Kunduz'da Kırkpınar rüzgarı esti 

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde Kültür, Sanat, Doğa ve Turizm Festivali etkinlikleri kapsamında geleneksel hale getirilen Vezirköprü Kunduz Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin bu yıl 14'üncüsü gerÃ

Çerkezköy 24.08.2018 17:59:00 0
Kunduz

Vezirköprü ilçesinde "Kültür Sanat Doğa ve Turizm Festivali"nin açılışı mehteran gösterisi ile başladı.

Vezirköprü Belediyesi önünde toplanan katılımcılar, kortej eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Burada mehter takımı gösteri yaptı.Vezirköprü Belediyesi’nin ve Kültür Bakanlığı’nın himayelerinde 13 boyda düzenlenen ve 64'ü başpehlivan, 42’si başaltı, 42 büyük orta olmak üzere binden güreşçinin katıldığı tarihi geleneksel güreşler güneşin doğuşuyla başlarken, güneş batana kadar devam etti.

 

KATILIM YOĞUN OLDU 

 

İstiklal marşının okunmasının ardından jandarma erlerinin er meydanında dev Türk bayrağı açması ayakta alkışlandı.  Kapaklılı iş adamı Bilal Acar’ın ağa olarak 5’inci kez ev sahipliğini yaptığı Kunduz Yağlı Güreşlerine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Samsun Valisi Osman Kaymak, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Samsun İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ünsal Ağaoğlu, Vezirköprü Kaymakamı Yunus Emre Altınel, Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, Vezirköprü İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Muharrem Davulcu, Orman İşletme Müdürü Meryem Burçin Irmak, Gençlik ve Spor Müdürü Mehmet Uyar, 2006 Avrupa Şampiyonu Mahmut Demir’in yanı sıra Türkiye genelindeki Vezirköprülüler, Kapaklı ve Çerkezköy’de yaşayan Vezirköprülüler gibi akın etti. Karadeniz’in Kırkpınar’ı adını alan Vezirköprü Kunduz Yağlı Güreşlerine Altın Kemerli Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Kapaklı Belediyesi Güreşler Ağası Erol Buz’un yanı sıra bazı meclis üyeleri de katıldı. 

 

YENİ AĞA ÇİÇEK OLDU 

 

Bin 700 rakımlı Kunduz yaylasında üç gün boyunca devam eden festivale katılanlar unutulmaz gün yaşadılar. Tamamen yeşil örtüyle bezeli Kunduz Yaylası’nda binlerce güreş sever gün boyu yağlı güreşleri izlerken, 50 binden fazla Vezirköprülü de mangallar yakarak yeşilin ve doğanın özlemini aileleri ve çocuklarıyla doyasıya yaşadılar. 5 yıldır Vezirköprü Kunduz Yağlı Pehlivan Güreşleri ağalığını yürüten Kapaklılı iş adamı Bilal Acar, bu yıl ağalık için aday olmazken, 5 adayın sembolik yarıştığı ağalık artırmasına aynı zamanda Bilal Acar’ın asker arkadaşı olan Ankaralı iş adamı Halil İbrahim Çiçek 250 bin lira vererek Kunduz’un çiçeği burnunda 2019 yılı ağası oldu. 

 

ALTIN KEMERİNİ TAKDİM ETTİ

 

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde geçmiş yıllarda başpehlivan olan Fatih Atlı, Şaban Yılmaz, Recep Kara'nın da katıldığı güreşlerde, finalde Fatih Atlı ile Şaban Yılmaz karşılaştı. Uzun süre birbirine üstünlük sağlayamayan pehlivanların müsabakası uzatmaya gitti. Puanlama sisteminin uygulandığı finalde Atlı, Yılmaz'ı mağlup ederek başpehlivan oldu. Yağlı güreşler esnasında cazgırlar, tekerleme ve esprilerle festivale renk kattı. Güreşler başpehlivan olan Fatih Atlı’ya altın kemerini ise Bilal Acar, Seyfettin Selim ve protokol üyeleri takdim etti. 

 

“SONUCA NASIL GİDECEĞİZ”

 

Son yıllarda yağlı güreşlerde puanlamanın kalkacağı söylentilerinin de tartışıldığı Vezirköprü Kunduz Yağlı Güreşlerinde soruları cevaplayan Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, puanlamaların kaldırılmasının tartışılmasının yersiz olduğunu ve kalkacağına da inanmadığını kaydetti. Selim “ O zaman gün biter güreşler bitmez. Sonuca nasıl gideceğiz?” dedi ve her platformda puanlamanın kalkmaması gerektiğini savunduğunu ifade etti. 

 

“BÜYÜYEREK VE GELİŞEREK ORGANİZASYON DEVAM EDECEK”

 

Etkinliklerde konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan’da birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Karaaslan” Buradaki birlik ve beraberlik, güzel buluşma ruhuyla birlikte ben inanıyorum ki bugünlerde en çok ihtiyacımız olan güçlü mesajı bugün Vezirköprü'den veriyoruz” dedi. Programda kısa bir konuşma yapan Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili “Kunduz Güreşleri yöresellikten çıktı artık bölgesel hale getirmek lazım” dedi. Kunduz Güreşlerinin beş yıl güreş ağalığını yapan Bilal Acar ise Kunduz güreşlerinde 4 yıl boyunca altyapıyı kurmak için mücadele ettiklerini ve altyapıyı oluşturduklarını kaydederek “ Bundan sonra bu organizasyonu yapmak daha kolay. Bundan sonra da büyüyerek ve gelişerek bu organizasyon devam edecek” açıklamasında bulundu. 

 

MANDALI’DA KATILDI 

 

Etkinliklere katılan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “ Öğleden sonra Vezirköprü’ye geldim ve muhteşem manzara ile karşılaştık. Kunduz Güreşleri ağamız Bilal Acar yıllardır muhteşem organizasyonlara imza atıyor. Kunduz güreşlerinin trendini de her geçen yıl artırmayı da başardı. Kurban bayramının tüm Türkiye’ye hayırlar getirmesini diliyor. Kurban bayramının üçüncü günü olması vesilesiyle birçok vatandaşımız buraya gelerek bu görseli izliyorlar. Kapaklı’nın Samsun’dan aşırı göç aldığını hepimiz biliyoruz. Vezirköprülüler de Kapaklı’ya gelerek tarihlerini yansıtıyorlar. Vezirköprülüler Kapaklı’da yabancılık çekmiyor, biz de buraya gelerek yabancılık çekmedik” dedi. 

ETKİNLİKLER DEVAM ETTİ 

Yağlı pehlivan Güreşleri ile başlayan Kültür, Sanat, Doğa ve Turizm Festivali Cuma günü atlı okçuluk gösterileri, 2’nci Tarım Ürünleri yarışması, aşıklar ve şairler buluşması, Gürcistan-Ukrayna Halk Dansları ve konser ile devam etti. Festivalin son günü olan 25 Ağustos Cumartesi günü de Köprülü Mehmet Paşa Cami’nde şehitler için mevlit okutulacak ve yöresel yemekler yarışmasının ardından akşam saat 19:30’da da Rusya, Litvanya Halk Dansları ve Konser düzenlenecek. 3 günlük festival Ankara Devlet Türk Halk Müziği Konseri ve havai fişek gösterileri ile son bulacak. 

 

Haber / Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10