Yüceer üreticilerin sıkıntılarını meclise taşıdı

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, üreticilerin sıkıntılarını ve üretimde yaşanan verim düşüklüğünü meclis gündemine taşıdı.  TBMM başkanlığına verdiği araştırma

Tekirdağ 19.12.2018 15:05:00 0
Yüceer üreticilerin sıkıntılarını meclise taşıdı

Tarım Kanununun 21’inci maddesinde yazılı olan Tarımsal destekleme programlarının finansmanı için bütçeden ayrılacak kaynağın gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamayacağını anımsatan  Yüceer, “Bu maddeye rağmen, son 12 yılda desteklemeler için harcanması gereken 170 milyar TL harcanmadı.  Verilen destekler sadece 117 milyar TL” dedi.  2018 yılında Ay çiçeği üreticisine dekar başına 19 TL mazot ve 4 TL gübre olmak üzere 23 TL’lik destekleme ödemesi yapıldığını kaydeden Yüceer, günümüz piyasa şartlarında mazot ve gübre fiyatlarının yüzde yüze yakın oranda arttığını bu desteklemelerin yetersiz olduğunu ifade etti.

 

BUNA SEBEP OLAN ETKENLER ARAŞTIRILSIN

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı yağlık ayçiçeği prim desteklemesini 3 yıldır arttırmadığı ifade eden Yüceer; Üreticiler için önemli bir kurum olan birliklerin alım yapmadı. Birlikler alımlarını azaltmasın, kendini güvende hissetmeyen, çiftçilerin geçimlerini idame ettirmelerini daha da güçleştirdi. 2002 yılında üretilen toplam ayçiçeğinin yüzde 48’inİN alımı birlikler tarafından yapıldı. Bu oran 2017-18 döneminde yüzde 21’e düştü. Buna sebep olan etkenler araştırılsın” dedi.  

 

ARGE ÇALIŞMALARI YAPILMALI

 

Yüceer, önergesinde ayrıca çiftçilerin iklim değişikliğinden zarar görmeye başladığını ve bu durumun üretimi olumsuz etkilediğini ifade ederek, Türkiye’nin dünyada ay çiçeği tohumu ithalatında ilk sırada yer aldığını, tohumluklar ile ilgili ARGE çalışmaları yapılarak kaynaklarımızı daha etkin kullanabileceğini kaydetti.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10