"İkitelli OSB Çerkezköy'e gelmeyecek"

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda basın mensuplarının sorul

Çerkezköy 15.01.2019 17:26:00 0

Bugün saat 13.00’de Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıya ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Kurumsal İletişim Müdürü Gökhan İnce ve basın mensupları katıldı.

 

“77 BİN ÇALIŞAN ÜRETİME KATKI SUNMAKTADIR”

 

10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutlayan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, basın mensuplarına çalışmalarında başarılar diledi. ÇOSB olarak yaptıkları ve yapacakları çalışmalar hakkında bilgi veren Sözdinler“ ÇOSB milyarlarca dolarlık üretim ve ihracat yapan, Türkiye’nin en başarılı şirketlerinin bulunduğu seçkin bir üretim üssüdür. Bölgemiz, bünyesindeki 41’i uluslararası yatırımcı olmak üzere 252 fabrikada yaklaşık 77 bin çalışanıyla üretime katkı sunmaktadır. Bu istihdam sayıları her geçen gün artmaktadır. ÇOSB, yakın tarihe kadar tekstil alanında daha çok bilinmesine rağmen; kimya, plastik, lastik, kauçuk, elektrik-elektronik, gıda ve özellikle son yıllarda ilaç sektöründe ciddi sayıda işletmenin yer aldığı karma bir organize sanayi bölgesi haline gelmiştir. ÇOSB, sanayicisinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek, eğitimli ve tecrübeli personeli, tüm hizmetlerin tek durak ofis mantığı ile karşılandığı modern ofisleri, insana ve doğaya saygıyı ilke edinmiş profesyonel yönetim kadrosu ile hizmet ediyor. Trakya’nın en iyi altyapısına sahip itfaiye teşkilatımız, geniş araç parkımız ile alt yapı ve üst yapı hizmetlerimiz ile kurulum ve gelişme aşamasındaki pek çok organize sanayi bölgesine örnek oluyoruz. Avrupa ülkelerine yakınlığımız ihracatta firmalarımıza ekstra imkanlar sunmaktadır. Geniş bir kara, hava, deniz, demiryolu ulaşım ve lojistik imkanlarına sahibiz. İstanbul'a yakınlığımız ve geniş ulaşım olanaklarımızla İstanbul sanayisinin gelişme hinterlandı içindeyiz” açıklamasında bulundu.

 

“YÜKSEKOKUL KAZANDIRMAK İSTİYORUZ”

 

Sanayiciler olarak bölgenin gelişmesine katkı sağlayacak her çalışmanın içerisinde olduklarını kaydeden Sözdinler“ Her yıl bölgemizden onlarca firmanın Türkiye’nin en büyük firmalarının içerisinde yer alması bölge olarak gücümüzü göstermektedir. Biz tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli bir şekilde çalışmayı ilke edindik. Bugüne kadar bu yönde çalıştık, bundan sonra da aynı şekilde çalışacağız.Bunların yanı sıra ÇOSB olarak yaptığımız işlemlerimizde en çok önem verdiğimiz insan hayatının ve çevrenin korunması prensibini bundan sonra da birincil önceliğimiz olarak tutmaya devam edeceğiz. Yer altı su rezervlerinin korunması amacıyla baraj kurma projemiz var. DSİ’den projesi çıktı. Bedeli ÇOSB tarafından karşılanacak. Kamulaştırmayı tamamladıktan sonra barajın temelini atacağız. ÇOSB’deki firmaların su ihtiyacını bu barajdan karşılayacağız. Bölgemizde bir Enstitü veya ÇOSB Meslek Yüksek Okulu’nu kurmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız ve hazırlıklarımız var. Bunların yanı sıra, tüm sanayicilerimizin verilerini güvenle depolayabileceği bir Datacenter projemiz var. Bunların yanı sıra sosyal sorumluluk uygulamalarımız var. Kapaklı ilçemizde 500 kişilik spor salonu var inşaatı bitmek üzere. Çerkezköy ilçemizde 32 derslikli ortaokul inşaatımızın da çalışmaları devam ediyor. Kapaklı’da 100 yataklı hastane ile ilgili de çalışmalarımız sürüyor” açıklamasında bulundu.

