'Üretmek, kazanmak ve kazandırmak'

Türk-İş Genel Sekreteri, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak'ın katılımıyla Bugün saat 10.00'da Kapaklı Hawthorn Otel'de Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi'

Çerkezköy 25.11.2018 18:34:00 0

Video gösterimi ve sendika üyesi işçilerden oluşan halk oyunları ekibinin gösterisi ile başlayan kongre  Türk Metal Sendikası genel başkanı Pevrul Kavlak’ın ekip ile hatıra fotoğrafı çektirmesiyle devam etti.  

 

“EMEKÇİNİN YÜZÜNÜN GÜLMEDİĞİ BİR EKONOMİK GELİŞME BAŞARI DEĞİLDİR”

 

Genel kurulda açılış konuşmasını yapan Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, “Askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun iktisadi zaferlerle taçlandırılmadıkça sonuçsuz kalır. Bu söz askeri bir deha tarafından Mustafa Kemal Atatürk tarafından söylenmiş bir sözdür. Bu söz bugün daha çok anlam ifade etmektedir. Hatta bu sözü yaşadığımız çağda şu şekilde ileri taşımamız gereği duymaktayız. Geldiğimiz noktada ekonomik bağımsızlık ve iktisadi zaferler de milli gelirin hakça ve adilce bölüşülmesi ile taçlandırılmadıkça sonuçsuz kalacaktır. Çünkü emekçinin yüzünün gülmediği bir ekonomik gelişme başarı değildir” şeklinde konuştu.

 

“25 İL, 8 BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ VE 30 ŞUBEYE ULAŞTI”

 

Koçak, konuşmasında Türk Metal Sendikası’nın 1963’ten bu yana 210 bin üyeye, Anadolu’dan başlayan emek sevdası ise bugün tam 25 il, 8 Bölge Temsilciliği ve 30 Şubeye ulaştığını belirtti. Türk Metal Sendikası’nın mücadele ile geçen 55 yıllık şanlı tarihinde,‘Üretmek, Kazanmak ve Kazandırmak’ ilkesinden zerre kadar ödün vermediğini kaydeden Koçak; “Her geçen gün daha da büyümüş, güçlenmiş, kurumsallaşmıştır. İmzaladığı sözleşmeleri ile ‘’ Vurduğu Yerden Ses Getirir’’ hale gelmiştir” dedi.  Koçak; “Çerkezköy Şubesi olarak bu 55 yıllık Ulu Çınar’ın büyük bir dalıyız. Sizlerle birlikte; soğuk demeden, ayaz demeden, yağmur-kar demeden, yorgunluk nedir bilmeden, o çelik ruhlarımızla hep, bir arada olduk. Şubemizi büyüttük. Birlikte pek çok başarı elde ettik. Çalıştık, çabaladık. Allah’ın İzniyle Genel Başkanımızın desteğiyle çalışmaya da, büyümeye de devam edeceğiz” dedi. Koçak konuşmasında bir önceki genel kuruldan bu yana şube olarak yaptıkları çalışmalarla ilgili de bilgi verdi. Her koşulda bu halk yolunda hep birlikte olacaklarını kaydeden Koçak; “Sizin de hep söylediğiniz gibi, “tam bir uyum ve disiplinle”, sağlığımızı sıkı tutarak, yalanlarla değil, vicdanımıza kulak vererek, sizin aydınlattığınız yolda daima yanınızda olacağız. Hiçbir zaman yüzünüzü kara çıkarmadan güveninizi ve inancınızı koruyacağız” ifadelerini kullandı.

 

“KENDİMİ BU GÖREVE ADADIĞIM YERDİR”

 

Koçak’ın konuşmasının ardından divan heyeti oluşturuldu. Türk Metal Sendikası’na Genel Başkanı olduğu 2019 yılından bu yana, yürüdükleri yol, kat ettikleri mesafenin, kendisine hep gurur verdiğini kaydeden Türk-İş Genel Sekreteri, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak; “Bizden öncekilerden devraldığımız bayrağı çok şükür, elimizden düşürmedik. Yıllar önce bu işin temellerini sizlerle birlikte burada atmıştık. Burası benim doğduğum topraklardan çok uzak ama bana baba ocağı kadar yakındır.  Çerkezköy benim için ayrı bir öneme sahip. Nereye gidersem yanımda götürdüğüm, hasretine dayanamayıp her fırsatta geri döndüğüm yuvamdır.  Burası alın terinin anlamını kavradığım, emeğin nasıl kutsal bir değer olduğunu fark ettiğim yerdir. Yani burası bir sendikacı olarak yeniden doğduğum ve kendimi bu göreve adadığım yerdir” şeklinde konuştu.

