Plandan kaldırılsın, içimiz rahat etsin

Fevzipaşa Kurtlar Kıraathanesi'nde vatandaşlarla bir araya gelen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy-Kapaklı arasında Pınarça mevkiinde kurulması planlanan Termik Santral kabusundan Çerkezköy

Çerkezköy 1.02.2019 17:01:00 0
Plandan kaldırılsın, içimiz rahat etsin

10 Aralık 2016 tarihinde Çerkezköy’ün burunun dibinde Termik Santral yapılacağının ilan edildiğini kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “ Hali hazırda 300 bin nüfusun yaşadığı bölgemizin dibine termik santral yapılacağı açıklandı. Çerkezköy Belediyesi’nin ve vatandaşlarımızın yaklaşık 6 ay süren hukuk mücadelesi sonucu Danıştay yürütmeyi durdurma kararı aldı. Tam Termik Santral belasından kurtulduk derken, Bakanlık yeni bir kararla Pınarça ve Bağlık Mahallesi’ni kapsayan alanda yeni bir Termik Santral Sahasını planlara işledi. Bu defa yeni bir mücadele başladı. 1,5 yıl boyunca vatandaşlarımızın bu konudaki hassasiyetlerini artırmaya çalıştık” dedi.

 

MÜCADELEMİZ HEP SÜRDÜ

 

Bu mücadele sırasında sivil toplum örgütlerinin ve başkanlarının bir kısmı hariç toplumun bütün kesiminin termik santrale karşı çıktığının altını çizen Akay “ Bu bir siyasi parti meselesi değil, bu Çerkezköy’ün sorunu diye kapı kapı insanlarımızla buluştuk. Toplantılar gerçekleştirdik. Biz bu toplantıları yaparken, Çerkezköy’ün sokaklarında termik santralin güzel bir şey olduğu, santralde kullanılacak kömürün akıllı kömür olduğu, hatta bu kömürden yapılan sabun, şampuan ve kremlerin ne kadar faydalı olduğu anlatmaya çalıştılar. Biz ise Çerkezköy’ün burnunun dibinde yapılacak olan termik santralin çocuklarımızı, geleceğimizi ve sağlığımızı perişan olacağını anlattık” diye konuştu.

 

AKILLI KÖMÜR DİYE REKLAM YAPTILAR

 

24 Haziran seçimleri döneminde Termik Santral meselesinin rafa konulduğunu ve seçimlerden sonra tekrar gündeme geldiğini kaydeden Akay “31 Mart 2019 seçimlerine 3 ay kala AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel bir açıklama yaptı. Teknik nedenlerden dolayı termik santralin yapılmasından vazgeçilmiştir dedi. Seçime 3 ay kala yapılan açıklama bu. Bu alan hala Bakanlık planlarında termik santral sahası olarak işli. ÇED sürecinin devam ettiği belirtildi. Termik Santral sahası hala planlarda işlidir. Planlardan çıkarılmadan termik santral meselesi bizim gündemimizde kalmaya devam edecektir. Böyle kısa açıklamalarda bu işler geçiştirilmemelidir. Kömürün enerjisi düşükmüş dediler. Biz 2 yıl boyunca buradaki kömürün kalorisinin düşük olduğunu söyledik. Buradaki kömür için akıllı kömür diye reklamlar yaptılar. Bu kömürün cüruf oranı yüzde 38’dir. Termik santral sahası planlardan çıkarılmadıkça bizim mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.   

 

SİYASİ KALKAN YAPTILAR

 

Çerkezköy’de bir ÇED Toplantısı yapıldığını ve bu toplantıya bir yerlerin kalkan edildiğini kaydeden Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Üzülerek ifade ediyorum ki siyasi ve ticari rant hesabı yapanlar Çerkezköy’e termik santral yapılsın dediler. Bazı STK’lar ÇED Toplantısına kalkan edildi. Vatandaşların o toplantıda düşüncelerini özgürce beyan etmeleri kısıtlandı” açıklamalarında bulundu.

 

“ENERJİSİNİN DÜŞÜK OLDUĞUNU SÖYLEDİK”

 

Termik santral açıklamasının kimseyi tatmin etmediğini kaydeden Akay “ Geçtiğimiz günlerde Çevre Bakanlığı ÇED sürecinin devam ettiğini söyledi. Daha sonra Milletvekili Mustafa Yel, Kömürün enerjisinin düşük olmasından dolayı yapılmayacağını kaydetmiş. Halen bakanlık ÇED sürecini götürüyor. Alan termik santral olarak işaretli ve bu da kafa karışıklığı yaratıyor. İki senedir meydanlarda kömürün enerjisinin düşük olduğunu söyledik. Ancak kendileri akıllı yerli milli kömür diye bangır bangır bağırdılar. Kömürün milli yerlisini anlarım ama biri bana bunun akıllı olduğunu söylesin dedim” dedi.

 

ŞÜPHELERİM BİR KAT DAHA ARTTI

 

Akay “ Seçim öncesi bu noktaya getirildiğine dair şüphelerim bir kat daha arttı. İki yıldır biz kömürün enerjisi düşük diye bağırırken, akıllı kömür diye bağıranlar bizim sesimize kulak vermediler. Şimdi ise teknik neden açıklamasının ardından enerjisi düşük diye açıklama yapıyorlar. Ortada bir muamma var. Seçim öncesi kafa karıştırma var. Planlardan kaldırılsın bizim de içimiz rahat etsin. Çerkezköy halkının yüzde 90’ı bu termik santrali istemiyorsa bizim görevimiz bu sesi güçlendirmektir. Termik santrali hiçbir zaman seçim malzemesi yapmadım. Akıllı milli kömür diye slogan atacaksınız başlık haline getireceksiniz teknik nedenlerden kömürün enerjisi düşük diyorsunuz. Bunu söylemek yeni mi aklınıza geldi” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10