 

“KAMERALARLA İZLİYORUZ”

 

Sözdinler“ Ayrıca, ÇOSB 2018-2022 Stratejik Planı hazırlandı. ÇOSB açısından, kurumsallaşmanın bir gereği olarak, kaynakların etkin ve doğru kullanılması yanında, bölgesel ihtiyaçları doğru tespit ederek örnek ve öncü bir OSB olma yönünde bu stratejik planı hazırladık. Hazırlanan bu Stratejik Planımız 2022 yılında tekrar güncellenecektir. Çerkezköy OSB’yi farklı kılan ve ÇOSB yönetiminin farkındalık yaratan adımlardan diğerleri ise SCADA ve KameraTakip Merkezi,ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ile Atıksu Online Takip Sistemi kurulumudur. Faaliyette bulunan; SCADA sistemiyle, bünyemizdeki katılımcılara önemli bir hizmet sunmaktayız. SCADA sistemiyle katılımcılarımıza ait elektrik, doğalgaz, kullanma suyu ve atık su sayaçları Bölgemiz yetkilileri, katılımcılarımız ve resmi kurumlar tarafından uzaktan okunarak takip ediliyor. Kayıp-kaçak takibi ve analizi, elektrik dağıtım sisteminin uzaktan kontrolü, enerji kalitesi ve arz güvenliği analizi, su terfi ve kuyuları otomasyon sistemi ile enerji verimliliğinin takibi sistem üzerinden yapılabiliyor. Ayrıca proje kapsamında çekilen fiberoptik hatlar üzerinden tüm katılımcılarımızın fiber hizmetlerini alması sağlanıyor. SCADA sistemiyle bağlantılı şekilde kurulan IP tabanlı güvenlik kamerası yatırımımızla 1.250 hektarlık ÇOSB’de 7 gün 24 saat, 356 adet kamerayla denetim yapıyoruz.Bu sistemle birlikte kurmayı planladığımız ve altyapı çalışmalarına başladığımız Atıksu Online Takip Sistemiyle, atıksuların kontrol işlemi 24 saat ve otomatik olarak yapılacak” dedi.

 

IŞIK TUTTU

 

ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi (EYS) ile ilgili de belge alımı çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Sözdinler“ ÇOSB Bölge Müdürlüğü bünyesinde enerji tüketiminin izlenmesi, mevcut cihaz ve ekipmanların kontrol altında tutulması, verimliliğin artırılması ve enerji bilincinin yükseltilmesinin hedeflendiği bu çalışma ile ÇOSB’nin örnek ve öncü bir OSB olması yönünde yeni bir adım atılmış oldu. Ülkemizin en büyük OSB’lerinden biri olan ÇOSB’de enerji kaynaklarının etkin kullanımı ve enerjinin kullanımının sistemli olarak takip edilmesinin bu çalışma ile daha üst bir düzeye taşınacağına inanıyoruz. Son olarak size kısa süre önce tamamladığımız Kasım-Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirilen “Kurumsal İtibar Araştırması-2018 Çalışması” sonuçlarını içeren özet rapora ilişkin olarak şunları söyleyebilirim: Bu araştırma; çalışanlar, bölge firmaları yetkilileri, tedarikçiler, STK temsilcileri, yerel basın temsilcileri, kamu kuruluşları vb. paydaşlarımız arasında yapıldı. Sonuç olarak %88’lik bir beğeni düzeyi düzeyine eriştiğimiz tespit edildi. Bu da ÇOSB Yönetimi olarak bizlere gurur verdi, önümüzdeki dönemde yapacağımız çalışmalar konusunda da ışık tuttu” dedi.

