Motivasyon ve öz farkındalık anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen eğitim seminerleri kapsamında 'Motivasyon ve İlham Kaynakları Eğitimi' verildi. ÇTSO Konferans Salonu'nda 14.00-16.00 saatleri arasında yapÄ

Çerkezköy 5.12.2018 17:56:00 0
Motivasyon ve öz farkındalık anlatıldı

Motivasyon konusunda bilgi veren Recep Keskin, “Hedeflerine ulaşan ve ulaşamayan insanlar arasındaki en belirgin fark başarıyı yakalayamayanların kendilerine inanmamasıdır. Kendinize olan inancınızı arttırmak, motivasyonunuzu arttırmak için her sabah aynada kendinizle konuşun. Başarılı insanlar, başarısız olma planı yapmazlar. Onun yerine karşılarına çıkabilecek zorlukları düşünür ve çözümler üretmeye çalışırlar. Başka bir deyişle kendilerini en kötü senaryo için hazırlarlar. Kendilerine sürekli “Ne olursa olsun bunun üstesinden gelebilirim.” der ve başarırlar. Hedeflerine ulaşanlar dünyayı bir kayanın üzerinde sabit bir halde görmeyi reddederler. Onların gördükleri sürekli hareket eden sıradaki harika fikir için değişmeyi bekleyen bir dünyadır. Büyük şeyler başarmış insanlar yaptıkları hatalardan ders çıkaranlardır. Yanlış bir şey yaptıklarında kendilerini suçlamazlar ve pozitif bir yönde hayatlarına devam ederler. Bir şeyleri “hata” olarak görmek verimliliği düşürür” dedi.

 

“NELERİ BİLMEDİĞİMİZİ ÖĞRENMEK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ”

 

“Başarılı insanların egoist olduğunu ya da her şeyin altından kalkabildiğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz” diyen Keskin,“Gerçek bunun tam tersi. Başarılı insanlar dışarıya tamamen açık ve öğrenmeye isteklidirler. Bunu kısa süreli başarılar edinen insanlar ile başarılarını uzun süre devam ettiren insanlar arasındaki fark olarak düşünebilirsiniz. Başarı, aslında, sıradaki zayıflığın geliştirebileceğiniz yönlerinizin farkında olmanızdır. Zayıflığı giderdiğinizde başarıda kendiliğinden gelecektir. Önemli olan bilmediklerimizi öğrenmek. Ama ben başarılı olmak istemiyorum böyle yaşamak istiyorum dendiğinde kendinizi geliştiremezsiniz. Dolayısıyla başarılı olmak için bilmediklerimizin de öğrenilmesidir. Hayatlarında büyük başarılar elde eden insanlar başlangıçtaki hikayelerinden kopmazlar. Koparılması da zordur ve nerede başladıklarını, kendilerini o olaya neyin sürüklediğini ve bunu neden yapmak istediklerini kendilerine sürekli sorarlar. Motivasyonları genellikle gelişime olan aşklarından gelir” diye konuştu.

 

ÖZ FARKINDALIK NEDİR  NE KAZANDIRIR

 

Recep Keskin’in ardından konuşan Ayla Yaşam ve Öğrenci Koçluğu Merkezi Yöneticisi Ayla Uçkun da motivasyonda öz farkındalık nedir, ne kazandırır konusunda  bilgi verdi. Uçkun, “Özfarkındalık, içinde var olduğumuz çok çeşitli bilinç seviyelerinde öz yansıtma yapabilme becerisidir. Kaosun ve zorlukların göbeğinde denge, dinginlik ve odaklanmayı sağlamamıza yardımcı olan iç biyo geribildirim sistemimizi güçlendirerek, fiziksel, zihinsel, duygusal ve tinsel bilinç halleri üzerinde etkili yansıtma ve yönlendirme yapmamızı sağlar. Özfarkındalık, kişiliğimizin güçlü yanları ile zorlandığı yanları değerlendirme, duygularımızı anlama ve tanıma ve bu duyguların kendi dengemiz ve diğer insanlar üzerindeki etkilerini kavrama becerilerini içerir. Aynı zamanda, karar vermeyi kolaylaştırmak üzere iç sesleri ve önsezileri kullanabilmeyi sağlar: Böylece, bir yandan açık ve net olmayı, bir yandan da özsaygıya sahip olmayı mümkün kılar. Ben 43’lü yaşlarımda iken inanın farkındalıklı yaşamak için fazla bir çaba sarf etmemiştim. Daha sonra kendi kendime artık farkındalık yaratacağım her şeyi olumlu düşüneceğim dedim ve inanın o günden sonra hep olumlu düşünceler ile kendi hayatımı yaşayarak yaşamın keyfini çıkardım. Eğer olumsuz düşünürseniz hem karamsar olursunuz hem de yaşamdan keyif almanız olanaksız hale gelir” dedi.

 

POZİTİF YANSIMA YAPACAĞINI UNUTMAYIN

 

İnsanların, belli bir özfarkındalık seviyesine sahip olarak doğduklarını kaydeden Uçkun, “Bu seviye, hayat deneyimlerini ve yine doğuştan gelen insani gelişme aşamalarını takip ederek yükselir. Günümüzde duygusal zekanın geçerliliği konusunda bazı tartışmalar olsa da, çoğu sağlık ve iş profesyoneli bunun varlığını ve geçerliliğini kabul ediyor. Başarılı insanları değerlendirirken, bu özelliklerin zeka kat sayısı indeksiyle değerlendirilememelidir. Öz farkındalık becerileri üç faktörle birlikte kullanan insanların, duygularını yönetemeyen ve hayatlarında belli bir öz yönlendirme ve sosyal farkındalık yaratamayan insanlara kıyasla liderlik ve çatışma yönetiminde daha yetenekli olduklarını gösterir. Bu nedenle özfarkındalık yaratmak ve kazanmak için sınırlarınızı kırın ve özgür ve sınırsız bir dünyanın keyfini çıkartın. Kişi günde kendine 10 dakika ayırarak vizyonunu geliştirir. Kendinize bu yönde düşünce ekin her zaman olumlu düşünen olun. Olumlu düşünme hayatınıza  pozitif enerji verir. Ben hep olumlu düşünüyorum ve yaşamın keyfini çıkarıyorum ve bu yönde de çok rahatım. Sizde hep olumlu düşünün. Olumlu düşünmek sağlığınız bakımından da size pozitif yansıma yapacağını unutmayın” dedi.

 

ENTEGRASYON KURAR
 

Uçkun, “Özfarkındalık arttırma sözü verdiğimizde, beynimiz, zihin, beden ve ruh arasında daha yüksek bir entegrasyon kurar. Başka bir deyişle, yansıtma yapabilmemiz ve kendimizi daha derinlemesine bilmemiz için beynimizi kullanmamıza izin verir. Bu özyansıtma edimi, kendimizi hem ayrı bireyler hem de büyük bir bütünün parçası olarak görmemizi sağlar. Özfarkındalık, var olduğumuzu, ayrıca hem eşsiz bireyler olduğumuzu hem de başkalarıyla benzer özellikler taşıdığımızı bilmemizi, farklı bilinç seviyelerinde yaşadığımızı ve var olduğumuzu bilmemizi, dünya üzerinde zaman ve mekan açısından çok boyutlu bir hayat sürdüğümüzü anlamamızı mümkün kılar. Özfarkındalık, bilinçli ve bilinçaltı zihnimize, eylemlerimize, davranışlarımıza, düşüncelerimize, duygularımıza, bedensel hislerimize ve fiziksel sağlığımıza uzanan bir köprü haline gelir.”diye bilgi verdi.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10