Türkan Bebek Ergene'de anıldı

Ergene Yeşiltepe Mahallesi'nde bulunan Türkan Bebek Parkı'nda zulüm döneminde çekilen tüm acıların sembolü olan Türkan Bebeğin vefatının 34. yıldönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Ergene 31.12.2018 15:13:00 0
Türkan Bebek Ergene

Anma programına Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Ergene Belediye Başkan Yardımcısı Ayça Albayraktar, Ergene ve Çorlu Belediyesi Meclis Üyeleri, Ergene Bulgaristan Göçmen Derneği ile diğer göçmen dernekleri, mahalle muhtarları, STK’lar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

TÜRKAN BEBEĞİMİZİ RAHMETLE ANIYORUM

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda açılış konuşmasını yapan  Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel; “Vefatının 34. yılında henüz 1,5 yaşındayken katledilen Türkan bebeğimizi rahmetle anıyorum. 1984’te Bulgaristan’da yapılan ad değiştirme zorbalığı sırasında ve sonrasında Belene kamplarında eziyetler çeken, vefat eden tüm soydaşlarımızı da rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

 

“ANILAR BİZLERİN TARİHLE OLAN BAĞLANTIMIZI SÜREKLİ CANLI TUTULMASINI SAĞLAR”

 

Ergene’de çok sayıda göçmen vatandaşın yaşadığını kaydeden Yüksel; “Her nereden gelmiş olursa olsun tüm vatandaşlarımız da bizim gözümüzde Ergenelidir ve çok değerlidir. Bizler doğumdan ölüme vatandaşımızın her zaman yanında olduk. Geçmişimizi yad etmek ve gelecek nesillere örnek teşkil etmek için 10 Ocak tarihinde açılışını gerçekleştirdiğimiz Velimeşe Spor Tesislerine Naim Süleymanoğlu’nun adını vererek anısının ölümsüzleştirilmesi sağladık. Yine her yıl düzenlediğimiz geleneksel yağlı güreşlerimize de Kızılcıklı Mahmut Pehlivan adını vererek kültürel zenginliğimiz ve gurur kaynağımız olan atalarımızı yad etme fırsatı bulduk. Geçtiğimiz sene bu günlerde Türkan Bebek Parkının açılışını birlikte gerçekleştirmiştik. Bugün de anlamlı bir program için burada toplandık. Anılar bizlerin tarihle olan bağlantımızın kaybolmamasını ve sürekli canlı tutulmasını sağlar. Türkan bebeğimizin aziz hatırası da hep bizle yaşamaya devam edecektir. Bir daha bu tip acıların yaşanmamasını diliyorum. Bunun için gelecekte geçmişte olduğundan daha çok birbirimize kenetlenmeli ve özgürlüğün kıymetini bilmeliyiz” dedi.

 

“ZULÜM İLE ABAD OLANIN AKIBETİ BERBAT OLUR”

 

 Anadolu’dan Balkanlara, Akdeniz’den Karadeniz’e, tüm vatandaşların kültürel değerlerini Ergene’de yaşatabilmesi için dört buçuk senedir hemşeri dernekleri ile hep yakın ilişkiler içinde olduklarını kaydeden Yüksel; “Memleketi neresi olursa olsun her cenahtan vatandaşlarımızı kucaklayarak “Ergeneli” kimliğinde birleştik. “Zulüm ile abad olanın akıbeti berbat olur” sözünü bir kez daha hatırlatarak başta Türkan bebek olmak üzere Bulgaristan’da 1984 olaylarında hayatını kaybeden tüm soydaşlarımızı, vatanı uğruna şehit olan Mehmetçiklerimizi rahmetle anıyorum, gazilerimize de minnet ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

GELECEK NESİLLERE TÜRKAN BEBEĞİ ANLATMAMIZ LAZIM

 

Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, “Türk milleti her zaman mazlumlara kucak açmış büyük bir millettir. Yaşadığımız coğrafyada yüz yıldır, iki yüz yıldır görüyoruz etrafımızda gerek savaşlardan gerekse çeşitli eziyetlerden hep mazlumlara kucak açtık, sizlerde 1930’larda, 40’larda, 50’lelerde belki onun daha öncesinde Balkan savaşlarıyla çeşitli zulümlere uğradınız ama bunların en yoğununu da 1980 sonrasında yaşadınız. Bunun bir nişanesi olarak 1984 yılında annesinin kucağında 18 aylık Türkan bebeğimiz katledildi. Bu noktadan ötürü hepinizin hüzünlü olduğunu düşünüyorum. Türkan bebeğimiz burada bir anıt, bu anıtın burada yapılması bence çok anlamlı olmuş. Gelecek nesillere Türkan bebeği anlatmamız lazım, Türkan bebek bir defa oldu, bundan sonra olmayacak mı? Tekrar olabilir o yüzden hepimiz akıllı ve bilinçli olmamız lazım. Ben ilçemizde bütün derneklerin bir araya gelmesini, bütün halkımızın bir araya gelmesini bugün dolayısıyla çok önemsedim, bunu burada yaşamaktan dolayı da gerçekten gururluyum hepinize sağ olun diyorum” dedi.

 

İKRAMDA BULUNULDU

 

Türkan bebeği anma programı şiirlerin okunmasının ardından Ergene Belediyesi tarafından konuklara pilav ve ayran ikramında bulunulmasıyla son buldu.

 

Haber: Melek ELMA


0282 726 91 91
0282 747 65 10