 

“2019 YILI 2018’E GÖRE BİRAZ DAHA SERT GEÇECEK”

 

Sözdinler, yemeğin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ekonomik kriz ÇOSB’yi nasıl etkiliyor sorusuna cevap veren Sözdinler, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi olarak zaten yapılan ihracattan, kesilen enerji değerlerinden, Çerkezköy’deki ekonomik durumun nereye gittiğini az çok görebildiklerini ifade ederek, “Sektörel bazda bazı sektörlerimizde gerçekten bir yükselme, bazı sektörlerimizde de düşme var. Ama genel olarak baktığımızda geçen seneye nazaran bu sene artış var. ÇOSB’nin iyi bir durumda olduğunu gösteriyor” dedi. Dövizin aşırı yükselmesinin, ekonomiyi çok olumsuz yönde etkilediğini belirten Sözdinler, “Ekonomi dengeleniyor. Ama 2019 yılı 2018’e göre biraz daha sert geçecek. Çünkü dünya ekonomisinde bir daralma olacak. Bunun başlıca sebeplerinden biri de Amerika’nın güttüğü politikalar. Türkiye’ye uyguladığı bazı yaptırımlar, uyguladığı ek vergiler. Ama Türkiye bunların karşısında da kendi direncini gösterdi. Amerika’nın uyguladığı politikalara rağmen Türkiye demir çelik ihracatında artış yaşadı. Pazarlarımızı genişlettik. Bizim Türkiye olarak şuanda ihracat yapmadığımız dünyanın hiçbir yerinde ülke kalmadı neredeyse. Ben 2019 zor geçecek ama inşallah biz sanayiciler olarak bunun altında alnımızın akıyla kalkacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.  

 

“BUNLARIN BAŞINDA DA BEYAZ EŞYA GELİYOR”

 

Sözdinler, ‘Çerkezköy’de son dönemdeki işçi çıkarmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusu üzerine bazı sektörlerde daralma olduğunu ifade ederek, “Bunların başında da beyaz eşya geliyor. Bizim buradaki üreticilerimizin ürettiğinin yarısı ihracat, yarısı da iç pazara gidiyor. İç pazarda yüzde 30 daralma olunca mecburen işçi çıkarmak zorunda kaldılar. Ama çok büyük bir şansımız oldu. Yanına bir firmamız daha açıldı. Oradan çıkan 700 tane elemanın neredeyse hepsi orada istihdam edildi. Çerkezköy, Kapaklı olarak bakarsak bizdeki işsizlik oranları Türkiye ortalamasının çok çok altında. Türkiye’de işsizlik yüzde 12’lerde iken bizde yüzde 4’ü geçmiyor. Bizde işçi bulamama sorunları çok fazla.Kalifiye elemandan vazgeçtik. Normal işçi bile bulamıyorlar. Bu da demek ki işsizlik Çerkezköy’de çok yüksek oranlarda değil” ifadelerini kullandı.

 

“252 FABRİKA, 77 BİN TANE DE ÇALIŞANIMIZ BULUNMAKTADIR”

 

‘Son asgari ücretin artmasının işvereni nasıl etkileyecek?’ sorusunu da cevaplayan Sözdinler, “Asgari ücretin yüzde 26 seviyelerinde artması direkt maliyetleri etkiliyor. Fakat asgari ücret artışını olumlu karşılıyorum.  2018 yılında 3.4 milyar dolar civarında bir ihracatımız var. Üretimin ihracata yönelik olması büyük bir avantaj. OSB genelinde 252 fabrika, 77 bin tane de çalışanımız bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“75 YATAK OLARAK PLANLADIK, 100 YATAĞA KADAR ÇIKARDIK”

 

