İşletmelerde kayıplar ve çözüm yöntemleri anlatıldı

İşletmelerde kayıplar ve çözüm yöntemleri eğitimi, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde yapıldı. Çerkezköy TSO Konferans Salonu'nda bugün 14:00-16:00'da düzenlenen eğiti

Çerkezköy 16.04.2019 16:56:00 0
İşletmelerde kayıplar ve çözüm yöntemleri anlatıldı

İşletmelerde kayıp üretimi hakkında bilgi veren Yüksel Aydemir, işletmelerde tasarrufun önlenmesinin yanında kaliteli üretimin yapılması için de kayıpların önlenmesi gerektiğini belirterek, “Şirketlerde işletmesel açıdan gerek üretim gerekse ofis alanlarını ve hatta bir şirketin kendi şirket sahası dışında yaptığı işlerde tertip ve düzenin sağlanması, bu sayede daha rahat ve düzenli çalışma ortamlarının sağlanması, görsel iyileştirmenin yanında çalışanların isteklendirilmesi, israfın önce azaltılması ve süreç içinde önlenmesi, alan kullanım maliyetlerinin azaltılması, iş güvenliği, çalışanların öz disiplinlerinin geliştirilmesi ve şirket itibarı açısından üst düzey kaliteye erişmek ve sebat içinde sürdürmek için kullanılan en önemli uygulamadır. Yaşam ve çalışma sahalarının organizasyonu ve buralarda eşgüdümün yapılandırılması vasıtasıyla düzenin sağlanması ve fire ile müsrifliğin en aza indirilmesi yada ortadan kaldırılması  için, basit ve yalın yönetim-üretim üzerinden yapılandırma faaliyetlerinin süreç olarak uygulanmasında kullanılan bir metotlar bileşkesidir” dedi.

 

İŞLETMELERDE TEDARİK ZİNCİRİ

 

Aydemir, işletmelerde tedarik zincirinin de önemli olduğunu belirterek, “Küreselleşen dünyanın yoğunlaşan rekabet koşullarında avantaj kazanmak için çaba gösteren işletmeler, bir yandan örgütsel yapı ve teknolojik donanımlarını geliştirirken diğer yandan işletmeler arası işbirliği ilişkilerinin olası yararlarını elde edebilmek amacıyla etkili bir tedarik zinciri/ağı oluşturmaya çalışmaktadırlar. Günümüzde, bir işletmenin bireysel olarak üstün başarılara ulaşamayacağı bilinmekte ve rekabetin işletmelerden çok işletmelerin tedarik zincirleri arasında gerçekleştiği kabul edilmektedir. Bu bağlamda, tedarik zincirinin tarafları arasında koordinasyon ve entegrasyon sağlanması açısından kilit bir araç olan kurumsal kaynak planlaması gibi bilişim teknolojilerine dayalı çözümler günümüzde yaygın uygulama alanı bulmakta, örgütsel ve örgütler arası kaynak israfının giderilmesine ve değer üretimine stratejik destek sunmaktadır. Bu çalışmada, teknoloji kullanımı ve tedarik zinciri yönetiminin bu denli iç içe geçtiği dinamik rekabet ortamında kurumsal kaynak planlaması uygulamalarının tedarik zinciri yönetimi etkinliğinin artırılmasındaki rolü ve önemi irdelenmektedir” ifadelerini kullandı.

 

 SIFIR ARIZA

 

 Bir işletmede, üretim sistemi büyüdükçe veya üretim miktarı arttıkça tamir ve bakım faaliyetlerinin öneminin arttığını ifade eden Aydemir, “Yüzlerce tezgahtan oluşan bir üretim hattında birkaç makinenin arızalanması, zincirleme etkilerle bütün sistemi durdurabilir. Sipariş üretiminde arızalanan veya bakıma alınan makinelerin yokluğunu bir ölçüde giderme olanağı vardır. Fakat sürekli üretimde ve özellikle akış tipi imalatta arızaların üretimin akışı üzerindeki etkisi çok büyüktür. Çalışanların kendi kullandıkları ekipman ve makineleri sahiplenmesi ve makinelerin her an düzgün bir şekilde çalışmasını güvence altına almak için bakım, mühendislik ve yönetim birimleri ile bütünleşme sağlayarak bir TVB kültürü oluşturmak amacıyla, önleyici bakım çalışmaları ile Toplam Kalite Yönetimi felsefesinin birleştirilmelidir. Ekipmanlar da, buna bağlı olarak da süreçlerde kaliteyi korumak ve toplam ekipman etkinliğini sağlamak için şirket çapında takım çalışması tabanlı faaliyetlerin yapılması gerekmektedir. Toplam Verimli Bakım, sadece bakımla ilgili bir kavram değildir.  Toplam Kalite Yönetimi ve Yalın Üretim anlayışlarının da önemli bir basamağıdır. Bir makinenin veya sürecin genel çalışma koşullarını en iyi düzeyde tutabilmek için süreç öncesinde, süreç esnasında ve sonrasında oluşabilecek kayıpları sıfır düzeyine getirmeye odaklanmasıdır ve bu şekilde sıfır arıza elde edilmesi mümkündür” dedi.

 

DEĞER AKIŞI

 

İşletmelerde geleneksel muhasebe sistemlerinin sıklıkla standart maliyetleme veya faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemlerini kullanarak ürün maliyetlerini hesaplamaya odaklandığını ifade eden Aydemir, “ Bu ürün maliyetleri daha sonra karar verme, stok değerleme, fiyatlama ve performans ölçümlerinde kullanılmaktadır. Bu maliyetler dikkatli bir şekilde hesaplanmış olsa da yalın üretim için faydalı değildir. Yalın üretimde işletme faaliyetleri değer akışı etrafında yürütülmektedir. Yalın işletmeler değer akışındaki bireysel ürünlerin maliyetleri ile ilgilenmezler, bir bütün olarak değer akışının maliyetiyle ilgilenirler. Ürün maliyetlerinin hesaplanması için karmaşık sistemlere sahip olmak ve gerçek maliyetleri standartlarla karşılaştıran ve sapmaları raporlayan zaman alıcı veri toplama sistemleri yerine yalın işletmeler, gerçek ve direkt değer akış maliyet bilgilerini toplamalıdır. Bu yönteme değer akış maliyetlemesi denilmektedir. Bu basit direkt maliyetleme yöntemi maliyetleri kontrol etmede, maliyetleri azaltmaya yön vermede ve sağlam karar vermeye temel oluşturmada ve genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine göre raporlamaya temel oluşturmada kullanılmalıdır” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10