Tekirdağ Macar günleri yapıldı

Süleymanpaşa Belediyesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde düzenlenen 54. Tekirdağ Uluslararası Kiraz Festivali kapsamında, Tekirdağ Türk Macar Dostluk Derneği tarafından bu yıl 16'ncÄ

Süleymanpaşa 3.06.2018 15:00:00 0
Tekirdağ Macar günleri yapıldı

Saat 17:00’da Rakoczi Müzesi önünde yapılan programa Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve Tekirdağ Türk Macar Dostluk Derneği Başkanı Güneş Gürseler, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, Tekirdağ Eski Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Macaristan Tekirdağ Fahri Konsolosu Erdoğan Erken, Macaristan’dan gelen misafirler, çok sayıda basın mensubu ve vatandaş katıldı.

 

‘’TEKİRDAĞ’IN TARİHİMİZDE ÇOK ÖNEMLİ BİR YERİ VAR’’

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, Rakoczi Anıtı’na Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss ve Türk Macar Dostluk Derneği Başkanı Güneş Gürseler ve Macaristan Tekirdağ Fahri Konsolosu Erdoğan Erken’in çelenk sunması ile devam etti.  Programda açılış konuşmasını Tekirdağ Türk Macar Dostluk Derneği Başkanı Güneş Gürseler yaptı. Gürseler, “Tekirdağ’ın en büyük hemşerilerinden biri Macar Prensi Ferenc Rakoczi’dir. Cumhuriyetle taçlanan tarihimizin mimarları Namık Kemal, Yahya Kemal, Mustafa Kemal, 19’uncu Fırka ve 57’nci Alay ile Çanakkale Zaferi’ndeki etkisi nedeniyle Tekirdağ’ın tarihimizde çok önemli bir yeri var” dedi.

 

TÜRK MACAR KÜLTÜR ENSTİTÜSÜ OLARAK DEĞERLENDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

 

Gürseler’in ardından protokol konuşmaları gerçekleştirildi. İlk olarak kürsüye gelen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Miras Atölyesi 1 projesi kapsamında Türk Macar dostluğunu pekiştirecek bir yatırım hazırlığı içinde olduklarını söyledi. Albayrak, “Miras Atölyesi 1 projemizle Rakoczi Müzesi’nin arka sokağında beş tarihi binayı restore ederek kentimize kazandırmıştık. Şimdi 16 evi daha kamulaştırdık, projelerini tamamladık, gerekli izinleri aldık ve inşaatlara başladık. Buradan bir müjde vermek istiyorum, önümüzdeki süreç içinde Tekirdağ’a bir Türk Macar Kültür Enstitüsü kazandıracağız. Restore ettiğimiz bu 16 evden bir tanesini Türk Macar Kültür Enstitüsü olarak değerlendirmeyi hedefliyoruz,” diye konuştu.

 

EN KOLAY İLETİŞİM KURABİLDİĞİMİZ ÜLKE

 

Dostluk vurgusu yapan Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat da “Bir şeyin farkında olmak lazım, o da coğrafi kültür. Süleymanpaşa sınırları içinde 200 bine yakın yurttaşımızla birlikte yaşıyor olabiliriz. Ama bir göç bölgesi olan bu topraklarda yaşamış bütün kavimlerin anıları ve kültürel varlıkları bize emanet. Bir festivalin içine sıkıştırılamayacak kadar büyük bir Türk Macar dostluğunun simgesidir Rakoczi. Bizim en önemli hemşerilerimizden biridir. Sayın büyükelçimiz de artık bizim bir hemşerimiz. Bizim iki önemli emanetimiz daha var. Tekirdağ Eski Belediye Başkanı Sayın Adem Dalgıç’tan kardeşliği devraldığımız Kecskemet ve Saraspatak Belediyeleri ile iyi ilişkilerimizi de sürdürmeye çalışıyoruz. Kecskemet’ten gelen kardeşlerimizle festivali birlikte idrak ediyoruz. Macaristan Avrupa Birliği’nin saygın üyelerinden biri ve belki de Avrupa Birliği’nin yıldızları içinde bize en yakın, en kolay iletişim kurabildiğimiz ülke. Bir Macar dostu ve Süleymanpaşa’nın Belediye Başkanı olarak dördüncü yılında Avrupa Diploması’nı almanın mutluluğunu Macar dostlarımla beraber paylaşmak istiyorum. Uygun olurlarsa 28 Haziran’da Strasburg’ta bu ödül töreninde Macar dostlarımızı da yanımızda görmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss de her yıl Kiraz Festivali ve Macar Günleri için Tekirdağ’a geldiğini ve burada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

TEŞEKKÜR BELGESİ TAKDİM EDİLDİ

 

Protokol konuşmalarının ardından Tekirdağ Türk Macar Dostluk Derneği tarafından yürütülen “Babadan Oğula Yaşatılan Meslekler Projesi” kapsamında aile mesleğini sürdüren beş aileye plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi.  Program iki sergi açılışı ile devam etti. Tüm katılımcılar önce “Tekirdağ-Macaristan İlişkileri ve Tekirdağ Türk Macar Dostluk Derneği Çalışmalarından Bir Kesit” isimli fotoğraf sergisini, ardından Sanatçı Münip Bayraktar’a ait “Manyas Gölü Kuşları” isimli resim sergisini ziyaret ederek eserler incelediler. Nazım Can Gürseler tarafından hazırlanıp PTT Genel Müdürlüğü tarafından basılan 16. Macar Günü ve Prens Rakoczi konulu pul tanıtımı ve konuklara sunumunun ardından son etkinlik olan konferansa geçildi. Budapeşte Eötvös Lorand Üniversitesi Öğretim Üyesi Türkolog Peter Kövecsi-Olah’ın Türkçe olarak gerçekleştirdiği “Macarların Tarih Bilincinde Prens Rakoczi, Tekirdağ’daki Macar Evi’nin Satın Alınma Koşulları ve Macar Kamuoyundaki Yankıları” konulu sunumu, katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

 

Haber: Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10