Şentop :24 Haziran tarihin en önemli seçimidir

AK Parti Anayasa Komisyonu Başkanı ve Tekirdağ Milletvekili Adayı Mustafa Şentop, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Adayı Abdullah Öğe, AK Parti İl Başkanı Cüneyt Yüksel, AK Parti İlçe Başkanı Ercan Tan?

Çerkezköy 19.06.2018 20:37:00 0
Şentop :24 Haziran tarihin en önemli seçimidir

“BAKAN OLARAK GÖRMEK İSTİYORUZ”

 

Dün saat 16.30’da gerçekleşen ziyarette partilileri ÇTSO Başkanı Süleyman Kozuva, Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan ve oda üyeleri karşıladı. Ziyarette konuşan ÇTSO Başkanı Süleyman Kozuva“ Bugünkü ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyorum. Mustafa Şentop Hocamız bu dönem Tekirdağ’dan vekil adayımız oldu. İnşallah kendilerini bakan olarak görmek istiyoruz” dedi.

 

“HİZMET İÇİN YOLA ÇIKTIK”

 

Ziyarette konuşan AK Parti Tekirdağ Milletvekili Adayı Abdullah Öğe “ 40 yıldır Çerkezköy’de yaşıyorum.  Sizlerle ticarette, siyasette birçok ortamda beraber olduğumuz arkadaşlarımızla elimizden geldiği kadar Ak Parti’de, Çerkezköy’de siyaset yaparak Çerkezköy’e sizler gibi hizmet etme gayretinde olan bir kardeşinizim. 24 Haziran seçimlerinde yaklaşık 3.5 yıldır ilçe başkanlığı görevimden istifa ederek Çerkezköy’e nasıl daha iyi hizmet ederim diyerek aday adayı oldum. Büyüklerimiz bize aday olarak çalış dediler. Biz de aday olarak ilçemize, Tekirdağ’ımıza   hizmet etme gayretiyle yola çıktık. Seçim sürecinin sonuna yaklaştık. Yaklaşık 4 günlük bir seçim sürecimiz kaldı. Biz sahada devam ediyoruz. 2002’den beri kullandığımız bir slogan var. Bu sloganın doğru olduğuna sizler de şahitsiniz. Mutlaka eksiklerimiz var, ama sizler gibi ülkemizin gelişmesi, ilerlemesi hem ticaretin hem sanayinin ilerlemesi için elimizden gelen gayreti hep birlikte yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

 

“PROPAGANDA SÜRESİ AZALDI”

 

Seçimlere kısa bir süre kaldığını kaydeden AK Parti Anayasa Komisyonu Başkanı ve Tekirdağ Milletvekili Adayı Mustafa Şentop“ Cumartesi 18:00 itibariyle propaganda çalışmaları sona eriyor. Bu kısa bir vakit. Zaten aday listelerinin ilanından itibaren 32 gün gibi bir çalışma süresi vardı önümüzde. Bu çok istisnai değil. Daha önce de kısa süreli seçim var. Ama bundan sonraki seçimlerin de böyle kısa süreli yapılacağını söyleyebilirim. Eskiden 2-3 aylık propaganda dönemleri oluyordu. Artık öyle bir döneme gerek yok. Türk siyasi partiler daha önce bütün seçim çalışmalarını seçim öncesi bu döneme sıkıştırıyordu. Halbuki gerek medyanın yaygınlaşması süreci, gerekse ulaşım imkanlarının kısalması sebebiyle artık siyasetçiyle, Ankara’yla Türkiye’nin diğer illeri, ilçeleri arasında vatandaşlar arasında bir mesafe kalmadı. Yapılan her şeyi günü gününe takip etme imkanına sahibiz. Genel başkanlar bir ilde konuşuyor ve 81 ilde dinleniyor. Dolayısıyla seçim süreçleri bundan sonra bu şekilde kısa olacak. Bizim yaptığımız çalışmalar, bilinmeyen kabilinden anlatmak değil, belki hatırlatmak kabilinden ve kendimizi tanıtmak kabilinden çalışmalara yavaş yavaş dönüşüyor” dedi.

 

“EN ÖNEMLİ SEÇİMDİR”

 

24 Haziran seçimlerinin tarihin en önemli seçimlerinden birisi olduğunu kaydeden Şentop“ Geçmişin en önemli seçimi benim iddiama göre gelecekte yapacağımız seçimler arasında da en önemlisi. Bir kere bu seçimlerde gelecek seçimlerden ve geçmiş seçimlerden bunu farklı kılan bir yön var. Türkiye bir hükümet sistemi değişikliği yaparak anayasal sistemde bir değişiklik yaptı. Bu sistemin yürürlüğe gireceği seçimdir. Dolayısıyla yakın zamanda gelecek olarak da baktığımızda bu mahiyette bir seçim bir daha olmayacak. Bu anayasa değişikliği hükümet sistemi değişikliği ise geçmiş yüzyıllık tarihimizin önemli siyasi raporlarından bir tanesidir. 27 Mayıs 1960 darbesi ile başlayan ve o darbeyi anayasal sisteme dönüştüren 1961 anayasasıdır” dedi.

