"Eğitim vizyonumuza sahip çıkmalıyız"

Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde 2023 Eğitim Vizyonu Çalıştayı düzenlendi. Eğitim vizyonlarının odak noktasÄ?

Çerkezköy 3.01.2019 16:12:00 0

Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde bugün saat 08:30’ düzenlenen çalıştaya; Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş,  şube müdürleri Mehmet Fatih Kocabaş, Yılmaz Oğur, Yusuf Hayri, okul müdürleri, müdür yardımcıları, öğretmenler katılım gösterdi. 

 

“253 YENİ DERSLİK 2019 YILINDA SİSTEME KATILACAK”

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan çalıştayda açılış konuşmasını yapan Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, “Değerler eğitimi vizyon belgemiz eğitimi tamamen ahlak telakkiyesine oturtan anlayışta. Tekirdağ projesi okulları kurumları fiziki şartların iyileştirilmesi yine vizyonun temelinde var. Özel eğitim güçlü eğitim projesi, özel eğitim gereksinimi olan tüm çocukların kendini özel hissetmesi vizyonu var.  Tekirdağ eba kullanımı artırması projesi, Çerkezköy dynet kullanıyor projesi, yurt dışı hareketlilik projeleri var.  Yine biz 2 yıldan bu yana 4 okulumuz yaklaşık 190 bin artı 120 bin euro toplam 310 bin euro destekle Avrupa birliği ülkelerine erasmus projeleri ile ortak staj yapıyor.  Mesleki eğitim sektör iş birliği daha iki hafta önce hem Veliköy OSB hem Çerkezköy OSB ile birlikte mesleki eğitim sektör iş birliği toplantıları da bakanlık düzeyinde de bu ilçede bu ilde birlikte yaptık. Demek ki biz bu konuda hazırız daha çok çalışmamız gerekiyor. Çünkü gelişen Türkiye’yi hayal ettiğimizde kaybedecek,  bir vaktimiz kaybedecek bir gencimizin de olmadığını biliyoruz. 2023 vizyonu çocuklarımızın hayallerini hayata çeviren, onların merkezi olan öğretmeni dedik.  Mesela dil eğitiminde bile ikinci  dördüncü sınıfı ayrı , 4-8 sınıfı ayrı, 8-12 ayrı  farklı bireysel öğrenme yetenekleri  göz önüne alınarak bir anlayış getirmiş.  Sosyal bilimler lisesine ayrı, turizm lisesine ayrı, meslek lisesine ayrı İngilizce ön gören bir anlayışla 2023’e bakan bir vizyon. Peki bu vizyona yolculuk yaparken sorunlarımız var mı tabi ki var. Bizim Çerkezköy olarak şöyle bir sorunumuz var; bir fiziki kapasite sorunu yaşıyoruz. Akşam baktığımda 236 tane yeni derslik katılmış sisteme. 236 tane kullanılan yeni derslik 2 yılda, 253 tanede yeni derslik 2019 yılında sisteme katılacak. Ancak 2 yılda 32 bin olan öğrenci sayısı bugün 37 bin 279 oldu. Yani biz 180 dersliği nakil almışız. 2 yılda sadece eylül ayından bu yana 980 öğrenci nakil almışız ilçemize. Bunun için devam eden yatırımlarımız biten inşaatlarımız, başlayacak olan inşalarımız var” dedi.  

 

“EĞİTİM VİZYONLARININ EN ÖNEMLİ KAYNAĞI İNSAN MERKEZLİ OLMASI”

 

Gümüş’ün ardından konuşan Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, “Bugün önemli bir konu başlığını istişare etmek üzere çalıştay için toplanmış bulunuyoruz. Zira 2023 eğitim vizyonu bakanlığımızın yeni hazırlanmakta olan stratejik planda da ana unsuru teşkil etmekte ve stratejik plan eğitim vizyonu çerçevesinde yeniden yapılandırılmakta” dedi.  Eğitim vizyonlarının en önemli kaynağının, odak noktasının insan merkezli olması ve eğitimi 4 başlık içerisinde bu odaklı olarak ele alması olduğunu kaydeden Ulusan; “Öğrenci, öğretmen, veli ve okul 4 sac ayağı içerisinde insanın ontolojik ve psikolojik temelleri çerçevesinde bir öğrenme yolculuğu olarak nitelendirilmesi ve bu öğrenme yolculuğunda da ana aktör, ana unsur öğretmen arkadaşlarımızın öğrenciye bilgiden çok görgüye dayalı eğitim anlayışıyla onları hem içerisinde bulunduğu çağın hem de gelecekte gerekli olacağı düşünülen beceriler doğrultusunda eğitmeleri çerçevesinde şekillenen bir vizyon anlayışı. Tabii bu eğitim vizyonumuza hep beraber sahip çıktığımız ölçüde, hep beraber anladığımız, anlatabildiğimiz ve uyguladığımız ölçekte hayata geçirebileceğiz” dedi.

