Kurban Hizmetleri Komisyonu kararları açıklandı

Çerkezköy Kurban Hizmetleri Komisyonu, Kaymakam Atilla Selami Abban başkanlığında toplandı. Kurban bayramı nedeniyle toplanan komisyon, ibadet amaçlı kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dinî hükümlere, s

Çerkezköy 19.08.2018 14:36:00 0
Kurban Hizmetleri Komisyonu kararları açıklandı

 

 

Çerkezköy Kurban Hizmetleri Komisyonu, Kaymakam Atilla Selami Abban başkanlığında toplandı. Kurban bayramı nedeniyle toplanan komisyon, ibadet amaçlı kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dinî hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak hayvana en az acı verecekşekilde kesmelerine veya vekâlet yoluyla kestirmelerine yardımcı olunması, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi, kesim yapacak kişilerin eğitilmesi ve bu konulara ilişkin diğer hususlarla ilgili tedbirleri almak üzere bazı kararlar aldı.

 

Çerkezköy Kurban Hizmetleri Komisyonu ilçe Kaymakamı Atilla Selami Abban Başkanlığında toplandı. Toplantıda, kurban kesim yerleri, mezbaha da kesim ücretleri, kamuya ait alanlarda kurban kesimine ceza gibi maddeler görüşüldü. 


SATIŞ YERİ PINARCA YOLU ÜZERİ

Çerkezköy Kurban Hizmetleri Komisyon Başkanlığı yetkilileri yaptıkları açıklamada “ Kurban kesim yerleri Çerkezköy’de BSH kavşağındaki mezbaha, satış yeri ise Pınarca yolu üzeri olarak belirlenmiştir. Özel mülkünde toplu kesim yapmak isteyenlerin kesim yerleri Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından denetlenip kesim yerlerinde kendilerine izin verilenler kurban keseceklerdir. İlçemizde kurban kesim yerleri dışında kalan okul ve cami bahçeleri, site veya binalar ile kamuya ait yerlerde kurban kesimi yapılmaması, aykırı hareket edenler hakkında gerekli 2018 yılı kurban hizmetlerinin uygulanmasına dair tebliğin cezai işlemler bölümü 1.maddesi gereği ceza verilecektir” denildi.

YAŞINI DOLDURMASI GEREKİR

Yetkililer açıklamanın devamında “ Kurban olması dinen sakıncalı olan hayvanların kurban satış yerlerine getirilmeyeceği, ayrıca kurban kesmekle yükümlü olan kimsenin bu ibadeti yerine getirmiş sayılması için deve 5, sığır ve manda 2, koyun ve keçi 1 yaşını doldurması gerekir. Bunun yanı sıra koyun semiz ve gösterişli olarak bir yaşındakilerle aynı olursa 6 ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilirler. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, düzgün, uzuvları tamam, besili olması gerekmektedir. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı azaları eksik bir veya iki gözü kör, kulakları kesilmiş ve boynuzları kökünden kesilmiş ve kırılmış, dili kesik, dişlerinin tamamı ve çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanlar kurban edilemez. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal ve deli, biraz hasta, bir kulağı delinmiş veya yırtılmış olmasında kurban açısından bir sakınca olmadığı ifade edildi. Koyunun daha semiz, lezzetli olması için ve doğduğunda kuyruğunun kısmen veya tamamen kesilmesi kusur sayılmaz. 


BÜYÜKBAŞ 350, KÜÇÜKBAŞ 90 TL OLARAK BELİRLENDİ

Çerkezköy mezbahasında kurban kesim ücretlerinin büyükbaş hayvanlar için 350 TL, küçükbaş hayvanlar için 90 TL olarak belirlendiğini kaydeden yetkililer “ Kurban satış ve kesim yerlerindeki tesisten yararlanma ücreti 50 TL olarak belirlenmiştir. Özel toplu kesim yapmak isteyenler Kurban Komisyon Başkanlığı (Müftülük), büyükbaş hayvan kesimi yapacaklar; 1 ile 10 arası kesim için bin TL, 11 ve üzeri kesim için 2 bin TL; küçükbaş hayvan kesimi yapacaklar için; 1-20 arası kesim için 500 TL, 21 ve üzeri kesim için bin TL katkı payı ödeyip kurban kesim yeri izin belgesini alıp kesebilecekler. Kurban bayramı süresince kesilen kurbanların kulak küpeleri İlçe Tarım Müdürlüğü ile mahalle muhtarlarına teslim edilecektir. Vatandaşlarımızın çevre kirliliğine sebep olmadan kurbanlarını kesmeleri gerekmekte olup, aksi halde cezai müeyyide uygulanacaktır. Vatandaşlarımızın kurbanlarının ve bütün ibadetlerinin kabul olmasını ve huzur içinde kurban bayramını yaşamalarını temenni ederiz” denildi.

Haber/Faik Onur KAYA
 


0282 726 91 91
0282 747 65 10