 

“YÜZYILIN SÖZLEŞMESİNE İMZA ATTIK”

 

Kavlak konuşmasında Toplu sözleşme süreci ile ilgili de konuştu. Yüzyılın sözleşmesine imza attıklarını ifade eden Kavlak; “Taslakta sizin istemediğiniz tek bir virgül bile yer almadı. Öyle inançla yürüyorduk ki biz yüzde 38 isterken MESS’in masaya getirdiği sıfır bile moralimizi bozmadı. Aksine bizi daha kararlı bir hale getirdi. Kimsenin beklemediğini yaptık. Bütün koşullar aleyhimize olmasına rağmen yemin ettik. ‘gemileri yaktık geri dönüş yok’ dedik. O günler kapkara günlerdi.  Çıkabilecek her türlü engel karşımıza çıktı. Buna rağmen yıkılmadık bir an bile ümitsizliğe kapılmadık” dedi. Bu süreçten zaferle çıktıklarını söyleyen Kavlak “Bu koşullarda bunu kazanmak herkesin harcı değildir. Bunu başarmak için Türk Metalli olmak gerekir. Grevin ertelendiği günde bugünde aynı şeyi söylüyorum: Bizim grevimiz ertelenebilir birilerinin buna gücü yetebilir ama herkes şunu bilsin ki kimse bizi zorla çalıştıramaz. Kimsenin bizi zorla çalıştırmaya gücü yetmez. Bunu gördüler. Masada ben, alanda siz kimsenin bizi zorla çalıştıramayacağını gösterdik” şeklinde konuştu.

 

“BİZLER AKILDA, YÜREKTE, BİLEKTE BİR VE BERABER OLDUK”

 

Kavlak, “Bu sözleşme ile emekçiler 27 yıl sonra ilk defa 2 yeni kazanım elde ediyor, bunların da ‘sosyal izinler’ ve ‘tamamlayıcı sağlık sigortası’ var. Tamamlayıcı sağlık sigortasını 2019 toplu sözleşmesinden inşallah eşler için de alacağız. Sendikal mücadelemiz, bağcıyı dövmek değildir. Bizim bir tek derdimiz var. Derdimiz ürettiğimizden, kazandırdığımızdan hakça payımızı almaktır. Başka bir amacımız yok. Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir” dedi. MESS sözleşmesinin rastlantıyla elde edilmiş bir başarı olmadığını, aylarca hatta yıllarca titizlikle uyguladıkları bir stratejinin ürünü olduğunu söyleyen Kavlak “Size zafer elde etmenin sırrını, başarının formülü veriyorum. Hedefe ulaşmanın tek yolu bir ve beraber olmaktır. Bizler akılda, yürekte, bilekte bir ve beraber olduk” dedi.

 

“KÜRESEL DÜZEN GÜÇLÜ BİR ÇALKANTI İÇİNDE”

 

Kavlak, küresel düzenin güçlü bir çalkantının içinde olduğunu belirterek; “Bu çalkantının etkileri sadece Türkiye’den değil dünyanın her yerinden hissediliyor. Yalnız Türkiye değil. Bütün dünya bir ekonomik sarsıntının içinden geçiyor. Günümüz dünyasında sorunların kaynağı ne olursa olsun sonuçları mutlaka ekonomik oluyor. Maalesef gene sıkıntılı günlerin içinden geçiyoruz. Bunun adına ister kriz deyin, ister başka bir şey, ne derseniz deyin ama külfetini sadece bizim üzerimize yüklemeyin. Bedelini sadece bize ödetmeye kalkmayın. Yaşadıkları sıkıntıdan kurtulmanın yolunu sadece işçi çıkartmak olarak düşünüyorlarsa hiç zahmet edip boşuna kafa yormasınlar. Buna izin vermeyiz. Ekonomi zora girdiğinde ülke kritik süreçler yaşadığında biz Türk Metal Sendikası olarak elimizi nasıl taşın altına koyuyorsak aynı fedakarlığı muhataplarımızdan bekliyoruz. Biz diyaloğa ve sıkıntıları birlikte üstlenmeye hazırız. Eğer sorunları yalnızca işçi çıkartmakta çözmeye kalkarsanız sıkıntıya düştüğünüzde de tek başınıza kalırsınız” ifadelerini kullandı.

