Hijyen ve muhafaza koşulları anlatıldı

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya Sarıkoca'nın başkanlığında, Çorlu, Ergene ve Marmaraereğlisi'nde kanatlı eti satışı ve toplu tüketim faaliyeti gösteren gıda işyeri temsil

Tekirdağ 14.12.2018 16:26:00 0
Hijyen ve muhafaza koşulları anlatıldı

Çorlu Kaymakamlığı toplantı salonunda yapılan eğitime kanatlı eti satışı yapan ve toplu tüketime sunan gıda işletmeleri temsilcilerinden oluşan 120 işyeri temsilcisi katıldı.

 

KİŞİ BAŞINA 24,8 KG. TAVUK ETİ TÜKETİLMEKTEDİR

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan  Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya Sarıkoca; "TÜİK verilerine göre ülkemizde kişi başı yıllık yaklaşık 2,4 milyon ton kanatlı eti  üretimi yapılarak, kişi başına 24,8 kg. tavuk eti tüketilmektedir. Tavuk eti insanımızın beslenmesinde tartışılmaz bir   öneme sahip olup, yüzde 30 oranında protein ihtiva etmektedir. Halkımızın hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında bu kadar değerli bir ürünü üretirken, pazarlarken ve tüketirken hijyenine çok önem vermeliyiz. Hijyene ve muhafaza koşullarına  gereken önemi veremezsek bozulma sonucu hem üreticimiz hem  tüketicilerimiz büyük sıkıntılar yaşayacaktır. Bizler bu sıkıntıları gördük ve bunların yaşanmaması adına sizleri buraya davet ettik. Bildiğiniz üzere 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği üretimden sofraya gıda güvenliğini sağlama yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığına verilmiştir. Bizler de kontrol görevlilerimiz vasıtasıyla başta risk esaslı olmak üzere, Alo Gıda 174 Şikayet hattımıza gelen şikayetler üzerine de  denetimler yaparak halkımızın güvenli gıdaya ulaşımını temin etmeye çalışıyoruz” dedi.

 

GÖREVLİLERİMİZİN SİZLERE YAPTIKLARI TAVSİYELERE UYMANIZ GEREKİR

 

Son zamanlarda gıda kaynaklı zehirlenme vakalarının artması sonucu bu eğitimlerin öneminin daha fazla ortaya çıktığını kaydeden Sarıkoca; “Bugün de gördüğümüz üzere güzel bir katılımla salonu doldurdunuz, sizlerden önemli ricamız biraz sonra yapılacak sunumda değinilecek en sık yapılan hatalar ve mikrobiyal bulaşma sonucu gıdalarda oluşan bozulmalara karşı alınacak önlemler anlatılacaktır. Sizlerden ricamız, başta kanatlı etinin saklama koşulları olmak üzere tüketici talebi doğrultusunda yapılan parçalama işleminde bulaşmayı en aza indirecek önlemleri almanızdır. Tabi ki bunları,  işyerinizde gıda ve personel hijyeninin bütün  kurallarını layıkıyla uygulayarak sağlamaktasınız. Denetimler, risk esası başta olmak üzere yoğun bir şekilde yapılmakta olup, yapılan resmi kontroller sırasında uzmanlarımızın ve kontrol görevlilerimizin sizlere yaptıkları tavsiyelere uymanız gerekmektedir. Uymadığınız taktirde 5996 sayı Kanun gereği yasal işlemler yapılacaktır.

 

TÜKETİME SUNAN GIDA İŞLETMECİLERİNİ EĞİTECEĞİZ

 

Sarıkoca; “Kanatlı ürününde soğuk zincirin kırılmaması kadar izlenebilirliğinin de açıkta dökme olarak satılarak kırılmaması büyük önem arz etmektedir. Yapılacak eğitim ile biz kanatlı eti satıcıları ile toplu tüketime sunan gıda işletmecilerini eğiteceğiz. Sizler de almış olduğunuz eğitimi ürün satarken ve sunarken tüketicimize vermek zorundasınız. Aksi halde gıda zehirlenmelerinin önüne geçmemiz daha da zorlaşacaktır. Katılımlarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür eder, sağlıklı üretim ve bereketli kazançlar dilerim." dedi. Açılış konuşmasının ardından bilgilendirme sunusu yapıldı. Toplantı katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla son buldu.

 

Haber: Mayil SEYMEN


0282 726 91 91
0282 747 65 10