Bizler ileriyi düşünmek zorundayız

Her ay düzenli olarak yapılan Eğitim Toplantısı Tekirdağ Vali Yardımcısı Suat Yıldız' ın başkanlığında bu ay "Suriyeli Çocukların Eğitime Kazandırılması 2017-2019 Eylem PlanÄ

Çerkezköy 3.04.2018 23:54:00 0
Bizler ileriyi düşünmek zorundayız

Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Konferans Salonunda yapılan toplantıya, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Volkan Torun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Nuray Koç, Sosyal Hizmet Merkezi Müdür Vekili Enver Demirel ve okul idarecileri katıldı.

 

 

BİLGİLNDİRME SUNUMU YAPILDI

 

Toplantıda Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Nair bilgilendirmede bulundu. Nair; ‘’Tekirdağ Valiliği “Suriyeli Çocukların Eğitime Kazandırılması 2017-2019 Eylem Planı” kapsamında geçtiğimiz kasım ayında yapılan toplantıda; kurumlar arası işbirliğinin nasıl yapılması, sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfına müracaat eden Suriyeli ailelerden okul kaydı olmayan çocukların okula kaydının yapılması için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne yönlendirilmesi, sağlık Ocağı ve Hastanelere gelen çocuklarının okul kayıtları olmayanların İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne yönlendirilmesi, türkçe bilmeyenler için Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Türkçe Dil Kurslarının açılması, türkçe bilenler için istekleri doğrultusunda; Halk Eğitim Merkezi ve Mesleki Eğitim Merkezi aracılığı ile Meslek Edindirme Kurslarının açılması kararlaştırıldı’’ dedi.

 

 

TOPLAMDA 387 ADRESTE BİN 536 KİŞİYE ULAŞILDI

 

Alınan kararlar doğrultusunda Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban’ ın olurları ile komisyon oluşturularak Göç İdaresi Başkanlığından ilçede yaşayan Suriyeli vatandaşların adresleri alınarak bu adreslerde yaşayan Suriyeli ailelerin durum tespitini yapmak için Kızılpınar Mahallesi için bir, Veliköy Mahallesi için bir, Merkez Mahalleler için üç olmak üzere toplam beş Suriyeli Adres Tespit ve Hane Ziyaret Komisyonu oluşturulduğunu kaydeden Nair; ‘’ Yapılan çalışmalarda Veliköy Mahallesi’nde 38 adreste 192 kişiye, Kızılpınar Mahallesi’nde 155 adreste 488 kişiye merkez mahalleler de ise 194 adreste 856 kişi olmak üzere toplamda 387 adreste bin 536 kişiye ulaşıldı. Bu komisyonlar okul müdürü müdür yardımcısı ve rehberlik öğretmenlerinden oluşturuldu. Gerek görüldüğü durumlarda Mahalle Muhtarlarının da katılımı sağlanıyor. Komisyonlara Halk Eğitim Merkezi ve Mesleki Eğitim Merkezinden de Müdür Yardımcıları alınarak ihtiyaç duyulan Türkçe Dil Kursları ve Meslek Edinme Kurslarının yerinde tespiti yapılıyor. Suriye Uyruklu Vatandaşlara yönelik; yaş gruplarına ayrılarak 20 okuma-yazma ve Türkçe öğretimi kursu açıldı. Bu kurslara 163 ü erkek 146 sı kadın olmak üzere toplam 309 kişi katıldı. Kurslarımız devam ediyor’’ dedi.

 

 

200 HANE ZİYARET EDİLDİ

 

Göç İdaresi Başkanlığı ile birlikte ilçede yaşayan Suriyeli vatandaşlarla geniş katılımlı bir toplantı yapılarak Suriyeli vatandaşların hakları, sorumlulukları, görevleri ve yaşadıkları sorunlar ele alındığını belirten Nair; ‘’  Yine oluşturulan komisyonlarca Aile Ziyaret Ekipleri oluşturularak ziyaretler başlamış, bu ziyaretler kapsamında yaklaşık 200 hane ziyaret edilerek İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen anketler uygulandı. Aile Ziyaret Ekipleri ile zaman zaman toplantılar düzenlenerek durum değerlendirmesi yapılmakta, İlçemize yeni göç eden Suriyeli vatandaşların adres kayıtları Nüfus müdürlüğünden alınarak ziyaret edilecek adres listelerine ekleniyor. Ziyaret edilen adreslerdeki okul çağında olup ta okula gitmeyen çocuklar adrese yakın okula yönlendirilerek okullaşması sağlanmaktadır. Okul Öncesi çağında olan çocuklardan bir kısmının diğer kurumlar bünyesinde açılan anasınıflarına (diyanet) devam ettiği de tespit edildi.

