TEMA: Trakya'yı Üzme

Tema Vakfı, TEMA  Vakfı Çerkezköy Temsilcisi Nilüfer Ceylan ile Kapaklı Temsilcisi Ali Ülger'in organizasyonunda kömürlü termik santral ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Kafega'da düzenle

Çerkezköy 16.05.2018 18:40:00 0
TEMA: Trakya

‘KÖMÜR ÜZER’

 

Toplantı da ilk konuşmayı TEMA Vakfı Genel Müdürü Oben Akyol yaptı. Akyol, “Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırlarına yapılması planlanan kömürlü termik santral başta bu iki ilçe olmak üzere, Saray, Ergene, Yoncalı, Edirköy, Karacakulavuz, Muratlı, Çorlu olmak üzere büyük ovaları, ilk etapta Trakya’nın büyük bir bölümünü etkileyecek. Trakya’nın tüm tarım alanlarını ve ormanlarını tehdit edecek. 2017 ve 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile toplam 6.8 milyon hektarı, 9 milyon futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kaplayan 243 ova, ’büyük ova koruma alanı’ ilan edildi. Türkiye’nin gıdasını üreten bu alanlarda kömür ocakları ve kömürlü termik santraller kurulması planlanıyor. TEMA Vakfı başlattığı ‘kömür üzer’ kampanyası ile kömürlü termik santrallerin ve kömür madenciliğinin tarım alanlarına verdiği zarara dikkat çekmek için yurt genelinde çalışmalar gerçekleştiriyor. Termik santral projelerinden biri de Tekirdağ Çerkezköy’de yapılması hedefleniyor. Bu kapsamda tarımı, toprağı, gıdayı, suyu ve hayatı tehdit eden kömür projelerinin vereceği zararı yerinde görmek ve konuyu ilgili detayları paylaşmak üzere TEMA Vakfı olarak bugün siz basın mensuplarımızla birlikte Çerkezköy ve Kapaklı ilçe sınırları içinde yapılması planlanan kömürlü termik santral sahası alanını inceleyeceğiz.”dedi.

 

9 BİN FUTBOL SAHASI KADAR ORMAN YOK OLACAK

 

Ardından konuşan Tema Vakfı Çevre Politikalar Bölüm Başkan Yardımcısı Özlem Katısöz de “Bu bölgede kurulması planlanan kömürlü termik santralin kurulması ile yılda 7.1 milyon ton kömür yakılacak. Termik santral Silivri’den Kapaklı’ya kadar geniş bir alanda havaya, yer altı sularına, orman ve tarım alanlarına olumsuz etkiler yapacaktır. Çerkezköy ve Kapaklı ilçeleri sınırları içine kurulması planlanan termik santral büyük ovaları yok edecek. 5 bin hektarlık meşe ormanı üzerinde kurulması planlanan bu termik santral ormanı da yok edecek. Bu da 9 bin futbol sahası kadar ormanın yok olmasıdır” dedi.

 

CEYLAN DA TEMA VAKFI TEMSİLCİLİĞİ OLARAK ÇALIŞMALARI ANLATTI

 

Tema Vakfı Çerkezköy Temsilcisi Nülifer Ceylan da, Tema Vakfı Çerkezköy ve Kapaklı temsilcileri olarak termik santral konusunda Çerkezköy ve kapaklı ilçelerinde yaptıkları çalışmaları tek tek anlattı. Termik santrali bölge halkının istemediğini ve yapılmaması içinde direndiğini ve özelliklede Çerkezköy ve Kapaklı ve Pınarçalı kadınların termik santral yapılmaması için binlerce imza toplayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a gönderdiklerini de belirtti.

Haber/Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10