NKÜ'de bir ilk daha yaşandı

Namık Kemal Üniversitesi'nde ilk kez böbrek nakli ameliyatı yapıldı.  Böbrek yetmezliği teşhisi konan ve 3 yıl boyunca ilaç tedavisi gören, ancak iyileşmesinde gelişme sağlanamayan bir hastaya NKÜ

Çerkezköy 27.05.2018 13:54:00 0
NKÜ

Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve NKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ ve doku Nakli sorumlusu Prof. Dr. Mesut İzzet Titiz başkanlığındaki ekip tarafından Tekirdağ’daki ilk böbrek nakli yapıldı. Nakledilen böbreğin vericiden alınması ve hastaya nakli süreçlerinde geniş bir ekip birlikte çalıştı. Ekipte Üroloji anabilim dalı başkanı Doç. Dr. Cenk Murat Yazıcı, üroloji Anabilim dalından Dr. Öğr. Üyesi Hacı Murat Akgül, Anestezi ve Reanimasyon Anabilim dalından Anabilim dalı başkanı Prof.Dr. Makbule Cavidan Arar, dr. Öğretim üyeleri Dr. Ayhan Şahin, Dr. Hatice Gül Sarıkaya, Nefroloji bilim dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Gülsüm Özkan ve ayrıca araştırma görevlileri ve hemşireler görev aldı.

 

 

20 BİN CİVARINDA NAKİL LİSTESİNDE BEKLEYEN HASTA VAR

 

 

Nakil kararı alındıktan sonra Babası Mustafa Aydın ile dokuları uyumlu olduğu tespit edilen Tekirdağ Süleymanpaşa’da ikamet eden Sefer Aydın isimli hasta, genel cerrahi işlemlerinin ardından başarılı geçen bir ameliyatla sağlığına kavuştu. NKÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülsüm Özkan, böbrek hastası Sefer Aydın'ın durumunu yaklaşık 3 yıldır takip ettiklerini ve ameliyatının başarılı geçmesinden memnuniyet duyduklarını ifade ederek; ‘’Türkiye'de böbrek yetmezliği sorunu yaşayan 80 bin civarında hasta bulunduğunu ve bugüne kadar ortalama 20 bin hastaya böbrek nakli yapıldığını belirterek "Yaklaşık 20 bin civarında da nakil listesinde bekleyen hasta var" dedi.

 

 

İLKİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK

 

 

Pek çok böbrek hastasının diyaliz desteğiyle hayatlarına devam edebildiğini vurgulayan Doç. Dr. Özkan; "Bu hastalar için böbrek nakli tam bir tedavi yöntemi. Diyaliz ile de hayatlarını devam ettirebiliyorlar ama böbreğin bütün fonksiyonlarını yerine koymak ancak bir vericiden sağlam bir böbrek alıp hasta kişiye takmakla mümkün oluyor. Ekibimizle bu nakil olayının ilkini gerçekleştirdik. Tekirdağ'daki diyaliz hastaları için çok güzel bir ümit kaynağı oldu bu ameliyat. Hastalarımız nakil için İstanbul'a gidiyorlardı. Şimdi kendi şehirlerinde, kendi hastanelerinde nakil olabilecekler. Bu anlamda bölgemizdeki tüm böbrek hastalarımızı hastanemize bekliyoruz " dedi.

 

 

AMACIMIZ HALKIMIZIN İHTİYAÇLARINI EN İYİ ŞEKİLDE YERİNE GETİRMEK

 

 

Araştırma hastanesinin sadece Tekirdağ'a değil tüm bölgeye hizmet ettiğini söyleyerek, hastanemizde günde 50 ile 60 arası ameliyat gerçekleştirildiğini ve vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini dile getiren NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek de; "Hastanemiz 2016 yılından beri hizmet veriyor. Sadece Tekirdağ halkına değil Silivri'den, Keşan'dan da hasta geliyor. Günlük 2 bin 500 civarında hastaya hizmet veriyor. Tekirdağ'da ilk kez böbrek nakli ameliyatı yapıldı. Bu bizi son derece memnun etti. Özel ameliyatlar bunlar. Hastamız 43 yaşında, babası Mustafa Aydın tarafından böbrek verildi. Başarılı şekilde sonuç alındı. İnşallah bundan sonra kuracağımız ekiple ve alt yapıyla diğer özel ameliyatları da sürdürmeyi düşünüyoruz. Amacımız halkımızın ihtiyaçlarını en iyi şekilde yerine getirmek’’ dedi.

 

 

‘’YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ HİSSETTİM’’

 

 

Ameliyatın çok başarılı geçtiğini ve kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini söyleyen Hasta Sefer Aydın ise; "Hastanede dokuz gün süreyle yattım. Çok güzel bakıldım” dedi. Sefer Aydın organ bağışıyla ilgili olarak da halkımıza çağrıda bulunarak “Ölüm halinde böbreklerinizi veya herhangi bir organınızı bağışlamanızı istiyorum. Ülkemizde organ nakli bekleyen çok insan var. Sadece böbrek değil, kalp, karaciğer akciğer. Bu yüzden de ailelerin biraz daha bilinçli olması gerekiyor” dedi ve herkesin ikinci bir şansa ihtiyacı olduğunu vurguladı.

 

Haber: Mayil SEYMEN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10