 

 

EKONOMİK DURUMU İYİ OLMAYAN AİLELER SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFINA YÖNLENDİRİLİYOR

 

Ziyaretler esnasında ekonomik durumu iyi olmayan aileler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yönlendirildiğini kaydeden Nair; ‘’ Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yardımlarından (nakdi, gıda, kömür) faydalanan Suriyeli aile sayısı 355 hane bin 675 kişi, Şartlı Nakil Transferi (ŞNT) yardımından faydalanan Suriyeli aile sayısı: 105 hane 210 öğrenci, Sosyal Uyum Yardımı (SUY) programından faydalanan Suriyeli aile sayısı: 103 hane.  Aşı olmayan çocuklar aşılarının yapılması için sağlık ocaklarına yönlendiriliyor. Suriyeli vatandaşların hastanede daha kolay iletişim kurabilmeleri ve sıkıntılarını anlatabilmeleri için hastaneye tercüman görevlendirmeleri yapıldı.” dedi.

 

 

BU SORUNLARLA BİZLER UĞRAŞMAZSAK ÇOCUKLARIMIZ UĞRAŞACAK

 

Suriye’de yıllarca devam eden savaştan dolayı ülkede bulunan Suriye vatandaşlarından 10 binden fazlasının Tekirdağ’da bulunduğunu kaydeden Tekirdağ Vali Yardımcısı Suat Yıldız; ‘’ Suriyeli çocukların eğitime kazandırılması ve sosyal entegrasyonlarının sağlanması için Tekirdağ Valiliğimizce büyük bir çalışma başlattık. Bizler ileriyi düşünmek zorundayız. Bu sorunlarla bizler uğraşmazsak çocuklarımız uğraşacak. Çerkezköy İlçemiz büyük ölçüde çalışmalarını tamamladı. İlçe Kaymakamımız Sayın Atilla Selami Abban başta olmak üzere çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

 

 

SURİYELİ VATANDAŞLARIN OKULLAŞMA ORANI % 50 NİN ALTINDA

 

Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban da “Her ay düzenli olarak yaptığımız Eğitim Toplantısını bu ay Suriyeli Çocukların Eğitime Kazandırılması Eylem Planı gündem başlığı ile sizlerin görüş istek ve önerilerinize almak için gerçekleştiriyoruz. Bu eylem planının öncelikli hedefi Suriyeli çocukların eğitime kazandırılmasıdır. Bununla birlikte Suriyelilerin toplumla entegrasyonlarının sağlanması, aşı olamayan çocukların aşılanması, sosyal hizmet almalarının sağlanması, nitelik ve beceri kazanmaları içinde Halk Eğitim Kurslarımızdan faydalanmaları da son derece önemlidir. Çalışmaları yürüten tüm arkadaşlarımızın bu bilinçle hareket etmelerini istiyorum.” dedi. Son olarak söz alan İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan “Suriyeli Çocukların Eğitime Kazandırılması 2017-2019 Eylem Planı” çalışmalarımıza desteklerinden dolayı Sayın Vali Yardımcımız Suat YILDIZ’ a teşekkür ediyorum. Ülkemizde Suriyeli vatandaşların okullaşma oranı % 50 nin altında. Bakanlığımızın hedefi bunu % 100 lere çıkarmak. İlimiz genelinde çalışmalarımız sürdürüyoruz. Çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi. Sunum ve gündeme dair konuşmalardan sonra bir süre daha soru- cevap şeklinde devam eden toplantı sona erdi.

 

Haber: Melek ELMA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10