Koçluk bakış açısı ile yöneticilik eğitimi verildi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen eğitimler kapsamında  koçluk bakış açısı ile yöneticilik eğitimi verildi. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda bug?

Çerkezköy 12.02.2019 19:40:00 0
Koçluk bakış açısı ile yöneticilik eğitimi verildi

Firma sahipleri ile üst düzey tüm yöneticilerine yönelik verilen eğitimde yöneticilik, Liderlik, Koçluk ve Mentorluk nedir? Benzerlikleri, ayrıldığı noktalar nelerdir ve ne kazandırırlar?,  koçvari yönetici olarak farkındalık elde etme, ego ve özgüven yönetimi,  Koçvari Yönetici olarak her kademede “Etkin İletişim ve İlişki Yönetimi” kurma, Koçvari Yönetici olarak “Makamsal güç mü, Kişisel güç mü”?,  Koçvari Yönetici olarak “Etkili İfade Yönetimi Becerileri”, Koçvari Yönetici olarak PRO AKTİF davranış ile sorunları önceden yok edebilme, Koçvari Yönetici olarak “Takım oluşturma, geliştirme ve değişim yönetimi”, Koçluk becerilerinin kurum içerisinde yayılımı ile Motivasyonun arttırılması, Aidiyet ve Biz Bilincinin oluşturulması konularında bilgi verildi.

 

KOÇ NEDİR?

 

 Ali Coşkun, koç kelimesinin farklı alanlarda kullanıldığını belirterek , “Her gün pek çok farklı eğitimden geçerek “yaşam koçu” sıfatı ile zorlu hayatlara dokunan insanların sayısı arttıkça koçluğun ne olduğu ve nasıl bir süreç olduğuna dair insanların kafası karışıyor. Koçluk bir tekniktir. Temelinde kişinin potansiyelini ortaya çıkartarak, ulaşmak istediği hedefe ulaşmasına hizmet eden bir enstrümandır.  İnsanlar, özellikle çalışma hayatında  ihtiyaç duydukları bilgi ve birikimi edinmesi için  tek başına yeterli bulmadıkları konularda bilgi sahibi olmaları için koç ihtiyacı duyar ve dolayısıyla bilgilerine böylece yeni ergumanlar ekler” dedi.

 

KOÇLAR NE YAPAR?

 

Coşkun koçların ne yaptığı konusunda da, “Çalışmaya, kafa yormaya, emek vermeye ve biraz da acı çekmeye hazır olanlar ancak bir koç ile çalışabilirler. Koç, işlevsel olmayan bir şeylerin bırakılması ve yeni bir şeylerin doğması sürecinde kişinin yanında olur. Koçluk, bir birlikte yaratma sürecidir. Koçluk, danışanın olduğu yerden gerçekten gitmek istediği yere en hayırlı şekilde gitmesine şahitlik etmektir. Koçluk, karşılıklı öğrenmedir. Koçluk, sempatik değil empatik bir süreçtir. Koçluk, danışanın kendi hazinesine ihtiyacı olduğu her defasında ulaşabilmek için yine kendi içindeki pusulaları nasıl kullanacağını öğrenmesidir. Koçluk süreci, danışan için bir öğrenme ve yeni bir uyumlanmadır” dedi.  

 

YÖNETİCİ NELER YAPAR?

 

Yöneticinin varlık nedeninin, bir toplumun ya da bir şirketin bir hedefe doğru yaptığı yolculuk olduğunu ifade eden Ali Coşkun,  “Yerinde duran, yol kat etmeyen bir topluluğun lidere ihtiyacı yoktur. Yöneticiler, mevcut düzeni sürdürmek, sorunlara düzen içinde çözüm bulmak için varken liderler, değişimi yönetmek için vardır. Yöneticinin önemli görevleri planlama, kontrol ve takip etme, değerlerin yayılımına öncülük etme, organize etme, gözlemleme, eğitim verme, bütçe ve maliyet yönetimini, ekip oluşturma, üretim verimliliği sağlama ve sürekliliği devam ettirme gibi daha pek çok görevi vardır. Yöneticilik planlama ile başlar. Plansız kesinlikle başarılı olamazsınız. Eğer tesadüfen başarıya ulaşmışsanız, bu ya şans veya fırsattır ve tekrarlanabilir olmaz. Bunu bir anlık heyecan gibi yaparsınız fakat hiçbir zaman başarının mimarı olan, belirli bir süre boyunca başarılı bir performansı yakalayamazsınız. Hedefinizin ne olduğunu düşünün. Sonra oraya ulaşmak için en iyi yolu bulun. Hangi kaynaklara sahipsiniz? Ne elde edebilirsiniz? Her elemanın şahsi güçlerini, zayıflıklarını ve diğer kaynakları karşılaştırın. Ekibiniz için planlama yapın. En kötü senaryoyu düşünün ve onun için de bir plan geliştirin. Farklı planlarınızı değerlendirin ve en iyi tahmininizle hangisinin işe yarayacağını ve işe yaramazsa ne yapacağınızı oluşturun. Ardından organize edin. Şimdi bir planınız var ve onu gerçekleştirmek zorundasınız. Grubunuzun önünde her şey hazır mı, yani doğru şey doğru zamanda grubunuza ulaşacak mı? Grubunuz plandaki görevini yapmak için hazır mı? Organizasyon akışı grubunuzun sunacakları için hazır mı ve ne zaman ulaşacak?, Elemanlarınız eğitimli mi? Motive olmuşlar mı? İhtiyaç duydukları donanıma sahipler mi? Doğru elemanlar doğru görevlerde mi ? Becerileri var mı? Kaynaklar mevcut mu? Motivasyonları var mı?, Planın işlemeye başlaması için ihtiyaç duyulan her şeyin hazır olması veya gerektiğinde hazır olabilmesi için tüm organizasyonu yapın. Herkesin genel başarıdaki rolünü ve bu rolün önemini anladığından emin olmak için bir kez daha kontrol edin. İnsanlara ne yapması gerektiğini anlatın. Sonra her çalışan becerisine göre departmanlara oturdun ve yaptıklarını sonra gözlemleyin. Yönetici her zaman olan biteni göremez ancak planlamasını yaparda doğru yerde doğru çalışanı oturtursa ya da iş verirse verim alır ve istenilen üretimde zamanında ve kalifiye olarak ortaya çıkar. Tabi bu arada çalışanları da motive etmek yöneticinin başlıca görevidir. Çalışma hayatında moral ve motivasyon çok önemlidir ve bu unutulmamalıdır” diye bilgiler verdi.

 

YÖNETİCİ KOÇ OLARAK HER ZAMAN ÇÖZÜM ODAKLI OLUNMALI

 

Ali Coşkun, Yönetici Koçların her zaman çözüm odaklı olmaları gerektiğini de belirterek, “Yönetici koç olarak görev yapan öncelikle sabırlı olmalı, zorluklara göğüs germeli hemen pes etmemeli, bazı konulara inandığı için ya da neden değer verdiğini unutmamalı, kendi devamlı yenilikler konusunda bilgi sahibi olmalı. Eğer bir yönetici yıllarca aynı yerde yöneticilik yapıyorsa kendi beklentilerinin tek doğru olduğunu ve başka bilgiye inanmadığına başlar bu yanlıştır. Yönetici her zaman kendini yenilemeli ve gerekli bilgi birikimine sahip ve çözüm odaklı olmalı. Bilgi ve birikimini yerine göre çalışanları ile paylaşmalı. Paylaşılan her bilgi üretimin daha sağlıklı olmasının yanı sıra çalışanların da moral ve motivasyonunu yüksek tutar” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10