurlarının oluşumundan birinci derecede sorumludur. Bölgenin arazi yapısı ve hava koşullarına bağlı olarak, etki yüzlerce kilometreye kadar yayıla bilmektedir. Hava kirliliğine neden olan bütün kirleticiler solunan havayla akciğer kanseri, kronik bronşit, astım ve kalp hastaları başta olmak üzere çok sayıda sağlık sorununa neden olurlar. Özellikle çocukların kronik hastalığı olanların ve yaşlıların hastalanmasına veya mevcut hastalıklarının ağırlaşmasına neden olarak erken ölümlere yol açar” dedi.

 

KANSER VAKALARINDA ARTIŞA NEDEN OLUR

 

Özel, baca gazlarının içerdikleri ağır metallerle insanların sinir sistemini etkileyerek, anormal doğumlara neden olduğunu, çocuklarda gelişme ve öğrenme yeteneğini azalttığını kaydedederek “Salınan Radon gazı kanserojen artılına neden olur, çıkan gazlar asit yağmurları oluşturur. Buda toprağın kimyasını bozarak verimini azaltır. Ağaçlarda kurumalara yol açar. Hayvancılık su ürünleri ve arıcılığın olumsuz etkilenmesine sebep olur. Termik santral küllerinin toplandığı alanda (kül depoları) oluşan Radon gazı havaya ulaşır. Radon kanser vakalarında artışa neden olur” dedi.

 

KURAKLIK BÖLGEMİZ İÇİN YAŞAMSAL BİR SORUN HALİNİ ALIR

 

Kapaklı - Çerkezköy su rezerv durumu toplanan ve çekilen su miktarı” ile ilgili bilgi veren Jeofizik Mühendisi Hilal Asıl da; ‘’Santralde en az 2 000 000 ton/yıl gibi yüksek bir miktarda su kullanılacak. Su yer altından temin edileceği için  bu durum su yer altı rezervlerinde azalmaya neden olur. Yakın bir gelecekte ilçelerde içme suyu temininde zorluklar yaşanır. Üstelik yer altı su kaynakları hem günümüzde de yaşamaya başlanan ve gelecekte daha da şiddetli olacağı tahmin edilen kuraklıkla mücadele için önemli bir rezervdir.  Bu rezerv termik santral için tüketilirse ileride yaşanacak kuraklık bölgemiz için yaşamsal bir sorun halini alır” dedi.

 

ÇEVRE KİRLİLİĞİNE YOL AÇMASI KAÇINILMAZ

 

Asıl, termik santralde Kapaklı’nın kullandığı suyun 2 katı su kullanacağını belirterek “ÇED başvuru dosyasında atık su miktarı 4.5 milyon metreküp olarak gösteriliyor. Termik santrallerde; soğutma, buhar elde etme ve temizleme gibi çeşitli amaçlarla su kullanılmakta ve tüm bu işlemler sonucunda tonlarca atık su oluşmaktadır. Bu miktar ve özellikteki atık sular ne kadar işlemden geçirilirse geçirilsin çevre kirliliğine yol açması kaçınılmazdır. Çünkü, açığa çıkan ağır metaller yağmur sularıyla yer altı suyuna ve içme suyu kaynaklarına ulaşır. Sonuçta yer altı suyunu kullananların sağlığı için çok vahim bir tehdit söz konusu olur.  Su ihtiyacının Yoncalı’daki barajdan karşılanacağı söyleniyor. Ama bizim bildiğimize göre öyle bir baraj yok. Büyük ihtimal yer altı suları kullanılacak” dedi.

 

TRAKYA’DA KİŞİ BAŞINA DÜŞEN SU MİKTARI KRİTİK SEVİYEDE

 

Trakya’da kişi başına düşen su miktarı kritik seviyede olduğunu kaydeden Şehir Plancısı Büşra Balcı da; ‘’ 1977’lerden, sanayiden sonra Ergene Havzası’nda kirlilik var. Bu kirlilikle mücadele etmemiz gerekirken, termik santral yer altı sularımızı azaltacak ve kirletecek. Buradaki linyit kömürün kalitesinin düşük seviyede olduğu ve çıkacak cüruf miktarının çok olduğu belirtiliyor. U termik santral 4-5 yıl sonra 1.5 milyon kişiyi etkileyecek. Sanayiden kaynaklanan kirliliğin önünü alamazken, yeniden kirlilik yaratacak durumlara karşıyız” dedi.