Çerkezköy’e gelmesi planlanan İkitelli OSB ile ilgili soruya da cevap veren Sözdinler, “İkitelli OSB’nin Çerkezköy’e gelmeyeceğini ifade etti. İkitelli OSB’nin buraya gelmesine şiddetle itiraz ettiklerini dile getiren Sözdinler, “Biz burada eleman açısından sıkıntı çekiyoruz. Her yıl zaten yüzde 10 gibi ciddi bir göç alan bir bölgenin içerisindeyiz. İkitelli bölgesin buraya gelirse bu göçün altından kalkamayız, yerel yönetimler de zorlanır. Daha uygun bir bölgeye taşınacak” sözlerine yer verdi.  ÇOSB tarafından Kapaklı’ya yapılacak olan hastanenin sorulması üzerine de konuşan Eyüp Sözdinler “2 yıllık bu konuda vermediğim emek kalmadı. Yeri hallettik. Bürokratik engellerle karşı karşıyayız. 75 yatak olarak planladık, sonra 100 yatağa kadar çıkardık. Allah kısmet ederse birkaç ay içerisinde protokolünü imzalayıp ihaleye çıkacağız” dedi.

 

“ALTYAPIYI ÇOK İYİ BİLMEK LAZIM”

 

Dereye bırakılan atık suların tamamen kendi organizelerinin dışında bırakılan atıklar olduğunu da kaydeden Sözdinler, “Bizim organize sanayi bölgesinde kesinlikle hiçbir atık dereye akamaz. Bizim zaten bir altyapımız var ve bu alt yapı arıtmamıza bağlı. Koku ile ilgili İl Çevre Müdürlüğü ve Valilik ile ortak çalışmalarımız bulunmaktadır. Biz 2 senedir bu bölgede filtresiz hiçbir işletmeye müsaade etmiyoruz. Ama ancak kurulmuş bazı fabrikalar var. Bunlara da baca filtresi kurulması yönünde bizim yaptırımımız yok. İl Çevre Komisyonunda bir karar alındı. Aralık ayı sonuna kadar herkes filtresini tamamlamış olacak dendi. Ama ne hikmetse buna itiraz edildi. Filtrelerin yetişemeyeceği belirtilerek uzatılması istendi. 20’den fazla fabrikanın filtre sistemlerini yaptırdık. Ama bizim dışımızda olanlara bir şey yapamıyoruz.  Her yıl düzenli olarak hava ölçümleri yaptırıyoruz. Aldığımız değerleri İl Çevre Müdürlüğü ile paylaşıyoruz. Derelerin birinin üzerine kamera kurduk. Gece de çekim yapabilen ve rengi ayırt edebilen kamera. Bizim bölgenin dışında, kenarında fabrikalar da var. Yakalamak çok zor. Altyapıyı çok iyi bilmek lazım” dedi. 

 

 

“27 MİLYON METREKÜPLERE KADAR DÜŞÜRDÜK”

 

Geçtiğimiz haftalarda, teknik nedenlerle iptal edilen termik santralin sorulması üzerine de konuşan Sözdinler “Bence buraya kurulması doğru değildi. İptal edilmesi iyi de oldu. Zaten bu kadar emisyon, hava kirliliği varken onun da yapılması doğru olmazdı” dedi. “250 işletmenin kaç tanesi yer altı sularından kuyu suyu kullanıyor ve bu kuyu sularının kaç tanesi denetime tutuluyor?” sorusuna da cevap veren Sözdinler “Şuanda 250 fabrikadan yer altı sularından yoğun olarak kuyu suyu kullanan 40 tane firmamız var. Hepsi de zaten tekstil firmasıdır. Devlet Su İşleri’nin bu bölgeye tahsil ettiği bir su miktarı bulunuyor. Devlet Su İşleri’nin bize tahsis ettiği yıllık olarak kullanılan su miktarı 30 milyon metreküptür. Biz son 12 yıl içerisinde bu kullanılan su miktarını 27 milyon metreküplere kadar düşürdük. Ama bu yer altı sularının kullanılması da yer altı su seviyelerini de devamlı düşürdü. Biz de bunun farkındayız ve artık kuyu sularından su çekmek yerine bir baraj projemiz yapmaktayız. 1-2 yıl içerisinde tamamen bitirip artık yağmur sularını değerlendirmeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu

 

Haber/Faik Onur KAYA-Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10