Yazar İsmail Bilgin Uğurlu öğrencilerle buluştu

Sarıkamış Harekatı 'Beyaz Hüzün' yazarı İsmail Bilgin Özel Çerkezköy Uğur Okulları'nda öğrencilerle söyleyişi gerçekleştirdi.

Çerkezköy 12.12.2018 17:04:00 0
Yazar İsmail Bilgin Uğurlu öğrencilerle buluştu

Sarıkamış harekatının öncesi ve başlangıcı hakkında Osmanlı’nın 1944 Balkanları kaybettiğini ve elinde Anadolu ile Arabistan yarımadasının bulunduğunu belirten yazar İsmail Bilgin, ittifak güçleri Almanya, Avustralya ve Macaristan imparatorluğu ile itilaf güçleri İngiltere, Fransa ve Rusya arasında sömürge kazanma mücadelesi yaşandığını belirtti. 28 Haziran’da Bosna veliahdının öldürülmesiyle 1.Dünya savaşının patlak verdiğini belirten Bilgin, Osmanlı’nın itilaf güçlerinin iş birliğini reddetmesi üzerine 2 Ağustos 1944’te ittifak güçleriyle gizli anlaşma yapıldığını ifade etti. Bilgin “ 300 milyon Müslümanın ayaklanması düşünüldü. Ancak, itilaf güçleri denize hakimdi. Osmanlının doğuda Ruslara karşı bir  cephe açması planlanmıştı. O yıllarda 93 harbi sonrası tazminat karşılığı Kars, Ardahan ve Batum Rusların eline geçti. Sarıkamış harekatı da bu şartlarda başladı” diye konuştu.

 

“BÜYÜK KAYIP VERDİLER”

 

Sarıkamış harekatının hazırlıkları hususunda Rus filosunun İstanbul’dan Erzurum’daki kışlaya mühimmat, kıyafet ve yiyecek götüren Hilal-i Ahmer, Bezmi Alem ve Mithat Paşa vapurlarını batırdığını da anlatan Bilgin, bu yüzden sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Bilgin “ Toplanma yeri olan Erzurum’a yiyecek ve giyecek ulaştırılamadı. Güneyden gelen askerlerin ayağında çarık ve yazlık mintan vardı. Erzurum’da o kadar çok asker vardı ki, askeri tesisler yeterli gelmedi. Köylüler evini açtı, ahırda kaldı” diye konuştu. Başkomutan Enver Paşa’nın Erzurum’a gelerek İzzet Paşa ile görüştüğünü kaydeden Bilgin “ Harekata karşı çıkan İzzet Paşa onu görevden alarak 3.Ordu Komutanlığını üstlendi.Vali Tahsin Paşanın çağrısıyla Erzurum halkının elindeki unu ve buğdayı birliklere taşıdığını anlatan Bilgin, askerin ve halkın tifüs salgınıyla da büyük kayıp verdiğini ifade etti.

 

“9.KOLORDU TAARRUZA GEÇİYOR”

 

Bilgin, Sarıkamış harekatında 11.kolordunun Rusları oyalarken, 9.Kolordu’nun Karga pazarı üzerinden Sarıkamış’a inmesinin planlandığını da anlatarak” Asker yarım metre karda ve soğuk havada yürüyordu. Ayaklarında çarık vardı. Yanlarında yeterli yiyecek yoktu. Sarıkamış’a yaklaşıldığında 9.Kolordu taarruza geçiyor. Rusların karşı koymasına rağmen Sarıkamış’ın üst mahallelerine giriliyor. Ancak Hakkı Paşa, en önde girmek istediği için önüne kattığı Ruslarla Kars’a kadar ilerliyor. Oysa 9.Kolordu ile birleşmesi gerekiyordu. Askerimiz 27 Aralık’ta üst mahallelere giriyor, ancak 10.kolordu ile buluşulamıyor’ dedi.

 

“KARLAR ERİYİNCE ORTAYA ÇIKTILAR”

 

Harekatın sonuçları ile ilgili Rusların, esir alınan 31.Tümen yardımcısı Nihat Bey’in üzerinde buldukları evraklardan planı öğrendiklerini de anlatan Bilgin “ Tren yoluyla taşıdıkları birlikleriyle bir gecede askerimizin karşısına çıkıyorlar. Hafız Hakkı Paşa, askerleriyle kısa yoldan Allahu Ekber dağını aşmak isterken 11.kolordunun yüzde 90’nı burada şehit düşüyor” diye konuştu. Bilgin yenilgi sonrasında Rusların sancağı ele geçirdiklerini, donarak şehit düşen binlerce askerin cesedinin Nisan ayı sonrası karların erimesiyle ortaya çıktığını da kaydetti.

 

KİTAPLARINI İMZALADI

 

Soru cevap kısmında öğrenciler yazar İsmail Bilgin’e Sarıkamış Harekatı ‘Beyaz Hüzün’ kitabıyla ilgili sorularını yönelttiler. Sarıkamış ‘Beyaz Hüzün’ söyleyişi sonrasında yazar İsmail Bilgin öğrenciler için  kitaplarını tek tek imzaladı. Özel Çerkezköy Uğur Okulları Anadolu Lisesi Müdürü Kadir Reis Zenginalgünün anısına yazar İsmail Bilgin’e plaket, Ortaokul Müdürü Tuğba Zenginal ise çiçek takdim etti.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10