 

“TEKİRDAĞ İLİMİZDE 11 BİN ÖĞRETMEN ARKADAŞIMIZ VAR”

 

Ulusan; “  11 ilçemizde benzer çalıştaylarda bu ele alınan konu başlıklarını tüm ilçe milli eğitim müdürü arkadaşlarımızın da katılacağı çalıştayda bir il raporu haline dönüştürüp sonrasında da inşallah bakanlığımıza sunmayı ümit ediyoruz. Tabii bizler için sevindirici husus 2023 eğitim vizyonu içerisinde ele alınmış başlıklarla uyumlu ilimizde projeleri hayata geçiriyor olmuş olmak, bunları sahada uyguluyor olmuş olmak. Ama vizyonun bütününe baktığımızda almamız gereken oldukça fazla sayıda işimiz de mevcut. Bunları da inşallah hep beraber öğretmen arkadaşlarımızın, sizlerin desteğiyle hem uygulanmakta olan hem de vizyon çerçevesinde yeni hazırlayacağımız çalışmalarla hayata geçirme çabası içerisinde olacağız. Tabii gerek eğitim vizyonu gerek bizim ilimizde uyguladığımız projeler bunların hepsi sizlerin sahip çıktığı ölçüde sahada vücut bulacaktır. Sizler sahiplendiğiniz ölçekte bunlar sahada vücut bulacaktır. Bu anlamda öğretmen arkadaşlarımızın vizyon belgesini özümsemesini, iyi derecede okumalarını ve söylediğim gibi iştirak anlamında katılım göstermelerini önemsiyoruz. Gerek projelerimizi gerek vizyon belgemizi gerekse yapmış olduğumuz ve yapacağımız tüm çalışmalarda ortak akılla hareket ederek  hep beraber benimsenecek ve sahada uygulanacak çalışmaları yapma gayreti içerisindeyiz. Bu anlamda da bir öğrenme ekosistemi oluşturma gayreti içerisindeyiz. Yani Tekirdağ ilimizde 11 bin öğretmen arkadaşımız var.  Bu 11 bin aydın insanımız ülkü ve fikir birliği yaptığında eğitimde geleceğimiz noktayı hayal birle edemeyeceğimizi düşünüyorum. Ama burada en önemli husus hepimizin hep beraber öğreneceği bir öğrenme ekosistemi oluşturabiliyor olmamız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Ulusan; “Biz tüm arkadaşlarımızdan ne kendi adımıza, ne başkalarının adına hiçbir talepte bulunmuyoruz. Hep beraber memleketimiz için, memleketimizin geleceği olan çocuklarımız için sizlerden bir şeyler istiyoruz. Bu uygulamayı bugün burada ilk olarak başlatmamıza vesile olan ve biraz önce bahsettiğim hususlarda Çerkezköy ilçemizin Tekirdağ ilimiz üzerinde oldukça fazla bir enerjiye ihtiyaç duyduğu bir gerçekti. Bu anlamda özellikle fiziki alt yapının ciddi anlamda iyileştirilmesi gerekiyordu ve devam eden nüfus artışı ile birlikte artık bir kriz noktasına gelmişti. Ama gerek fiziki alt yapının iyileştirilmesi dersliklerin kazandırılması, gerekse akademik başarıların arttırılması bize gösteren ilçe müdürümüze teşekkür ediyorum. Ve tüm bu çalışmalarda bir eğitim neferi olarak yanımızda yer alan Sayın Kaymakamımız Atilla Selami Abban’a teşekkür ediyorum” dedi.

