28 Şubat "Sivil Savunma Günü" unutulmasın!

28 Şubat Türkiye Cumhuriyeti tarihinde post modern darbe girişimi günü olarak hafızalarda kalsa da bu gün esasında Sivil Savunma Günü. Ayrıca Milli Savunmanın önemli alanlarından biri olan 1 -7 Mart Deprem Haftas?

Tekirdağ 27.02.2019 13:59:00 0
28 Şubat

Bir çok yerde her ne kadar bu önemli gün rutin ve protokol gereği yapılan sıradan kutlamalarla geçip gitse de bu günün bilincinde olan kurumlar ve kuruluşlar bugünden itibaren bulundukları bölgelerde milli savunmayı anlatan etkinlikler düzenliyor. Yetkililer “Mili Savunma”yı “Ülkenin düşman saldırısına karşı, doğal afetlere karşı, halkın can ve mal kaybının önlenmesine;  kamu ve özel kurumların korunmasına;  hayatın devam etmesine; savunma gayretlerinin sivil halk tarafından desteklenmesine ve toplumun moral ve motivasyonunun sağlanarak sivil vatandaşın korunmasına yönelik önleyici ve kurtarıcı tedbirlerin alınması” olarak tanımlıyor. Bu tanım bile Sivil Savunma eğitiminin ve sorumluluğunun ne kadar önemli bir durum olduğunu ispat ediyor.

 

KİMLER SİVİL SAVUNMADA MÜKELLEF OLABİLİR?

 

Sivil savunmada görev alacak olan kimselerin 17 yaşını tamamlayıp 60 yaşını doldurduğu yılın Ocak ayının birinci günü arasında doğan her Türk vatandaşı yasa gereği sivil savunma sorumluluğunda. Ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nda veya Emniyet Kuvvetlerinde hizmet etmekte olanlar, Bakanlar Kurulu’nun onayı ile esas görevlerinde zaruret görülen servis personeli, sıhhi sebeplerden dolayı çalışamayacağı Sağlık Kurulunca tasdik edilen şahıslar, bakıma muhtaç hastası, güçsüzü veya 14 ve daha aşağı yaşta çocuğu olan ve bu hususta belge ibraz eden kadınlar, yasa dokunulmazlığı olan kişiler bu görevden muaf tutuluyor.

 

SİZ DE GÖREVLENDİRİLEBİLİRSİNİZ

 

Eğer yaşınız ve kanuna göre tanımınız uyuyorsa 7126 Sayılı Kanun ve 6/3150 Sayılı Sivil Savunma Kanunu’nun 13 üncü maddesi gereğince mükellef tutulmuş bulunan yurttaşlar; kendilerine bildirilen yazılı esaslar dairesinde bulundukları şehir, kasaba, mevki, köy veya daire, müessese, fabrika ve teşekkülün sivil savunma hizmet teşkilatında görevlendirilebilirler. Bu bağlamda Mükellefiyet Tahliye, Seyrekleştirme ve Diğer Hizmetler Tüzüğünün ilgili maddeleri uyarınca, oluşturulan "Sivil Savunma Teşkillerinde" görev verilebilir. Sivil Savunma Mükellefiyetindeki personel 60 yaşını doldurduğu Ocak ayının birinci günü Sivil savunma mükellefiyet süresini tamamlıyor.

 

1952’DE YÜRÜRLÜĞE KONULDU

 

Yangın, deprem, sel gibi doğal afetlerde ve savaşta, halkın can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla, silahsız, koruyucu ve kurtarıcı önlemler ve faaliyetlerde bulunan Sivil Savunmanın tarihi 1928. Bu sene "Cephe Gerisinin Havaya Karşı Müdafaa, Muhafazası" adı altında bir talimname çıkarıldı. Bundan sonra çeşitli idari düzenlemelerle yürütülen hizmetler 1938 yılından itibaren 3502 sayılı "Pasif Korunma Kanunu" ile yerine getirilmeye çalışıldı. II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan uçakların ve silah menzillerinin cephe gerisine kadar uzanması nedeniyle bu savaşta sivillerin gördüğü zayiat ve ekonomik tesislerin uğradığı hasarlar dikkate alınarak, Türkiye'nin 1952 yılında NATO üyeliğine kabulünden sonra, 1959 yılında bugünkü Sivil Savunma teşkilat ve faaliyetlerini düzenleyen ''Sivil Savunma Kanunu'' yürürlüğe konuldu.

 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN YÜRÜTÜLÜYOR

 

Sivil Savunma hizmetlerin ülke düzeyinde yürütülmesi için İçişleri Bakanlığı’na bağlı "Sivil Savunma Genel Müdürlüğü" kuruldu. Bu kurum,  hizmetlerini, il ve ilçelerde Sivil Savunma Müdürlükleri, "Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri" ile kamu ve özel kurum ve kuruluşlarında "Sivil Savunma Uzmanlıkları" vasıtasıyla yürütüyor.

 

Haber: Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10