 

ACİL BİR ENERJİ AÇIĞIMIZ YOK, HATTA FAZLALIĞIMIZ VAR

 

Çerkezköy ve Kapaklı’da su sıkıntısı olduğunu belirten Çerkezköy Belediye Eski Başkanı Mehmet Uz da; ‘’Termik santral suyumuzu gasp edecek, suyumuz kirletecek ve ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalacağız” dedi. Enerjiye karşı değiliz. Türkiye’de 80 bin megawatt enerji santrali var. Tüketim 40 bin megawatt civarında. Acil bir enerji açığımız yok, hatta fazlalığımız var. Güneşten ve rüzgardan faydalanarak aynı enerjiyi elde edebiliriz” dedi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Kapaklı Belediyesi ve Çerkezköy Belediyesi’nin plan değişikliğine itiraz ettiğini fakat bu itirazın bakanlık tarafından reddedildiğini söyleyen Mehmet Uz “Yargıya gittik. Yargı karar verecek. Ömer Kılınç geçtiğimiz hafta istifa ederek ‘ben sessiz çoğunluyum sesiyim. Bu santralin yapımında cumhurbaşkanımızın haberi olsa bu santralin yapılmasına izin vermez’ dedi. Bizler de sesimizi duyurmak için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvuru yapmaya başladık” dedi.

 

ASIL İPTAL ETTİRECEK GÜÇ SİZLERSİNİZ

 

Termik santral gelirse buraların yaşanmaz hale geleceğini kaydeden Uz; ‘’Her sene yüzlerce kanser vakası ile karşılaşacağız. Bunu iptal ettirmek zorundayız. Asıl iptal ettirecek güç sizlersiniz. Bir araya gelerek, bu işin yapılmasını isteyen siyasilere karşı durmamız lazım. Bu bir yaşam mücadelesi. Bu mücadeleyi sadece Pınarçalı kadınlara bırakmayacağız. Bize ateşin sıcak olduğunu öğretmek için ‘elinizi ateşe tutun’ diyorlar. Biz yanmayacağız” diye konuştu. Endüstri Mühendisi Barış Özdemir de CİMER’e nasıl başvuru yapıldığını anlattı.

 

ENERJİ OLSUN AMA YENİLENEBİLİR OLSUN

 

Toplantıda son konuşmayı yapan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı da enerjiye karşı olmadıklarını kaydederek “Enerji olsun ama yenilenebilir olsun. Her sabah doğan güneşimizle olsun, esen rüzgârlarımızla olsun. Zonguldak Çatalağzı’n da arkadaşlarımızla birlikte termik olduktan sonraki yaşamına tanık olduk. Görmek bile istemezsiniz. Aldığınız nefesi hissediyorsunuz vücudunuzda. O kirli havadan alınan nefes geçtiği yeri yakıyor. Yani diyorum ki termik santral yapıldığı yeri yakıp duman ediyor. Zehirli havasıyla insanını da yok ediyor, doğasını da yok ediyor” dedi.

 

ÇATALAĞZI'NDA Kİ VATANDAŞLARIMIZIN DURUMUNA DÜŞMÜŞ OLACAĞIZ

 

Biz şimdi bu termik santrale birlikte karşı durmazsak, yarın öbür gün çoluk çocuğumuz kanser olduğu zaman ne yapacağız? diyen Mandalı; ‘’ Tam anlamıyla Çatalağzı'nda ki vatandaşlarımızın durumuna düşmüş olacağız. Belki de daha zor bir durumda olacağız. Vatandaşlarımız sanayiden kaynaklanan hava kirliliğinden şikayetçi olurken, birde termik santralin eklenmesi kabusumuz olacak. Yani burada sivil kuruluş erkanlarına çok büyük görevler düşüyor. Halkımız ile kol kola vererek mücadele edeceğiz ve bu santralin kurulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10