Verim yüksek fiyat düşük

Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yüzde 51'ini karşılayan Edirne'de  çeltik hasadının, yoğun yağmurun ardından yeniden başlaması ile birlikte çeltik üreticisinin yüzünü güldü.Ancak, 1

7.10.2018 15:25:00 0
Verim yüksek fiyat düşük


ALIM FİYATLARININ DA ARTMASINI İSTİYORUZ

Verimin geçen yıla göre arttığını fakat alım fiyatlarının aşağı çekilmesiyle zarar etmeye başladıklarını ifade eden Çeltik Üreticisi Avarız Köy Muhtarı Mesut Çakır,"Çeltik bu yıl verim olarak çok iyi. 10 gün önce başladığımız hasatta 2,70 liradan iyi başlayan fiyatlarımız 10 gün sonra bir baktık ki 2,20 liraya geldi. O yüzden bizler kâr etmeyi bıraktık zarar etmemenin peşindeyiz. Bizden alınan çeltik raflarda bir bakıyoruz ki 2 katına çıkarılarak satışı yapılıyor. Burada devletin bizim mağduriyetimizi gidermesi gerekiyor. Dolar, euro derken maliyetler yukarıda ama bizden aldıkları pirinci aşağıya alıyorlar. Biz istemiyoruz çeltiğimiz çok para etsin ama bizim girdi maliyetlerimiz yüzde 50 arttı. Bu yüzden tekrar ekim yapıp çeltik üretimine devam etmemiz için alım fiyatlarının da artmasını istiyoruz" dedi.
 

MALİYETLER İSE YÜZDE 50 ARTTI

Bu yıl verimin iyi ama fiyatların kırıldığını söyleyen Üretici Kani Güler de, ‘’Geçen yıla göre aynı fiyata alım yapılıyor. Maliyetler ise yüzde 50 arttı. Biz bu işten bu yıl para kazanamıyoruz. Zararına bu işi yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
 

ÇOK ZOR DURUMDAYIZ

Ürünü zararına sattıkları için emeklerinin boşa gittiğini belirten Subaşı köyünde 150 dekarlık alanda çeltik üretimi yapan Hüseyin Uygun da "Bu yıl verim çok güzel ama çeltik para yapmıyor. Üretimde kullandığımız tüm girdilere zam üstüne zam geliyor. Sattığımız fiyata ürettiğimizi karşılayamıyoruz. Mazot pahalı,  gübre pahalı, ilaç pahalı. Elektriğe ise çok zam geldi. Çok zor durumdayız. Böyle giderse önümüzdeki yıl ekemeyiz" dedi.

Haber: Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10