 

“BİREYSEL EMEKLİLİĞE DÖNÜŞECEK”

 

Genel Başkan Pevrul Kavlak, kıdem tazminatının kırmızı çizgileri olduğunu dile getirerek; “Hazine ve maliye bakanlığının hazırladığı yeni ekonomi programında kıdem tazminatı ile ilgili bir çalışma olduğu görülüyor. Yapılan çalışmaya göre çalışanın hak ettiği tazminatı artık iş veren değil devlet ve fon ödeyecek. Bu iş kıdem tazminatı olmaktan çıkacak. Bireysel emekliliğe dönüşecek. Ve gelen her siyasi iktidar kendi keyfine göre kural koyacak arada kaynayanda bizim kıdem tazminatımız olacak. Türk- İş’in, bu konudaki tavrı bellidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ‘tarafların mütabakatı olmadan kıdem tazminatın konusunda bir yasal düzenleme yapılmayacaktır’ demesine rağmen bunun ısıtılıp ısıtılıp yeniden bizim önümüze getirilmesini de manidar buluyoruz. Kıdem tazminatı konusundaki hak kaybı bizim için genel grev sebebidir” dedi.

 

“2017’DE 2006 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ”

 

Kavlak, vergi konusunda toplumun en namuslu kesiminin emekçiler olduğunu, ve emekçilerin bu vergi yükünün altında ezildiğini kaydetti.  2017 işçi ölümleri açısından rekor bir yıl olduğunu belirten Kavlak; “2017’de 2006 işçi hayatını kaybetti. Hayatının kaybeden işçilerden 116’sı kadın 60’ıda çocuk işçi. Bu tablo bize yakışmıyor” dedi. Sendika olarak başlattıkları yerli tüketim kampanyası ile ilgili konuşan Kavlak, sendikanın yatırımları ile ilgili de bilgi vererek, “Nereye bir Türk Metal Bayrağı diktiysek oraya bir sosyal tesis kurmak için var gücümüzle çalıştık. Buraya tesislerin en güzelini inşa etmek için TOKİ’nin ihalesine girip 35 dönüm bir arazi satın aldık. Bunun yanı sıra gene TOKİ’den 4 dönümlük ticari bir araziyi de ihale ile satın aldık. Buraya sosyal tesis yapacağız. Çerkezköy ve Çorlu’dan sonra 3’üncü şubemizi de Kapaklı’ya açacağız. Bu, size Türk Metal’in armağanı, benim de gönül borcumdur” dedi. Konuşmasının ardından Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi tarafından Genel Başkan Pevrul Kavlak’a vazo hediye edildi.

 

“DÜNYADA İŞÇİ OLMAK ZOR”

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından gündem maddeleri görüşüldü. Dünyada işçi olmanın zor olduğunu, fakat Türkiye’de daha da zor olduğunu dile getiren CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Dayanışmanın, paylaşmanın, ortak paydada buluşmanın büyük karşılığı var. Şahsım ve partim adına sendikanızı ve emekçi kardeşlerimizin mücadelesini tebrik ediyorum. Emeğin ne kadar kutsal olduğunu, emeğin en yüce değer olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız” ifadelerini kullandı. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak genel kurulun hayırlı olmasını temenni ederken Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı da “Güzel bir aile olmuşsunuz. Allah yolunuzu açık etsin” şeklinde konuşmasının ardından  katılımcılarla birlikte Andımız’ın bir bölümünü okudu. Yapılan konuşmaların ardından seçime geçildi.

 

YENİ YÖNETİM ŞÖYLE

 

Seçimlere mevcut başkan Murat Koçak’ın tek listesi ile gidilirken, Murat Koçak güven tazeleyerek yeniden şube başkanlığına seçildi.  Yönetimde şube sekreteri Melek Tarak, şube mali sekreteri Yılmaz İnce, şube teşkilatlandırma sekreteri Murat Kırıl ve şube eğitim sekreteri Caner Alözcan yer alırken, denetim kurulu asil üyeleri Ahmet Ceylan, Birgül Gül, Emine Çalışkan oldu. Disiplin kurulu asil üyeleri Özcan Güler, Aydın Bayram, Nuaray Anaz seçilirken, üst kurul delege adayları ise şöyle: Murat Koçak, Melek Tarak, Yılmaz İnce, Murat Kırıl, Caner Özalkan, Rıdvan Koç, Günay Özden, Veli Bal, Önder Güven, Mustafa Özkılıç, Rüstem Türkileri, Tülay Aydoğdu, Rıdvan Şen, Hürriyet Uçan, Bülent Cengiz, Hasan Hüseyin Dmirezen, Levent Çakır, Mustafa Dural, Benay Pehlivan, Musa Vatansever, Adil Çalış, İbrahim Tuban, Özcan Özmen, Doğan Demirkapu, Cüneyt Adalı

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10