 

“HAYIRCILARI TOPLAYACAK PROJEYDİ”

 

Şentop“ Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos çıkışı ile birlikte Erdoğan’a karşı rezerv oluşturuldu. Adım adım AK Parti’yi ve Cumhurbaşkanını tasviye edecek bir sürece geldik. Gezi olayları, 17-25 Aralık operasyonları kamuoyuna yansıyan hususlardır. Kısaca bu anayasa değişikliğine karşı bir çıkış vardı. Anayasa değişikliğinin ardından yeni bir tablo ortaya çıktı. Bu tablo için yeni bir oyun kurulmaya çalışıyorlardı. Anayasa değişikliği ile birlikte 3 Kasım 2019’da seçimi belirlemiştik. Bu oyun kurma işi de 3 Kasım 2019’a göre takvimlendirilmişti. Temel mesele 16 Nisan’daki hayırcıları tek çatı altında toplayacak projeydi. Fakat seçim kararı erken tarihe alınınca oyun kurmak isteyenlerin zamanları kalmadı ve harekete geçmeye çalıştılar. Ancak bu amaçlarını başaramadılar. Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına çatı adayı çıkarmak istediler. Abdullah Gül’ü ikna ettiler ama kendi aralarında birbirlerini de tam olarak ikna edemediler. A planı devreye sokulmadı ve ayrı ayrı adaylar çıkardılar. Bu muhalefetin havlu attığını gösteriyor. Bu seçimleri ikinci tura bıraktırabilme gayretleri çok başarılı olmayacaktır. Alacakları oyun limitleri bellidir. Daha sonra B planı devreye girdi. Mecliste muhalefetin çoğunlukta olacağı bir tabloyu ortaya çıkarmaya çalıştılar. Fakat meclisin siyasal realitesi var. 600milletvekilinden oluşacak mecliste 300 altında AK Parti ve MHP olacaksa geriye kalan 300’ü kim alacak. Bu pek mümkün gözükmüyor. Şuan da muhalefet B planı stratejisi üzerinden cumhurbaşkanı seçildikten sonra muhalefet mecliste fazla vekil alarak Erdoğan’ı sınırlayabiliriz diye yaklaşım içinde hareket ediyorlar” dedi.

 

“BU SİSTEMİN ÇIKIŞ NOKTASINI KOYDUK”

 

Bu sistemin en iyi cumhurbaşkanı ile partisinin çoğunlukta olduğu bir tabloda işleyeceğini kaydeden Şentop“ Fakat cumhurbaşkanı ve partisinin çoğunlukta olmadığı tabloda da bu sistem işler. İyi işlemese de işler. Meclis ile cumhurbaşkanı düşmanlık, husumet içerisinde konuya yaklaşmazlarsa bu sistem işler. Bu noktaya geldiği zamanda bu sistemin çıkış noktasını da koyduk. Bu da seçimlerin yenilenmesi olacak. Meclis 3/5 çoğunlukla yenilenebilir. Cumhurbaşkanı da seçimleri yenileme kararı alabilir. Yeni sistemde cumhurbaşkanı seçim yenileme kararı alırsa kendi seçimini de yenilemek zorunda, meclisle beraber kendisini de seçime getirmek zorunda olacak. Ama sistem gerçekten çalışmaz hale gelir kitlenirse o zaman maliyeti göze alacak bir hamle gerekebilir” diye konuştu.

 

“ÇOĞUNLUĞU SAĞLAYACAĞIZ”

 

24 Haziran seçimlerinde farklılık olacağını kaydeden Şentop “24 Haziran bu sistemin sadece uygulanacağı bir dönemi başlatmayacak. Beş yıllık dönem bu sistemin kuruluşunun tamamlanacağı bir dönem olacak. Seçimlerin ardından bizim 16 Nisan’da anayasal düzende kurmuş olduğumuz sistemin yasal kuruluşuna geçeceğiz. Birçok kanunda düzenlemeyi bu meclis yapacak. Bütün bunların yapılması için bu sisteme inanan çoğunluğun mecliste olması gerekiyor. Cumhurbaşkanının partisinin mecliste çoğunluğunu sağlaması önem kazanıyor. Uygulama dönemi değil, kuruluşun da yapılacağı ve tamamlanacağı bir dönem olacak. Görünen tabloda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimleri kazanacağı, mecliste AK Parti’nin 300’ün üzerinde vekil çıkartacağıdır. Kısacası cumhur ittifakının da anayasa değişikliğinde çoğunluğu sağlayacaktır. Cumhurbaşkanı ve AK Parti’ye destek istiyoruz” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10