Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy Kapaklı'da anıldı

12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü Kapaklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Kapaklı 12.03.2019 14:29:00 0
Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy Kapaklı

Bugün saat 10.30 başlayan programa  Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Terzioğlu, Kapaklı İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Başçavuş Fevzi Bayram, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, Kapaklı Belediye Başkan Vekili Yılmaz Saç, kurum müdürleri, Cumhur İttifakı Kapaklı Belediye Başkan Adayı Mustafa Çetin, Saadet Partisi Kapaklı Belediye Başkan Adayı Hasan Karakoç, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, gaziler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

 

 

 

 

GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİNE İLİŞKİN KONUŞMA YAPTI

 

1 dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunmasının ardından programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Kapaklı Meslek Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Cengiz Vural gerçekleştirdi. Milli Marşımızın tarihçesine dair hatırlatmalarda bulunarak sözlerine başlayan Vural, ''12 Mart 1921, Kurtuluş Savaşı'nın en çetin günleri. I. İnönü Savaşı'nı kazanmış, ayaklanmaların bir bölümü bastırmış, bir bölümü ile uğraşan Türkiye Büyük Millet Meclisi binasında büyük bir coşkuyla, alkış tufanı kopmaktaydı. Alkışların sebebi ise; Kurtuluş Savaşı'nın ruhunun, bağımsızlık aşkının Mehmet Akif'in dizeleri ile Meclis kürsüsünden okunmasıydı. 12 Mart günü bu dizeler meclisimizin oy ve gönül birliği ile milli marşımız olarak kabul edilmiştir. Milli marşımız 1930 yılına kadar Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi ile söylenmiş; bu tarihten itibaren de Osman Zeki Üngör'ün bestesi ile bugünkü şeklini almıştır” dedi.

 

 

 

 

“BAYRAK VE MARŞ GELİR”

 

Marşların milli değerler taşıdığını ifade eden Vural “ İstiklal Marşımızın anlamı üzerinde durmak istiyorum. Milletleri millet yapan manevi değerlerin başında bayrak ve milli marş gelir. Bu iki değer bir milletin onuru ve namusudur. Bir milletin bayrağına yapılmış bir saldırı o millete; milletin milli marşına yapılmış saygısızlık da o millete yapılmıştır. En acısı da bayrak ve milli marş kavramlarının anlamını idrak edememiş toplumların kendi kutsallarını önemsizleştirmeleri, sıradanlaştırmalarıdır. Bayrağa saygı, milli marşına sevgi, milli marş okunurken takınılan tavır ve gösterilen coşku topluluğun vatan sevgisinin, milletini ne ölçüde sahiplendiğinin açık bir göstergesidir. İstiklal Marşı'nı sevmek ülkemizi sevmektir. İstiklal Marşı'nı coşkuyla söylemek ülkemize sahip çıkmaktır. İstiklal Marşı'nı vakur bir şekilde okumak, bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır. Bağımsızlığımıza sahip çıkmak ise, onurumuza sahip çıkmaktır. İstiklal Marşı ve bayrak törenlerinde bizlerin göstereceği ciddiyet ve coşkunun derecesini bize bırakılan yüce mirasa ne denli sahip çıktığımızın göstergesi olduğundan, bayrak törenlerine karşı her zamankinden daha duyarlı olmak, bağımsızlık sevdası ile bu toprağa düşmüş şehitlerimize karşı boynumuzun borcu olmalıdır. Ankcak o zaman İstiklal Marşımızın yazarı üstad Mehmet Akif Ersoy'un ''Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın'' duası gerçekleştir.'' diye konuştu.

 

HAYATI ANLATILDI

 

Vural’ın konuşmasının ardından Kapaklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan İstiklal Marşı video gösterimi gerçekleştirildi. Kapaklı’nın farklı okullarından öğrencilerinin milli marşımızı seslendirdiği videonun ardından, milli marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un hayatını anlatan bir sinevizyon gösterisi de izleyenlerin beğenisine sunuldu.

 

ÖDÜLLERİ VERİLDİ

 

Sinevizyon gösteriminin ardından öğrenciler tarafından hazırlanan ‘ Milletin Sesi Mehmet Akif’ temalı oratoryo ve tiyatro gösterisi büyük beğeni ile izlendi. Programda daha sonra İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışmasında ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından hediyeleri takdim edildi.

 

Haber/Faik Onur KAYA   


0282 726 91 91
0282 747 65 10