 

“ÇERKEZKÖY’ÜN EĞİTİM İLE İLGİLİ SORUNLARINI ÇÖZMEYE ÇALIŞTIK”

 

Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban daBu Çerkezköy’ün soğuk sabahının ilk saatlerinde bugün 2023 Eğitim Vizyon Çalıştayı’nda sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duymaktayım. Öncelikle bu çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bugün ayrıcalıkla okullarımızın güvenliği ile ilgili toplantıyı da birlikte yapmış bulunacağız. Zaten biliyorsunuz her ay toplanıyoruz. Bizlere emanet edilen çocuklarımızın ve gençlerimizin huzurlu, güvenli ve başarılı bir eğitim ve öğretim sezonu geçirmesi ile ilgili tüm tedbirleri aldık. Ama yine de ilave bir görüşünüz olabilir, tedbirlerde aksaklık, eksiklik, koordine gerektiren bir konu olabilir bunlara her zaman bizlere iletebilirsiniz her zaman. Toplantılar da değil tabii. Bir telefon kadar da yakınız. Her zamn da İlçe Milli Eğitim Müdürümüze gelerek görüşlerinizi ve sorunlarınızı iletebilirsiniz. Yaklaşık 2 yıldır İlçe Milli Eğitim Müdürüyle beraber bence ihmal edilen Çerkezköy’ün eğitim ile ilgili sorunlarını çözmeye çalıştık. İhmal derken kimseyi suçlamak istemiyorum ancak okul ve derslik olarak çok yetersiz durumdaydık. Adeta bazı bölgelerde ikili değil üçlü eğitime gitme zorunluluğu doğmuştu. Özellikle Kızılpınar’da. Bu ne demek sabahçı öğlenci, akşamcı öğlenci demektir. Bu tabi ki kabul edilemezdi. 2 yıla yakın bir süre içinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü gece gündüz demeden okul ve derslik sayılarının arttırılması ile ilgili çalıştık. Devlet vatandaş işbirliğini en üst düzeyde gerçekleştirdik. Sadece hayırsever değil bunun yanında yaklaşık 13-14 okulu da yatırım programına aldık. Tabi ki bunlar tek başınızı yapabileceğiniz işler değil bir koordinasyon gerektiren işler. Ben gece gündüz demeden çalışan Milli Eğitim Müdürü ekibine, Belediye Başkanımıza, Milletvekilimize, İl Milli Eğitim Müdürümüze huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Tabi sadece fiziki olarak okullarımız ilavelerde yeterli hale getirmeye çalışmadık. Onların iyileşmesi ve eğitim öğretimin kalitesinin yükseltilmesi için oldukça çaba sarf ettik” şeklinde konuştu.          

 

ÇEŞİTLİ KONULARDA KONFERANS VERİLDİ

 

Abban’ın konuşmasının ardından 75. Yıl Ortaokulu Müdür Yardımcısı Yavuz Selim Baydemir Vizyon felsefesi konulu konferans vermesinin ardından Çerkezköy Müjgan - Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Mustafa Sevinç temel politikamız özel eğitim konusu hakkında katılımcıları bilgilendirdi.  Çerkezköy Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Zeliha Doğanakçe ve Çerkezköy Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Eda Çetin’in ölçme ve değerlendirme rehberlik ve psikolojik danışmanlık özel yetenek konularında bilgi vermesinin ardından Kızılpınar Anadolu Lisesi Müdürü Deyyap Aslan yabancı dil eğitimi konusunda bilgilendirme yaparken, Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Tülay Sarıkaya öğrenme süreçlerinde dijital içerik ve beceri destekli dönüşüm konulu konferans verdi. Deniz Bulut’un erken çocukluk konulu bilgilendirmesini yapmasının ardından Fevzipaşa İlkokulu Müdürü Hakan Asma temel eğitim konusunda bilgi verdi.  Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi Müdürü Fahrettin Karaman’ın ortaöğretim hakkında bilgi vermesinin ardından Eğitimci Talat Mutlu fen ve sosyal bilimler liseleri hakkında bilgi verirken, Çerkezköy Çözüm Akademi Okulları Ortaokul-Lise Müdürü  Yasin Tektaş özel öğretim konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Çerkezköy İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Yavuz Kara ve  Enesler Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü İsa Çetin’in imam hatip ortaokullar ve liseler hakkında bilgi vermesinin ardından Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Kıroğlu mesleki ve teknik eğitim konusunda bilgi verirken, Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Necmi Akman hayat boyu öğrenme konusu hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Fatih Kocabaş’ın insan kaynaklarının geliştirilmesi ve yönetimi hakkında bilgi vermesinin ardından Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yusuf Hayri teftiş ve kurumsal rehberlik hizmetleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Çalıştay değerlendirme ve öneriler kısmının tamamlanmasıyla son buldu.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10