"Bitki Besleme ve Ekonomik Gübre Kullanımı" anlatıldı

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği çerçevesinde Tekirdağ ilçelerinde "Bitki Besleme ve Ekonomik Gübre Kullanımı" konulu eğit

Tekirdağ 1.10.2018 21:45:00 0
"Bitki Besleme ve Ekonomik Gübre Kullanımı" anlatıldı

"Bitki Besleme ve Ekonomik Gübre Kullanımı" konulu eğitim çalışmaları kapsamında ilk toplantının Muratlı’da yapılmasını ardından, Malkara ve Şarköy’de devam etti.  Eğitim toplantıları diğer ilçelerdeki üreticileri kapsayacak şekilde Hayrabolu, Süleymanpaşa, Çorlu ve Saray’da da devam edeceği ifade edildi. Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdür Zekeriya Sarıkoca'nın katılımı ve N.K.Ü. Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkmaz Bellitürk' ün sunumu ile gerçekleştirilen eğitim toplantılarında değişen iklim şartları ve artan maliyetler karşısında doğru gübreleme, topraklarımızdaki organik maddenin çok azalması, toprak analizi, alternatif gübreleme yöntemleri üzerinde duruldu.

"BİTKİ BESLEME VE DOĞRU GÜBRE KULLANIMI"

Sarıkoca, üreticilere yaptığı açıklamada "Müdürlük olarak çiftçimizin her zaman yanındayız ve görevimiz gereği de olmaya devam edeceğiz. Sürekli arazi da üreticilerimizle birlikte olurken onların problemlerini görüyor ve müdürlük olarak da bu problemlere çözüm bulmaya çalışıyoruz. Üreticilerimiz kanolalarını ekti, sırada hububat ekilişleri olacak. İstedik ki ekim öncesi üreticilerimize "Bitki Besleme ve Doğru gübre kullanımı" konularında uzmanından bilgi verelim dedik. Burada amacımız bilindiği üzere maliyetlerde artış var, doğru besleme ve gübrelemeyi işleyerek onlara yardımcı olmaya çalışacağız. İlimiz toprakları ikili münavebe sonucu organik madde miktarı olması gerekenin çok altında, şu an %1' in altında seyrediyor. Organik madde azlığı ve PH dengesi bizim için çok önemli, eğer burada istenilen seviyeleri yakalayamaz isek kullandığımız bitki besin maddelerinin önemli bir kısımdan bitkiler yararlanamıyor. Bizler değerli akademisyenlerimizin katkılarıyla bunu temel konu alarak neler yapabilir? İşin doğrusu nedir? Konularında üreticilerimizi sürekli bilgilendiriyor ve bilgilendirmeye de devam edeceğiz. Biz müdürlük olarak üreticilerimizle etle tırnak gibi bir bütünüz ve sürekli onların yanındayız, onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu toplantılarımızla organik madde nasıl artırılır? Gübre kullanmadan olur mu? Nasıl bir münavebe yapılmalı vb. sorulara cevap bulacağız ve en az maliyetle en doğru gübrelemeyi yapmanın yollarını sizlere sunmak için buradayız, sizlerle bunun için beraberiz" dedi.

YÜZEY NİTRAT GÜBRELEMESİNDEN VAZGEÇİLEMEYECEĞİNİ İFADE ETTİ

Yapılan bilgilendirme toplantısında Doç. Dr. Korkmaz Bellitürk;  "tarımsal üretimini etkileyen en önemli unsurun gübre olduğunu, bu nedenle gübresiz üretimin mümkün olmadığını belirtti. Gübrelemede I. Olarak NPK, II. Ca, Mg ve S III. Olarakta B,Zn,Fe, Cu,Mn 'ın etkiye sahip olduğunu söyledi. Ülke topraklarımızın %85'inin çinko yününden eksik olduğunu bunun neticesinde yeterli verim alınamayacağını ifade etti. Dünya da kabul gören bir unsurda ürün fiyatının gübreye verilen paranın 7 katı olduğunu vurgulamış, buğdayda 650 Kg verim için, saf olarak 20 Kg/da,  N, P2O5''in 7 Kg/da ihtiyaç olduğunu. Ayçiçek üretiminde 350 Kg/da Ürün için sap olarak 13Kg/da N, 5-6 Kg/da P2O5 ve 4-5 Kg/da K2O'ya ihtiyaç duyulduğunu, Ancak sağlıklı gübrelemenin mutlak toprak analizi ile mümkün olduğunu, yeşil gübrelemenin çok önemli olduğunu, verim için mutlak organik maddenin arttırılması gerektiğini, organik madde ne kadar yüksekse verilen kimyasal gübreden faydalanma oranının artacağını belirti.  Üretimde Taban gübrelemesinden ve yüzey nitrat gübrelemesinden vazgeçilemeyeceğini ifade etti.

Haber: Mayil SEYMEN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10