Topuz: Çiftçimiz bu sene mutsuz

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Ergene'ye bağlı Yulaflı Mahallesi'nde düzenlenen 3. Hasat Bayramı törenle kutlandı. Törende konuşan Çorlu Z

Ergene 27.06.2018 13:47:00 0
Topuz: Çiftçimiz bu sene mutsuz

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığının organize ettiği Çorlu Ticaret Borsası ile Tekirdağ İli Ziraat Odaları Başkanlıklarının da destek verdiği 3. Hasat Bayramı Ergene’ye bağlı Yulaflı Mahallesi'nde önceki gün SAAT 18:30’da törenle kutlandı. 

 

ÇİFTÇİMİZ BU SENE MUTSUZ

 

Tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. programda açılış konuşmasını yapan Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz çiftçilerin emeğinin kutsal olduğunu ifade ederek "Geçimini topraktan sağlayan, topraktan aldığı ürüne değer katarak onu bize ulaştıran çiftçilerimizin emeği kutsaldır. Hasat bayramımızın uzun süreli olarak devam etmesini diliyorum. Şu anda hasadımız devam ediyor. Köylerimizde arpa biçimleri bitti. Kanola biçimlerimiz bitti. Buğday biçimleri de yüzde 30 yüzde 40 seviyelerinde tamamlandı. Çiftçimiz bu sene mutsuz. Hem fiyatlardan hem de verimden maalesef memnun değiliz. Ama tabi elimizden bir şey gelmiyor. Sıkıntımızı her platformda dile getirmeye çalışıyoruz. Bizim ülkemiz dünyadaki ilk 10 buğday üreticisinden bir tanesi. Tabii ki Tekirdağ da Türkiye'deki buğday üretiminin yirmide birini tek başına karşılayan bir ilimiz. Bizim için bu nedenle bir önemi var’’ dedi. 

 

TÜRKİYE'DE DEKAR BAŞINA BUĞDAY ÜRETİMİ 280 KİLO,

 

Büyükşehir Belediyesinin, tarım ve hayvancılık alanında çok önemli yatırımları hayata geçirdiğini kaydeden Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel hasat bayramının halka çiftçilere hayırlı olmasını diledi. Tekirdağ’ın tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin en önde gelen illeri arasında yer aldığını kaydeden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin 5 ana vizyonu arasında tarım ve hayvancılık yer alıyor. Tarım ve hayvancılık, bu bölgenin en temel geçim kaynağıdır. Arazilerimizin yüzde 65'i tarım arazisidir. Türkiye'de üretilen buğdayın 20'de 1'i, ayçiçeğinin yüzde 30'u, kanolanın yüzde 65'i, arpanın, yüzde 3'ü, pirincin yüzde 8'i, üzümün yüzde 2'si bu bölgede üretiliyor. Ama daha da önemlisi Türkiye'de dekar başına buğday üretimi 280 kilo, Tekirdağ'da bu rakam dekar başına en az 580 kilodur. Hasat Bayramı yapmak Tekirdağlı çiftçilerimizin en doğal hakkıdır. Bu sene buğdayda verimin düşük olduğu söyleniyor ama umarım diğer ürünlerde çiftçimizin yüzü güler. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizin Hasat Bayramını kutluyorum. Bereketli, bol kazançlı hasatlar diliyorum" ifadelerini kullandı.

 

PAZARLAMA NOKTASINDA İYİ OLDUĞUMUZU SÖYLEYEMEM

 

Son olarak Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün de Tekirdağlı çiftçilerin Ankara'daki sesi olacağına vurgu yaparak; "Geldiğimiz noktada maalesef ki tarım alanında zor günler geçirdik. Buğdayı bile ithal eder hale geldik. Maalesef ki tarımda çok yanlış politikalarla çiftçimizin beli büküldü 16 yıl içerisinde. Belediyelerimiz çiftçilerimize imkanlar doğrultusunda destek olmaya çalışıyor. Bizim proje üretmemiz gerekiyor. Güzel projelerimiz var ama bir yerde eksiğimiz var. Pazarlama noktasında iyi olduğumuzu söyleyemem. İnşallah markalaşma anlamında güzel çalışmalar yapacağız. Tekirdağ çiftçisini Türkiye'ye örnek yapacağız’’ dedi. 

 

ŞARKICI SEZEN VE BİROL GÜRKAN KONSER VERDİ

 

Daha sonra hediye çekilişi düzenlenmesinin ardından çekilişte talihli olan vatandaşlara çeşitli hediyeler verildi. Ardından katılımcılar tarafından 3. Hasat Bayramı kapsamında kurulan ve çiftçilerin ürünlerinin sergilendiği stantlar gezildi. Daha sonra Hasat Bayramı kapsamında Başkan Albayrak biçerdövere binerek buğday hasadı yaptı. 3. Hasat Bayramı şarkıcı Sezen ve Birol Gürkan Orkestrası konserleri ile son buldu. 3. Hasat Bayramına, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Tekirdağ Bölge Müdürü Ergin Çubukçu, Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

 

Haber: Mayil SEYMEN

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10