Zabıtadan fiyat etiketi denetimi

Çerkezköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Ekipleri, döviz kurlarındaki dalgalanmaları bahane edip, bazı ürünlerin fiyatlarında artış yaparak haksız kazanç elde edilmesini engellemek amacıyla dene

Çerkezköy 5.10.2018 11:40:00 0
Zabıtadan fiyat etiketi denetimi

Marketlere girerek reyonları gezen ekipler, ürünleri tek tek inceleyerek fiyat artışı, gramaj eksikliği ve yerli malı etiketlerini kontrol etti. Zabıta görevlileri, marketlerden rastgele seçilen bazı ürünlerin etiketleri ile kasa fiyatı ve geçmiş ayların fiyatlarını karşılaştırdı.

Çerkezköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, döviz kurlarındaki hareketlilik bahanesiyle bazı ürünlerin fiyatlarında artış yapılarak "haksız kazanç" elde edilmesini engellemek amacıyla denetim yaptı.

FİYATLARI KARŞILAŞTIRIYORLAR

Zabıta ekipleri 6502 sayılı Tüketici Haklarının Korunması ile ilgili kanun çerçevesinde kent genelinde zincir marketlerde ve sebze hallerinde ruhsat, etiket, ambalaj, gramaj ve kasa fiyatlarını uyuşmaması gibi konularda denetimlerde bulundu. Zabıta görevlileri, son 3 aylık girdi faturalarını karşılaştırarak etiketlere yansıtılan artışların doğruluğu ile fiyat etiketlerinin standartlara uygunluğunu kontrol etti. Denetimlerde rastgele seçilen bazı ürünlerin etiket fiyatları ile kasa fiyatı ve geçmiş ayların fiyatları da karşılaştırıldı. Ayrıca gıda ürünlerinin son kullanma tarihlerinin de kontrol edildiği denetimlerde 29044 sayılı fiyat etiketi yönetmeliğinde zorunlu hale gelen; malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarih ve üretim yeri Türkiye olan mallar için Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret olup olmadığı da kontrol ediliyor. Denetimler sonunda gerekli uyarılar yapılarak tespit edilen eksikliklerin 29044 sayılı fiyat etiketi yönetmeliği gereği tespit tutanağı tutularak cezai işlem yapılması için Ticaret İl Müdürlüğü’ne gönderilecek. Ayrıca yapılan denetimlerde tespit edilen son kullanma tarihi geçen gıdalar hakkında tutanak tutularak ve cezai işlem uygulanarak ürünler imha edildi.

DENETİMLERİMİZ DEVAM EDECEK

Denetimlerin devam edeceğini kaydeden Zabıta Müdürlüğü yetkilileri “ Denetimlerde yerli üretim logolarının konulup konulmadığını, son kullanma tarihini, ekmek gramaj kontrolünü yapıyoruz. Ayrıca bize gelen bütün başvuruları, yerine giderek inceliyoruz. Eski fiyatlarla yeni fiyatları karşılaştırıyoruz. İşletmeye düzeltmeleri için bildirimde bulunuyoruz. Tutanak tutup tespitlerimizi de İl Ticaret Müdürlüğüne bildiriyoruz. Burada değerlendiriliyor ve takip ediliyor." ifadelerini kullandı.Marketlerde alışveriş yapan vatandaşlar da zabıta ekiplerinin denetimlerinden son derece memnun olduklarını belirterek, bu uygulamaların döviz kurlarındaki artıştan dolayı fırsatçılık yapan firmalara engel olacağını belirtti.

Haber/Faik Onur KAYA
 



 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10