Tekirdağlı öğrenciden büyük başarı

Lise öğrencileri arasında geçen hafta İstanbul'da düzenlenen ve sağlık, çevre, enerji ve mühendislik kategorilerinde yapılan Uluslararası Bilim Proje Olimpiyatları'na (INSPO), 358 proje başvurdu. Her

Çerkezköy 11.10.2018 18:41:00 0
Tekirdağlı öğrenciden büyük başarı

PROJEYE BAŞLAMAYA KARAR VERDİM

 

Sütleğen bitkisinin eline tesadüfen çarptığını ve elinde kızarıklıklar oluştuğunu, sonrasında ise projeye başlamaya karar verdiğini söyleyen Ayşenaz Uzun, sütleğenin oksijeni azalttığını öğrenince bundan ısıya dayanıklı kumaş elde edebileceğini düşündüğünü belirtti. Ayşenaz Uzun,  "Yanmazlık testi yaptım ve ilk olarak kumaşın ilk 14 saniyede alev aldığını gördüm. Normal bir kumaş 10 saniyede alev alıyor. Bunun günlük hayatımıza faydası; itfaiyecilerin giydiği kıyafetlerin içinde 'imbentin' denilen kimyasal madde var, bu madde de cilt üzerinde kanser yapabilecek bir etkiye sahip ve kızarıklıklara yol açıyor. Benim üzerinde çalıştığı sütleğen bitkisi özünü uygulayarak geliştirdiğim kumaş ise doğada maliyeti az olan ve kanser riski olmayan bir kumaş. Dolayısı ile itfaiyeciler için kıyafet tasarlanabilir" dedi.

 

PROJESİNİN 2’NCİ AŞAMASINI DA ANLATTI

 

Ayşenaz, projenin 2'nci aşamasında ise kumaşa kırışmazlık testi uyguladığını anlatarak; "Kumaşa kırışmazlık testi uyguladık. Normal kumaş ve numune kumaş üzerinde deneme yapıldı ve 2 kumaşa da ayrı işlem uygulandı. Sütleğenli kumaşın basınca daha dayanıklı olduğu belirlendi. Kırışma testi sonrası bunun genel olarak yaygınlaşmasıyla ütü kullanımının azalarak ülke ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Sütleğenli kumaş daha az kırışıyor. Son olarak tuşa yani yumuşaklık testi yaptık. Sütleğeni sürdüğümüz kumaşların daha yumuşak hale geldiğini gördük" dedi.  

 

HEDEFİM BİLİM İNSANI OLMAK

 

2019 yılı Mart ayında Meksika'da yapılacak yarışmaya katılmaya hak kazandığını kaydeden Ayşenaz Uzun hedefinin bilim insanı olmak olduğunu ifade etti.

Haber: Esengül ÖZDEMİR

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10