Şentop Termik Santralle ilgili ilk kez konuştu

Dün AK Parti Tekirdağ Milletvekili adayı Abdullah Öğe, AK Parti İl Başkanı Cüneyt Yüksel,AK Parti İlçe Başkanı Ercan Tanışık ve partililer ile birlikte Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nı z

Çerkezköy 19.06.2018 20:24:00 0
Şentop Termik Santralle ilgili ilk kez konuştu

 

ÇTSO Meclis üyesi Sami İkizler’in“ Çerkezköy ve Kapaklı’ya yapılması planlanan termik santralle ilgili ne düşünüyorsunuz” sorusu üzerine konuşan AK Parti Anayasa Komisyonu Başkanı ve Tekirdağ Milletvekili adayı Mustafa Şentop “ Termik santralin kendisine karşıyız. Termik santralin çevreye zarar vereceği noktasında bir itirazımız yok. O zaman bu ikisini ayrıştırmak gerekiyor. Yani bir termik santral mutlaka çevreye zarar veriyor gibi bir kaziyemiz yok artık. Yani çevreye zarar veren bir termik santrale karşı olurum. Hep beraber bizde karşı olalım. Ama termik santralin çevreye zarar vermediği veya zararın çok milimize olduğu bir teknoloji ile yapılıyorsa o zaman termik santrale karşı çıkmak çok anlamlı değil. Bu konuda bakanımızın açıklamaları oldu. Bununla ilgili daha önceki valimiz döneminde de Çanakkale Çan termik santrali gezildi. Oraya gidenler de bilgi sahibi oldular. Oraya giden arkadaşlarla görüştüğüm de çevreye verdiği ve çıkarttıkları atık duman ile 39 evin kömür sobasının vermiş olduğu zarar kadarmış. Çerkezköy’de kömürle ısınan bir çok site var. Bahsettiğiniz teknoloji ile yapılacaksa bunun vermiş olduğu zarar bugünkü Çerkezköy tablosu içerisinde kömürün kullanılmasıyla ortaya çıkan zarar içerisinde hesaba katılması mümkün olmayan zarar bu miktardır” dedi.

“NÜKLEER SANTRALLER ŞEHRİN ORTASINDA OLUYOR”

Şentop“ Dolayısıyla burada önemli olan termik santralin kendisine karşı çıkmak değil çevreye zarar veriyorsa karşı çıkmaktır. Eğer bu olmuyorsa bunu engelleyen bir teknoloji varsa o kullanılıyorsa o zaman termik santralin kendisine bizzat karşı çıkmak doğru değil diye düşünüyorum. Bir taraftan enerji ihtiyacımız var. Özellikle bu bölgedeki enerji ihtiyacı dikkate alındığında firmaların kendilerinin kendi enerji ihtiyacını kömürle karşılamaları yerine bu şekilde çevreci yeşil bir santralle karşılanan enerjinin bu firmalara verilmesi suretiyle önce termik santralin zararının ötesinde bazı zararları da ortadan kaldıracağı düşünülebilir. Bakın bu boyutu üzerinde durmak lazım. Sadece 1950’lerde yapılmış olan termik santralleri örnek alarak böyle bir şey mi yapılacak düşünülüyor. Ama bunlar gibi yapılmayacak. Bu alanda çok teknoloji gelişti. Avrupa’da da birçok yerde termik santraller şehrin çok yakın yerlerinde görüyoruz. Nükleer enerji üreten santraller şehrin ortasında oluyor. Niye çünkü o teknoloji gelişti. Çernobil nükleer santral teknolojisi değil artık kullanılan teknolojidir. Bununla ilgili böyle düşünüyorum. Çevreye zararı varsa hep beraber karşı çıkalım. Ama olmadığını biz düşünüyor ve söylüyoruz. Bunun için de birçok teknik veriyi ortaya koyuyoruz. Çevreye zararlı olmayan bir termik santrale karşı çıkmanın da doğru olmadığını düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10